Severek çalışmanın dengesi: Bhakti Yoga ile kariyerinize bambaşka bir bakış açısı katın

Her gün bir tam günümüzün yarısından fazlasını işte geçiriyoruz. Günlük koşuşturmada belki hesabını yapamadığımız bu süre aslında düşündüğümüzden de uzun. Günde ortalama en az sekiz saatinizi herhangi başka bir işe ayırdığınızı kabul edersek örneğin; her gün en az sekiz saat sadece yemek yapmak ile uğraşsaydınız veya çocuklarınıza ayırabilseydiniz veya bir dil öğreniyor olsaydınız aynı ayın sonunda büyük yol almış olabilirdiniz.

Peki sonuca gitmek bu derece kolay mı? Hepimiz kariyerimizde ilerlemek ve sonuçta varmak istediğimiz noktaya ulaşmak odağındayız; fakat bu noktaya gidene kadar gördüğümüz üzere günde ortalama en az sekiz saatimizi yüksek performans ve verimlilik içerisinde çalışarak geçirmemiz gerekiyor. Ancak bu yolda önümüze çıkan en büyük engel yine kendimiz oluyoruz. Dikkatimizi dağıtan en büyük etkenlerden biri ise ‘’diğerlerinin elde ettikleri’’ düşüncesi oluyor. Günlük iş hayatımızda odağımız bilinçli veya bilinçsiz şekilde ‘’X yükseldi ben hala aynı pozisyondayım’’, ‘’Y şu seviyede maaş almakta ve ben hala şu seviyedeyim’’ veya ‘’Z benden daha çok seviliyor’’ gibi düşünceler ile doldukça, o gideceğimiz yolu, gitmek istediğimiz yeri ve aslında ulaşabileceğimiz hedeflerimizi de diğerlerini düşünerek ve bu düşüncenin sisinde kaybediyoruz.

İşte kariyer yolculuğumuzda hedeflerimizin önünü kapatacak tüm bu düşüncelerden sevgi, adanmışlık, tutku ve tabi ki sabır anlayışımızı farklılaştırarak uzaklaşabiliriz. Bu noktada yoga felsefesinin en büyük dört akımından bir tanesi bize özellikle bambaşka bir açıdan bakmamızda yardımcı olabilir: Bhakti yoga

Bhakti yoga nedir?

yoga yapan kadın
Bhakti yoga kalbi coşku, anı sevme, kendine daha yakın olma, olgunluk, barış ve anlayış ile doldurur

Bhakti, kelime anlamı adanmışlık ve sevgiye dayalı adanmışlık ile yoga felsefesinin temelini oluşturan ‘’bir olma-bütün olma-dengede olma’’ haline sevgi ve adanmışlıkla giden yolu temsil eder. Bhakti yoga felsefesi sadece olan duruma odaklanarak, sonuca giden yolu sevmek, bu yola adanmak, bu yolda çalışmak ve sadece sabır ve sevgi ile çalışmak anlayışına dayanır. Swami Sivananda, Bhakti yoga uygulamaları etkisini şöyle yorumlamıştır: ‘Bhakti yoga kalbi yumuşatır, kıskançlığı, egoizmi, kızgınlığı, yersiz gururu, gıybeti ve arrogan yaklaşımları yok eder. Bunlar yerine kalbi coşku, anı sevme, kendine daha yakın olma, olgunluk, barış ve anlayış ile doldurur. Bu yolla, tüm kaygılar, kızgınlıklar, gelecek endişesi kaybolur.

Kariyerinizde bambaşka bir dönem açmak istiyor, sonuçlara odaklanamıyor, bunun yerine odağınız dış dünyada sizin dışınızda gerçekleşen gelişmelere kayıyorsa ve yaptığınız işte sabırla çalışmak, sevgi, adanmışlık ve tutku duygusunu uyandırmak istiyorsanız tavsiyem Bhakti yoga felsefesi ile daha yakından tanışmanız olacaktır.

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

Yoganın bedene sağladığı 5 muhteşem fayda

Uykusuzluk probleminden kurtulmanıza yardımcı olacak 10 basit yoga pozu

Pınar Özeken (Ulus)
2007 yılında Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü ile Kimya bölümlerini bitirdi. Aynı üniversitede Biyomedikal Mühendisliği ve İspanya Pompeu Fabra üniversitesinde master derecelerini ... Devam