Cam Güzeli Çiçeği Bakım Kılavuzu

Cam güzeli çiçeği, bahçenizi ve evinizi rengarenk çiçeklerle süslemek için bakabileceğiniz en kolay bitkilerden bir tanesidir. Üstelik cam güzelinin yalnızca çiçekleri değil, yaprakları da rengarenktir. Bitkinin koyu yeşil yaprakları bazen kırmızımsı bazense alacalı renklere sahip olabilmektedir. Cam güzeli çiçeği doğru şartlarda bakıldığında erkenden çiçek açabilir ve çiçeklenme dönemi boyunca çiçek açmaya devam edebilir.

Cam güzeli çiçeği bakımı için genelde kısmi gölge ve drenaj iyi bir toprak yeterli olmaktadır. Cam güzeli çiçeği, toprağının sürekli nemli olmasını sevse de bitkinin su ihtiyacı nerede bakıldığına ve ne kadar güneş ışığı aldığına göre değişiklik gösterecektir. Cam güzeli çiçeğine dair merak ettiğiniz her şeyi ve cam güzeli çiçeği bakımında dikkat etmeniz gereken püf noktalarını bu yazıda okuyabilirsiniz.

Cam Güzeli Çiçeği Nedir?

Cam güzeli çiçeği, renkli ve canlı çiçekleriyle ünlü iç mekan bitkilerinden bir tanesidir. Cam güzeli çiçeği, tropikal bölgelerde çok yıllık bir bitki olmasına rağmen diğer bölgelerde genelde tek yıllık yetiştirilen bir bitkidir. Cam güzelinin çiçeklerinin rengi pembe, menekşe, mor, mercan, kırmızı ve sarı dahil olmak üzere çeşitli renklerde olabilir. Çok fazla güneş ışığı istemeyen bu bitkiyi gölge yerlerde hem iç mekanda hem de dış mekanda kolayca yetiştirmek mümkündür. Cam güzeli çiçeğinin genel özellikleri ve ihtiyaçları şu şekildedir:

  • Botanik adı: Impatiens sp.
  • Aile: Kınaçiçeğigiller (Balsaminaceae)
  • Türü: Tropikal bölgelerde çok yıllık, diğer bölgelerde tek yıllık
  • Olgunlaştığında ulaştığı ölçüler: 15-90 cm yükseklik, 30-90 cm genişlik
  • Güneş isteği: Kısmi gölge ya da tam gölge
  • Toprak isteği: Drenajı iyi toprak
  • Toprak pH’ı: Asidik
  • Çiçeklenme dönemi: İlkbahar, yaz
  • Çiçek rengi: Pembe, menekşe, mor, mercan, kırmızı, sarı
  • Kökeni: Afrika, Yeni Gine

Cam Güzeli Çiçeği Nasıl Bakılır?

Cam güzeli çiçeğinin hem iç mekan hem de dış mekan bitkisi olarak popüler olmasının nedenlerinden bir tanesi, bakımının kolay olmasıdır. Genelde tohumlarının ekilmesiyle çoğaltılan cam güzeli çiçeğini yetiştiricilerden fide aşamasında alarak kolayca yetiştirebilirsiniz. İç mekanda ve dış mekanda cam güzeli çiçeği bakmak için dikkat etmeniz gereken noktalar şu şekildedir:

Işık isteği

Cam güzeli çiçeği yetiştirirken bitkinizin doğrudan güneş ışığı alan bir yerde olmamasına dikkat etmelisiniz. Cam güzeli çiçeği yalnızca öğleden önce 2 ila 4 saat kadar doğrudan güneş ışığını tolere edebilir. Bitkinin tamamen gölgede olması ise çok daha iyidir. Bununla birlikte bitkinizi gölgede tutarken dahi ortamın aydınlık olmasına dikkat etmelisiniz.  Bu nedenle cam güzeli çiçeğine bahçede bakacaksanız, bitkinin sabah güneş görebileceği ancak öğleden sonra gölgede olabileceği bir yerde yetişmesine dikkat etmelisiniz. İç mekanda bakacağınız cam güzeli çiçeklerinizi de aynı şekilde bitkinin doğrudan güneş ışığı almadığı bir yere koymaya özen göstermelisiniz.

Su isteği

Cam güzeli çiçeği kuraklığa dayanıklı bir bitki değildir ve toprağının sürekli nemli olmaması halinde solmaya başlar. Bitkinizi ne sıklıkta sulamanız gerektiği yaşadığınız bölgenin iklimine ve bitkinize nerede baktığınıza göre değişiklik gösterecektir. Güneş ışığı alan bitkilerin suya daha fazla ihtiyacı olacaktır. Bitkinizin yeteri kadar su aldığından emin olmak için toprağın üst kısmının kuru olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Toprağın üstteki 3-5 cm’lik kısmı kuruduysa bitkinizi sulayabilirsiniz. Saksıda yetiştirilen bitkileri, bahçede yetiştirdiğiniz bitkilere göre daha sık sulamanız gerekir. Ancak sulamadan önce toprağın nemli olmadığından emin olmalı ve saksının altında yeteri kadar drenaj deliği bulunmasına özen göstermelisiniz. Aşırı sulama bitkide kök çürümesine neden olabilse de toprağın drenajı iyi oldukça aşırı sulama genelde sorun olmamaktadır.

