Sarılmak, stresli bir günün ardından daha iyi hissetmenizi sağlayabilir

Yaşam oldukça stresli olabilir ve insanların da stresle başa çıkma konusunda pek çok farklı yola başvurduğu bir gerçek. Stresli durumların içerisinde kalan bir insana kendini daha iyi hissettirmenin -dünyanın her yanında uygulanan- yollarından birisi ona içten bir şekilde sarılmaktır. Pek çok insan stresli hissettiğinde sarılmanın yardımcı olduğunu kabul etse de, biyopsikolojik anlamda sarılmanın stres tepkisini tam olarak nasıl etkilediğini pek bilinmiyor. Bu nedenle yeni yapılan bir araştırma sarılmanın bu yönüne odaklanıyor.

Sarılmanın stres hormonu üzerindeki etkileri

Çalışmada ekolojik anlık değerlendirme adında bir teknik kullanılmış ve katılımcılara sarılma alışkanlıklarına dair sorular sorulmuş. Çalışmaya 112 öğrenci gönüllü olmuş ve onların sarılma alışkanlıklarının değerlendirilmesi için bilim insanları onlara üç farklı günde üçer saatlik aralıklarla sarılıp sarılmadıklarına dair mesaj göndermişler. Her bir katılımcı maksimum 15 defa olmak üzere sarılma alışkanlıklarına dair bilgi vermiş. Buna ek olarak gönüllülere stres hormonlarının ölçümü için tükürük örneği alabilecekleri bir kit de verilmiş ve nasıl örnek alacakları gösterilmiş. Peki bulgular ne olmuş?

Kortizol düzeylerinin ölçümü için tükürük numuneleri kullanılmış. Kortizol insanlardaki en önemli stres hormonlarından bir tanesi. Gönüllülerin uyandıktan hemen sonra aldıkları tükürük numunesi ile 30 dakika sonrasında aldıkları karşılaştırıldığında, ikisinde de kortizol uyandırma tepkisi tespit edilmiş. Kortizol 24 saatlik gün içerisinde eşit olarak salgılanmaz ancak genelde geceleri düşük olurken, sabah ani bir artış gösterir ve bilim insanları bu nedenle onu genelde sabah ölçerler. Burada genel görüş, sabah yüksek olan stres hormonu düzeylerinin kişinin günün zorluklarıyla daha kolay başa çıkmasına yardımcı olmak için mevcut olduğudur.

Çalışmada araştırmacılar, sarılma sıklığı ve bu kortizol tepkisinin arasında bağlantı bulmuşlar. Ortalama olarak katılımcıların çalışma boyunca üçer saatlik aralıkların %15’i kadarında sarıldıkları keşfedilmiş. Daha fazla sarılan katılımcılarda bir sonraki sabah kortizol etkisinin daha az sarılanlara göre daha düşük olduğu görülmüş. Bu etki aynı zamanda biyolojik cinsiyet ve birisinin aldığı toplam sarılma sayısı istatistiksel olarak kontrol edildiğinde de aynı kalmış.

Dolayısıyla sarılmanın ertesi sabah stres hormonlarında azalmaya yardımcı olduğu söylenebilir. Bilim insanları, sarılmanın biyolojik olarak güvende sinyali şeklinde işlev gösterdiğini belirtiyorlar. Bol bol sarılınan birisi ertesi gün daha az stres beklentisine giriyor olabilir ve bu da kortizol tepkisinin azalmasını sağlayabilir.

Kaynak: psychologytoday

İlginizi çekebilir: Hayatınızda sarılmaya daha çok yer açmanız için 3 neden

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!