Diken Çiçeği Bakım Kılavuzu

Diken çiçeği, parlak yeşil renkli yaprakları ve yeşil çiçekleri bulunan bir sukulenttir. Bitkinin dışarıdan rengarenk çiçek olarak görünen kısımları ise brakte adı verilen yaprakçıklardır. Kırmızı, turuncu ve pembe gibi çeşitli renklerde olabilen bu yaprakçıkları bulunan diken çiçeğine iç mekanda kolayca bakabilir ve evinizi renklendirebilirsiniz.

Diken çiçeği yetiştirmek için genel olarak kuru ya da biraz nemli bir ortam ile drenajı iyi bir toprak gerekir. Güneşi seven diken çiçeği düşük sıcaklıkları ve toprağının ıslak olmasını sevmez. İç mekanda yetiştirmesi kolay olan diken çiçeğine bahçede bakmak isterseniz, yazların sıcak geçtiği yerlerde bitkinin öğlen sıcağında gölgede olabileceği bir yerde olmasına dikkat etmelisiniz. Diken çiçeğine dair merak ettiğiniz her şeyi ve diken çiçeği bakımında dikkat etmeniz gereken püf noktalarını bu yazıda okuyabilirsiniz.

Diken Çiçeği Nedir?

Diken çiçeği, iç mekanda bakıldığında dahi yıl boyunca çiçek açabilen bir sukulenttir. Kalın, parlak ve yeşil yaprakları bulunan bitkinin dikenlerine dikkat etmek gerekir. Bitkinin gerçek çiçekleri küçük ve yeşil renkli olsa da bunların etrafı kırmızı, turuncu, pembe, sarı veya beyaz renkteki brakte adı verilen yaprakçıklarla çevrilidir. Diken çiçeği yavaş büyüyen bir bitki olmakla birlikte dış mekanda neredeyse 2 metre yüksekliğe ulaşabilmektedir. İç mekanda bakılan diken çiçeğinin yüksekliği ise genelde 60 cm civarında olmaktadır. Diken çiçeğinin genel özellikleri ve ihtiyaçları şu şekildedir:

  • Botanik adı: Euphorbia milii
  • Aile: Sütleğengiller (Euphorbiaceae)
  • Türü: Sukulent
  • Olgunlaştığında ulaştığı ölçüler: Dış mekanda 90-180 cm yükseklik, iç mekanda 60 cm yükseklik
  • Güneş isteği: Tam, kısmi
  • Toprak isteği: Drenajı iyi toprak
  • Toprak pH’ı: Nötr ila asidik
  • Çiçeklenme dönemi: İlkbahar, yaz, sonbahar, kış
  • Çiçek rengi: Kırmızı, turuncu, pembe, sarı, beyaz
  • Kökeni: Afrika
  • Toksisite: İnsanlar ve evcil hayvanlar için zehirlidir

Diken Çiçeği Nasıl Bakılır?

Diken çiçeği, oda sıcaklığında kolayca bakılabilen ve çok fazla neme ihtiyacı olmayan bir bitkidir. Hem iç mekanda hem de dış mekanda bakılabilen diken çiçeğinin bakımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, sıcaklıkların bitki için çok düşük olmamasıdır. Gece sıcaklıklarının 10°C’nin altına düşmesi halinde bitkinizi dış mekandan içeri taşımayı ihmal etmemelisiniz. Diken çiçeğine dört mevsim iç mekanda bakmak mümkün olmakla birlikte bitkinin aydınlık bir pencere kenarında olmasına özen gösterilmelidir. İç mekanda ve dış mekanda diken çiçeği bakmak için dikkat etmeniz gereken noktalar şu şekildedir:

Işık isteği

Diken çiçeği, güneş ışığını seven bir ev bitkisidir. Tam güneş ışığı altında en iyi şekilde yetişen diken çiçeğinin günde en az 3-4 saat doğrudan güneş ışığı alması gerekir. Diken çiçeğine günde 3-4 saat güneş ışığı sağlamanın mümkün olmadığı durumlarda ise bitkinin evdeki en aydınlık yere konulması gerekir. Aksi halde bitkinin yapraklarının küçüldüğünü ve çiçek açmadığını fark edebilirsiniz.

Su isteği

Diken çiçeği genelde kuraklığa dayanıklı bir bitkidir. Bitkinizin sulanma zamanının gelip gelmediğini anlamak için toprağın üstteki 2-2,5 cm’lik kısmını parmağınızla kontrol edebilirsiniz. Toprak kuruysa bitkinizi sulayabilirsiniz. Bununla birlikte diken çiçeğini sularken dikkatli olmalısınız. Toprağın fazla olması bitkide kök çürümesine neden olabileceği için aşırı sulamadan kaçınmalısınız. Diken çiçeğini ilkbaharın sonlarından sonbaharın başlarına kadar daha fazla sulayabilir ve kış geldiğinde özellikle sıcaklıkların düşmesiyle daha az sıklıkta sulayabilirsiniz.

