Fil Kulağı Bakım Kılavuzu

Fil kulağı, kendine özgü dikkat çekici yapraklara sahip bir bitkidir. Koyu yeşil yaprakları ve yapraklarındaki parlak damarları ile dikkat çeken fil kulağı, en fazla tercih edilen iç mekan bitkilerinden bir tanesidir. Bu nedenle evinizin havasını değiştirecek bir bitki arıyorsanız, fil kulağını tercih edebilirsiniz.

Fil kulağı, çarpıcı ve egzotik görünüme rağmen bakımı kolay bir bitki olduğu için bitkilerle ilgili çok fazla deneyimi olmayan kişiler dahi bu bitkiye bakabilir. Deneyimsiz olsanız dahi evinizi veya ofisinizi canlandıracak bir bitkiye ihtiyacınız varsa fil kulağına şans verebilirsiniz. Fil kulağına dair merak ettiğiniz her şeyi ve fil kulağı bakımında dikkat etmeniz gereken püf noktalarını bu yazıda okuyabilirsiniz.

Fil Kulağı Nedir?

Fil kulağı veya Latince ismiyle Alocasia Polly, Güney Asya’nın tropik bölgelerine özgü bir iç mekan bitkisidir. Gerekli koşullar oluştuğunda küçük çiçekler açabilen bu bitki genelde kalp şeklindeki yapraklarıyla ünlüdür. İsmini yapraklarının fil kulağını andırmasından alan bu bitki hafif derecede zehirli olduğu için çocukların ve evcil hayvanların erişemeyeceği yerlerde bakılmalıdır. Fil kulağı bitkisinin genel özellikleri ve ihtiyaçları şu şekildedir:

  • Botanik adı: Alocasia Polly
  • Aile: Yılanyastığıgiller (Araceae)
  • Türü: Soğanlı bitki
  • Olgunlaştığında ulaştığı ölçüler: 30-60 cm yüksekliğinde ve genişliğinde
  • Güneş isteği: Kısmi gölge
  • Toprak tipi: Nemli, zengin, drenajı iyi toprak
  • Toprak pH’ı: Asidik
  • Çiçeklenme dönemi: Yaz
  • Çiçek rengi: Yeşil, krem
  • Kökeni: Güney Asya
  • Toksisite: İnsanlar ve evcil hayvanlar için zehirlidir.

Fil Kulağı Nasıl Bakılır?

Fil kulağı, koyu yeşil yaprakları ve yeşilimsi damarları ile dikkat çekici bir bitkidir. Tüm iç mekan bitkilerinde olduğu gibi fil kulağı bitkisinin nasıl bakılacağını anlamak için kökeni hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Güney Asya’nın subtropikal iklimine özgü bir bitki olan fil kulağı genel olarak dolaylı güneş ışığı aldığında, nemli bir toprakta, nemin ve hava sıcaklığının yüksek olduğu yerlerde sağlıklı bir şekilde gelişir. İç mekanda fil kulağı bakmak için dikkat etmeniz gereken noktalar genel olarak şu şekildedir:

Işık isteği

Fil kulağı bitkisinin geniş yaprakları olduğu için aydınlık bir ortamda olması gerekir. Ancak doğrudan güneş ışığı bitkinin yapraklarına zarar verebileceğinden dolayı bitki için aydınlık ancak güneş ışığını dolaylı olarak alan bir yer seçilmesi gerekir. Fil kulağının günde en az 6 saat dolaylı güneş ışığına maruz kalması, bitkinin yapraklarının daha geniş ve daha sağlıklı olmasına yardımcı olacaktır.

Toprak isteği

Fil kulağı, drenajı iyi toprakları sever. Bu nedenle bitkiniz için toprak hazırlarken organik madde bakımından zengin ve nemi tutan bir saksı toprağı tercih edebilirsiniz.

Su isteği

Fil kulağı toprağının sürekli olarak nemli olmasına dikkat etmelisiniz. Toprağın aşırı kuru olması bitkinin gelişiminin durmasına neden olabilirken aşırı nemli olması ise köklerde çürümeye neden olabilir. Ayrıca bitkide hastalık gelişmesini engellemek için sulama yaparken yapraklara su değdirmemeye çalışmalısınız. Kış ayları, bitkinin aktif olarak büyümediği aylar olduğu için bitkinizi yalnızca toprağı kurudukça sulamanız yeterli olacaktır.

