Benjamin Çiçeği Bakım Kılavuzu

Benjamin çiçeği, küçük ve yeşil yapraklardan oluşan bir gövdesi bulunan bir bitkidir. İç mekanda bakıldığında 2 metreye kadar ulaşabilen bu bitki, hem ev hem de ofis ortamında hoş bir dekorasyon sağlamakla birlikte havanın temizlenmesine de yardımcı olur.

Kökeni Avustralya ve Asya olan Benjamin çiçeği doğal ortamında 20 metreye kadar ulaşabilen bir bitki olsa da iç mekanda bakıldığında gerekli budama işlemlerinin de yapılmasıyla çok fazla büyümezler. Benjamin çiçeği çok fazla bakım gerektiren bir bitki olmamakla birlikte gelişmek için doğru koşulların oluşturulmasına ihtiyacı vardır. Benjamin çiçeğine dair merak ettiğiniz her şeyi ve Benjamin çiçeği bakımında dikkat etmeniz gereken püf noktalarını bu yazıda okuyabilirsiniz.

Benjamin Çiçeği Nedir?

Benjamin çiçeği, tropikal ve subtropikal iklimin görüldüğü yerlerde yetişen, geniş yapraklı ve yaprak dökmeyen bir ağaçtır. 20 ila 50 yıl ömrü olan bu bitkiye ev ve ofis gibi iç mekanlarda bakmak mümkündür. İç mekanda yetiştirilen Benjamin çiçeğinin boyunun 1-2 metre civarında kalması için genelde bitkiyi budamak gerekir. Hızlı büyüyen bir bitki olan Benjamin çiçeğinin saksını yılda bir kez değiştirmek gerekebilir. İç mekan dekorasyonunda sıkça tercih edilen Benjamin çiçeğinin genel özelliklerini ve ihtiyaçlarını öğrenerek bitkinizin canlı ve sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz. Benjamin çiçeğinin genel özellikleri ve ihtiyaçları şu şekildedir:

  • Botanik adı: Ficus benjamina
  • Aile: Dutgiller
  • Türü: Yaprak dökmeyen ağaç
  • Olgunlaştığında ulaştığı ölçüler: İç mekanda 1-2 metre yükseklik, dış mekanda 20 metreye kadar yükseklik
  • Güneş ihtiyacı: Doğrudan güneş ışığı almayan aydınlık ortam
  • Toprak isteği: Besin bakımından zengin, drenajı iyi saksı toprağı
  • Toprak pH’ı: Asidik veya nötr ila asidik arasında
  • Çiçeklenme dönemi: Çiçek açmaz.
  • Kökeni: Asya, Avustralya
  • Toksisite: İnsanlar ve hayvanlar için zehirlidir.

Benjamin Çiçeği Nasıl Bakılır?

Benjamin çiçeği, yetişme şartları konusunda oldukça titizdir ve ihtiyacı olan şartlar sağlanmadığında yapraklarını döken bir bitkidir. Bu nedenle Benjamin çiçeği bakımında özellikle aydınlık ancak doğrudan güneş ışığı almayan bir ortam oluşturmaya ve en az 16°C’lik sabit bir sıcaklık sağlamaya özen göstermek gerekir. Rüzgar, yetersiz ışık, yanlış sulama ve saksıyı hareket ettirme gibi şeyler bitkinin yaprak dökmesine neden olabilir. İç mekanda Benjamin çiçeği bakmak için dikkat etmeniz gereken noktalar genel olarak şu şekildedir:

Işık isteği

Aydınlık bir ortam, Benjamin çiçeğinin ihtiyacı olan şartların başında gelmektedir. Bu nedenle bitkinizi sabahları güneş alan ve öğleden sonra genelde gölge olan bir yere koymanız iyi olacaktır. Bununla birlikte uygun şartları sağlamadığınızı düşünseniz dahi bitkinizin yerini sık sık değiştirmemeniz gerekir. Benjamin çiçeği, kendi etrafında döndürülse dahi yaprak dökebildiğinden dolayı saksıyı koyduğunuz yeri değiştirmemeye dikkat etmelisiniz.

Toprak isteği

Benjamin çiçeği için drenajı iyi bir toprak hazırlamak önemlidir. Bu bitkiler besin veya organik madde bakımından zengin toprağa özellikle ihtiyaç duymazlar. Bitkiniz için ideal saksı karışımını hazırlamak için perlit, kum veya vermikülit içeren saksı topraklarını tercih edebilirsiniz.

Su isteği

Benjamin çiçeğinin toprağını sürekli nemli tutmak önemlidir. Ancak toprağın ıslak kalmamasına dikkat edilmelidir. Aksi halde bitki yapraklarını dökebilir ve köklerinde çürüme olabilir. Neme karşı oldukça hassas olan Benjamin çiçeğini düzenli aralıklarla sulamaya özen göstermeniz gerekir. Bitkinizi toprağın üstteki birkaç santimetrelik kısmı kuruduğunda sulayabilirsiniz.

Sıcaklık isteği

Benjamin çiçeği için 16°C ve üzerinde sabit bir sıcaklık sağlamak önemlidir. Bu nedenle kışın iç sıcaklıkta dalgalanmalar olmasını engellemek için sıcaklığı belli bir seviyede tutmak gerekir. Yazın ise iç sıcaklığı çok düşürmemek adına klima 20 °C ve altına düşecek şekilde ayarlanmamalıdır.