Toprak isteği

Bahçede bakılan diken çiçeği toprağının drenajının iyi olmasına ve bitkinin güneş almasına dikkat edilmelidir. İklimin kuru olduğu bölgelerde öğle vakti gölge alan yerler tercih edebilirsiniz. İç mekanda bakacağınız bitkiler için ise drenajı iyi kaktüs toprağı tercih edebilirsiniz. Ancak seçtiğiniz saksının diken çiçeğinin kök topundan çok fazla geniş olmamasına özen göstermelisiniz. Aksi halde toprağın çok fazla olması nedeniyle toprak su tutabilir ve bitkinin köklerinde çürüme meydana gelebilir.

Sıcaklık isteği

Diken çiçeği için 18-25°C arasındaki sıcaklıklar idealdir. Bununla birlikte bitki soğuğa nispeten dayanıklı olduğu için 10°C’ye kadar olan gece sıcaklıklarının diken çiçeği açısından bir sakıncası olmayacaktır.

Gübre isteği

Diken çiçeğinin çok fazla besine ihtiyacı olmasa da çiçek açması için belli bir ölçüde beslenmesi gerekecektir. Bu nedenle bitkinizi her birkaç ayda bir kaktüsler için hazırlanmış sıvı gübre ile besleyebilirsiniz. Ayrıca bitkinizin saksını değiştirmeyi veya çoğaltmayı düşünüyorsanız, yavaş salınımlı gübre kullanmayı düşünebilirsiniz.

Diken Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Diken çiçeğini tohumdan çoğaltmak yerine bitkiyi keserek çoğaltmak daha kolaydır. Bitkinizi bu şekilde çoğaltmak isterseniz, yeni bitkinizin çiçekleri esas bitkinizle aynı renklerde olacaktır. Diken çiçeğini çoğaltmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  • Öncelikle bitkinizi çoğaltmak için uygun bir sap bulun. Diken çiçeğinin yaygın bir şekilde büyümesi yerine dik durması daha güzel görüneceği için özellikle yana doğru giden sapları tercih edebilirsiniz.
  • Seçtiğiniz sapı kestikten sonra üzerindeki yaprakların yarısını ve tüm çiçekleri çıkarmanız gerekir. Bunun nedeni, bitkinin enerjisini yeni kökler üretmek için harcamaya teşvik etmektir.
  • Kesme ve temizleme işlemleri tamamlandıktan sonra sapın kesilen kısımlarından özsuyu sızdığını görebilirsiniz. Bitkinin bu öz suyunu kağıt havluyla kurulayabilir veya akan suyun altında 30 saniye kadar tutabilirsiniz.
  • Kestiğiniz yeri birkaç gün kurumaya bırakın. Bu süreçte alt kısmın sertleştiğini ve kalan yapraklardan bazılarını kaybettiğinizi görebilirsiniz. Bunlar normal olduğu için hiçbir şey yapmanız gerekmez.
  • Son olarak kestiğiniz yeri esas bitkininkine benzer toprak karışımı bulunan bir saksıya yerleştirin. Saksıyı aydınlık ve sıcak ortama taşımadan önce sulayın. Doğrudan güneş ışığından uzak tutun ve toprağın birkaç ay boyunca nemli kalmasını sağlayın. Birkaç ay sonra bitkinin kök sisteminin geliştiğini göreceksiniz.

Diken Çiçeği Ne Zaman Açar?

Diken çiçeğinin ne zaman çiçek açacağı, iç mekanda veya dış mekanda olması gibi ortam koşullarına bağlı olarak farklılık gösterecektir. Diken çiçeğinin tüm yıl çiçek açması mümkün olmakla birlikte iç mekanda kış aylarında bitkinin çiçek açması azalabilmektedir.

Bitkinizin çiçek açmasını desteklemek için öncelikle yeteri kadar güneş ışığı aldığından emin olmanız gerekir. Güneş ışığından sonra dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli faktör ise gübre kullanımıdır. Diken çiçeği için çok amaçlı gübreler kullanabileceğiniz gibi fosfor oranı daha yüksek bir gübre de tercih edebilirsiniz.

Bitkiniz çiçek açtıktan sonra çiçekler birkaç hafta kadar hayatta kalacaktır. Kurudukları zaman düşen çiçeklerin toprağa karışmasına izin verebilirsiniz. Bununla birlikte isterseniz solmakta olan çiçekleri bitkiden keserek ayırabilirsiniz.

İlginizi çekebilir:

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!