Sıcaklık isteği

Fil kulağı, tropikal iklim bitkisi olduğu için yüksek sıcaklıklardan hoşlanır. Bu nedenle 18°C ve üzeri sıcaklıkların fil kulağı için uygun olduğu söylenebilir. Bu nedenle yaz aylarının sıcak olması nedeniyle fil kulağı baktığınız ortamda klima çalıştırıyorsanız, bitkinizi başka bir yere taşımayı düşünebilirsiniz. Fil kulağına yaz aylarında balkonda doğrudan güneş ışığı almayan bir yerde de bakabilirsiniz.

Nem isteği

Fil kulağı, iç mekan neminin yüksek olmasını sever. Bu nedenle özellikle nemin düşük olduğu kış aylarında iç mekanda hava nemlendirici cihaz çalıştırabilir veya bir kap içine su koyarak bunu bitkinizin yanına yerleştirebilirsiniz. Yaz aylarında nemi arttırmak için genelde özel bir önlem almak gerekmese de bitkinin yapraklarının kıvrıldığını veya kuruduğunu görüyorsanız, ortam nemini artırmayı deneyebilirsiniz.

Gübre isteği

Fil kulağı bitkisini düzenli olarak gübrelemek gerekir. Bitkinin büyük ve güzel yapraklarının beslenmesi önemli olduğu için seyreltilmiş tam sıvı gübre veya balık gübresi kullanmayı düşünebilirsiniz. Bitkinizi aktif büyüme dönemi olan ilkbahar ve yaz aylarında iki haftada bir gübreleyebilirsiniz. Kış aylarında ise gübrelemeye ara verebilirsiniz.

Fil Kulağı Nasıl Çoğaltılır?

Fil kulağı bitkiniz en az iki soğana sahipse bitkinizi bölerek çoğaltabilirsiniz. Özellikle saksısında sıkışık hale gelmeye başlamış bir bitkiniz varsa bitkinizi bölerek farklı saksılara ayırabilirsiniz. Bitkinizi aktif büyüme dönemi olan ilkbahar ve yaz aylarında aşağıdaki adımları izleyerek çoğaltabilirsiniz:

  • Bitkinizi saksısından dikkatlice çıkarın. Parmaklarınızla kökün etrafındaki toprağı nazikçe temizleyin. Bitkinizi saksıdan çıkarttıktan sonra toprakta ufak soğancıklar bulabilirsiniz. Bunları bitkiyle birlikte toprağa gömebilir veya ayrıca büyütebilirsiniz.
  • Bitkinin rizomlarını parmaklarınızla ayırın. Rizomları kesmemeye veya kırmamaya dikkat edin.
  • Rizomları yeni toprak eklediğiniz saksıya dikin ve iyice sulayın. Toprağın her yerinin eşit ölçüde nemli olmasına dikkat edin.
  • Saksıların aydınlık ve dolaylı olarak ışık alacakları sıcak bir yerde olmasına özen gösterin.

Fil Kulağı Nasıl Budanır?

Fil kulağı yavaş büyüyen bir bitki olduğu için özellikle iç mekanda bitkiyi şekillendirmek veya büyümesini kontrol altına almak için budamak gerekmez. Bununla birlikte bitkide ölü ya da zarar görmüş yapraklar varsa bunları ilkbahar ve yaz aylarında kesebilirsiniz. Ayrıca fil kulağı iç mekanda nadiren çiçek açan bir bitki olsa da bitkiniz çiçek açtıysa yaprakların büyümesini desteklemek için dökülmüş çiçekleri budayabilirsiniz.

Fil Kulağının Yaprakları Neden Sararır?

Fil kulağının yapraklarında sararma görülmesinin en önemli nedeninin toprağın nemi olduğu söylenebilir. Fil kulağı neme ihtiyaç duyan bir bitki olduğu için toprağın daima nemli olmasına dikkat etmelisiniz. Ancak toprağın çok ıslak olması kök çürümesine yol açabileceği için bitkinizi tek seferde aşırı sulamamaya özen göstermelisiniz.

Fil kulağının yaprakları yeteri kadar güneş ışığı alamadığında da sararabilir. Fil kulağı doğrudan güneş ışığı almayı seven bir bitki olmasa da aydınlık ortamda olmayı sever. Bitkinin çok az ışık alan bir ortamda olması yapraklarda sararmaya neden olabilir.

Fil kulağının yapraklarında sararmaya neden olan bir diğer faktör ise zararlılardır. Güçsüz bitkiler zararlı istilasına karşı hassastır. Bazı zararlılar bitkinin nemini tüketerek yapraklarda sararmaya neden olabilir. Zararlıların bir an önce ortadan kaldırılmaması halinde bitki giderek daha da zayıflamaya başlar. Bitkinizde böyle bir sorun olduğunu görüyorsanız, zararlılar için özel olarak hazırlanmış ilaçları kullanabilirsiniz.

İlginizi çekebilir:

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!