Toprak isteği

Cam güzel çiçeği, organik madde bakımından zengin ve drenajı iyi toprakları sever. Aynı zamanda toprağın hafif asidik olmasına, yani pH seviyesinin 6-6,5 arasında olmasına dikkat edilmelidir. Cam güzeli göbeği toprağının nemli olmasını sevse de toprağın uzun süreli ıslak kalmaması için toprak drenajını arttıran malzemeler tercih edilmelidir.

Sıcaklık isteği

Cam güzeli çiçeği, sıcağa karşı hassas bir bitkidir. Bu nedenle uzun ve sıcak yaz günlerinde bitkinizin solduğunu görebilirsiniz. Bu durumda bitkinizi daha fazla sulayarak tekrar canlandırabilirsiniz. Bu bitkilerin sıcaklığın yanı sıra yüksek neme ihtiyacı olduğunu da unutmamalısınız.

Gübre isteği

Cam güzeli çiçeğini ilkbahar ve yaz aylarında suda çözünebilir bir gübre ile her iki haftada bir düzenli olarak gübrelemelisiniz. Yavaş salınımlı bir gübre kullanmak isterseniz, gübreyi ilkbahar başlarında ve yaz ortalarında olmak üzere kullanabilirsiniz. Bitkileriniz için ne miktarda gübre kullanmanız gerektiğini paketin üzerinde yazan talimatlara göre belirleyebilirsiniz.

Cam Güzeli Çiçeği Neden Solar?

Cam güzeli çiçeğinin solmasına neden olan pek çok faktör olabilir. Cam çiçeği genel olarak bakımı kolay bir bitki olmakla birlikte aşağıdaki faktörler bitkinizin solmasına neden olabilir:

Aşırı sulama

Cam güzeli çiçeğinizi farkına varmadan aşırı suluyor olabilirsiniz. Toprağın çok ıslak olması, bitkinin yapraklarının solmasına neden olabilir. Bu durumu bir an önce tersine döndürmek için sararmış yaprakları koparabilir ve köklerin nefes alması için toprakta ufak delikler açabilirsiniz.

Yetersiz sulama

Aşırı sulamanın yanı sıra yetersiz sulama da bitkinin solmasına neden olabilir. Cam güzeli çiçeğinizin ihtiyacı olan nemi aldığından emin olmak için toprağı üst kısmından değil, alt kısmından sulamayı deneyebilirsiniz. Bunun için bitkinizin saksısını içinde 5-6 cm yüksekliğinde su bulunan bir kaba koyabilir ve bu sayede bitkinizin ihtiyacı olan nemi almasını sağlayabilirsiniz.

Nematotlar

Bitkiniz sabahları solgun ve günün ilerleyen saatlerinde daha canlı görünüyorsa nematotlarla ilgili sorun yaşıyor olabilirsiniz. Nematotlar, bitkilerin köklerine saldıran ufak solucanlardır. Nematotlardan kurtulmanın tek yolu toprağı kazıp bitkiyi çıkarmak ve toprağı temizlemektir.

Mantar hastalığı

Bitkilerde mantar hastalıkları da solmaya neden olabilir. Bitkiniz kırılgan ve zayıf görünmeye başladıysa mantar sorunu yaşıyor olabilir. Bu durumda bitkinin mantardan etkilenen kısımlarını kesmeli ve yok etmelisiniz. Ayrıca mantarın yayılmasını engellemek için suya yüzde 10 oranında olacak şekilde çamaşır suyu karıştırıp bitkiye püskürtebilirsiniz. Bununla birlikte bazı mantarlar çamaşır suyuna dayanıklı olup toprağa zarar verdiği için mantardan kurtulmanın tek yolu bitkiyi yok etmek olmaktadır.

Cam Güzeli Çiçeği Ne Zaman Açar?

Cam güzeli çiçeği, ilkbahar ve yaz aylarında çiçek açan bir bitkidir. Bitkinizin çiçek açmasını desteklemek için şu noktalara dikkat edebilirsiniz:

Uygun yer seçimi

Cam güzeli çiçeğini çok fazla güneş ışığı almayacağı bir yerde yetiştirmek gerekir. Bitkinin çiçek açmamasının nedeni genelde uygun ortamda yetişmemesinden kaynaklanmaktadır. Cam güzelinin çiçek açmasını teşvik etmek için bitkinin günde birkaç saat yalnızca sabahları güneş ışığı alabileceği ve günün geri kalanında gölge bir yerde olmasına dikkat etmelisiniz.

Gübreleme

Cam güzelinin çiçek açması için topraktan gerekli besinleri karşılaması gerekir. Bitkinizi gübre ile desteklemezseniz, bitkinizin çiçeklenme dönemi bitmeden çiçeklerinin bitmesine neden olabilirsiniz. Bu nedenle bitkinizi düzenli olarak hafif bir gübre ile beslemeyi ihmal etmemelisiniz.

Sulama

Sulama, cam güzelinin çiçek açması için dikkat edilmesi gereken faktörlerden bir diğeridir. Toprağın çiçeklenme döneminde uzun süre kuru kalmasına izin verilmemelidir. Toprağın kuruması, cam güzeline zarar vererek zayıflamasına neden olabilir. Bu nedenle parmağınızı toprağın yaklaşık 2,5-3 cm kadar derinine yerleştirerek toprağın kuruyup kurumadığına baktıktan sonra sulama yapabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: 

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!