Nem isteği

Tropikal ve subtropikal iklim bitkisi olan Benjamin çiçeği yüksek nemli ortamları sever. Ortam neminin düşük olması yaprakların kurumasına ve buruşmasına yol açabilir. Bu nedenle iç mekan neminin yeterli olmaması halinde hava nemlendirici cihaz kullanmayı düşünebilirsiniz. Ayrıca toprağın nemli olmasına ve bitkinin yapraklarına ara sıra su püskürtmeye dikkat etmelisiniz.

Gübre isteği

Benjamin çiçeği özellikle büyüme dönemi boyunca bol miktarda gübreye ihtiyaç duyar. Bu nedenle bitkinizi büyüme döneminin başında yavaş salınımlı gübre ile bezleyebilirsiniz. Benjamin çiçeğini ilkbahar ve yaz aylarında her ay, sonbahar ve kış aylarında ise iki ayda bir gübreleyebilirsiniz.

Benjamin Çiçeği Nasıl Budanır?

Bitkiniz çok fazla uzadıysa veya bitkinizi şekillendirmek istiyorsanız, büyüme döneminin dışında budama yapabilirsiniz. Benjamin çiçeği genelde ilkbahar ve yaz aylarında büyür, sonbahar aylarında büyüme hızı yavaşlar ve kış ayında ise dinlenmeye geçer. Bitki dinlenme döneminde budamadan kaynaklanan yaralanmalara karşı daha az hassas olacağı için kış aylarında budama yapabilirsiniz. Budama haricinde yıl boyu ölü yaprakları toplayabilir ve hastalıklı görünen dallar varsa bunları kesebilirsiniz.

Benjamin Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Benjamin çiçeğini çoğaltmak için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Bitkinizde sağlıklı görünen bir dalı seçin ve 7-12 cm kadar kesin. Kesimi alttaki yaprakların en az 0,5 cm altından yapın. Dalın alt yarısındaki yaprakları sıyırın. İsterseniz dalın kestiğiniz ucunu köklendirme hormonuna batırabilirsiniz.
  • Kesilen kısmı içinde nemli torf bulunan bir saksıya gömün. Saksıyı büyük plastik bir torbayla kaplayın. Torbanın dalın kesilen kısmına değmediğinden emin olun ve torbayı alttan bağlayın.
  • Saksıyı aydınlık ve doğrudan güneş ışığı almayan bir yere yerleştirin.
  • Saksıyı 16 °C ve üzerinde bir ortamda bulundurmaya çalışın. Nem seviyesini arttırmak için bitkiye su püskürtün ve toprak kuruduğunda sulayın.

Bitkinin yaklaşık 2-4 hafta içinde köklenmesi gerekir. Yaklaşık 6 hafta sonra ise bitkiyi 15 cm’lik bir saksıya nakledebilir ve normalde Benjamin çiçeğine nasıl bakıyorsanız o şekilde bakmaya devam edebilirsiniz.

Benjamin Çiçeği Neden Yaprak Döker?

Benjamin çiçeğinin ara sıra yaprak dökmesi normaldir. Ancak bitki çok fazla ve sık yaprak döküyorsa ortada bir sorun var demektir. Benjamin çiçeğinin yaprak dökmesine neden olan faktörler şu şekildedir:

Ortam değişikliği

Ortam değiştiren Benjamin çiçeği genelde yaprak döker. Bu nedenle mevsim değişikliklerinde veya evdeki sıcaklığın ve nemin değişmesi halinde bitkiniz yaprak dökebilir. Bu durumu engellemek için bitkinizi rüzgarlı yerlerden, klimadan ve ısıtıcılardan uzak tutmanız ve bitkinizi yerinden oynatmamanız gerekir.

Yanlış sulama

Yanlış sulanan Benjamin çiçeğinin yaprakları sararabilir ve dökülebilir. Bitkinizi doğru şekilde suladığınızdan emin olmak için yalnızca toprağın üst kısmı kuruduğunda sulama yaptığınızdan emin olmalısınız. Aşırı sulama halinde ise kök çürümesi olabileceği için bitkinin saksısını değiştirmek ve kök çürümesinden etkilenen köklerden kurtulmak gerekir.

Az güneş ışığı

Benjamin çiçeği doğrudan güneş ışığı istemeyen bir bitki olsa da aydınlık bir ortama ihtiyaç duyar. Çok az güneş ışığı alan Benjamin bitkisinin yaprakları dökülebilir veya yaprakların rengi beyaza kadar açılabilir.

Zararlılar

Benjamin çiçeğinin yapraklarına zarar veren bazı zararlılar bulunmaktadır. Bitkinizde zararlılar olabileceğinden şüpheleniyorsanız, yaprakların yapışkan olup olmadığına veya yapraklarından sıvı damlayıp damlamadığına bakabilirsiniz. Bitkinizin yaprak dökme nedeni zararlılarsa böcek ilacı kullanmanız gerekecektir.

Mantar

Benjamin bitkisi zararlıların yanı sıra mantardan da etkilenebilir. Mantar, bitkinin yapraklarında sarı veya kahverengi lekelere ve yaprakların dökülmesine neden olabilir.

İlginizi çekebilir:

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!