Ruhunu tatile çıkar: Tatil huzurunu tatmak için bir yere gitmen gerekmiyor

Ayakların kumda, önünde turkuvaz rengi bir deniz, rahat bir şekilde şezlongda oturmuş en sevdiğin buzlu içeceği yudumluyorsun. Tatile çıkmanın hayali bile seni mutlu etti, öyle değil mi? Mart 2020 tarihinden beri karşı karşıya kaldığımız pandemi yüzünden, hepimiz hiç olmadığı kadar tatil yapmaya ihtiyaç duyar vaziyetteyiz.

Biz insanlar 7/24 çalışmak için programlanmış robotlar değiliz. Güzel bir tatil ruhumuza, zihnimize ve bedenimize her zaman iyi gelir. Araştırmalara göre tatile çıkan insanlar tatil sonrası, tatil öncesine kıyasla sağlıklarından daha az şikayet etmeye başlamışlar (Fritz & Sonnentag, 2006; Strauss-Blasche et al., 2000), ve daha yüksek yaşam tatmini içinde olduklarını bildirmişler (Gilbert & Abdullah, 2004). Ancak araştırmalar tatile çıktıktan sonraki iyi olma halinin kısa süreli olduğunu gösteriyor. Tatilden işe döndükten bir ya da iki hafta sonra tatilin pozitif etkileri ortadan kalkmaya başlıyor (Davidson et al., 2010; De Bloom et al., 2009).

Tatilin üzerimizdeki pozitif etkilerini uzatmak için ya da tatile çıkma fırsatımız olmadığında, tatilin bize o çok iyi gelen özgür ve maceracı ruhunu yaşadığımız şehre de taşıyabiliriz. Hepimizin ruhunu bunaltan pandemi, hayatın rutin aktivitelerle harcanmayacak kadar kısa olduğunu öğretmedi mi bizlere?

Gel hem pandemiden hem de hayattaki diğer problemlerden bunalan ruhunu, her zamanki rutininin dışındaki aktivitelerle tatile çıkar. Tatile çıkmadığın zamanlarda bile, yaşadığın şehirde tatil havasına gir. Şehrini bir turist gibi gez örneğin. Hiç bilmediğin bir semti keşfet. Yeni insanlarla tanışabileceğin bir aktiviteye katıl. O hep yazılmak istediğin yemek kursuna yazıl. Yeni hobiler dene. Her zaman giydiğin renklerin dışına çık. Daha önce hiç okumadığın bir yazarın bir kitabını oku. Hiç dinlemediğin bir şarkıyı dinle. İşine farklı bir yoldan git. Hayatına tıpkı bir tatil tazeliği getirecek yenilikler kat. Ruhunu dinlendirmeyi ve ruhuna iyi gelecek aktiviteler yapmayı alışkanlık haline getir. Eğer çalışıyorsan hafta içlerini evden işe, işten eve şeklinde geçirmekten vazgeç. İş çıkışlarında sana iyi gelecek faaliyetlerde bulun. Çoğumuz tüm senesini, en fazla on beş gün sürecek bir tatil yapmanın hayaliyle geçiriyor. Hayatı böyle geçirmek istediğine emin misin? Her gününü kutlanacak hale getirmek senin elinde.

Size her anımızın değerli olduğunun farkında olduğunuz, tatile çıkmadığınız zamanlarda bile tatilin maceracı ruhunu içinizde taşıdığınız günler diliyorum. 2021 yılını “Kendini Sevme ve Hayatı Güzelleştirme Yılı” ilan ettim. Her hafta @ranakutvan kullanıcı isimli Instagram hesabımdan bu konuyla ilgili psikoloji ödevleri paylaşıyorum. Hadi hep beraber kendimizi sevmeye ve dünyayı güzelleştirmeye. Bu arada sizlere bir eğitim haberim var. Zoom üzerinden birebir görüşmeler şeklinde ilerleyen üç haftalık “Öz Sevgi” eğitimimle ilgileniyorsanız bilgi için rsolaker@gmail adresine yazabilirsiniz.

Bu yazının tüm hakları Rana Kutvan’a ve Uplifers’a aittir. İzinsiz ve uygun şekilde referans verilmeksizin kopyalanması, çoğaltılması ve başka mecralarda paylaşılması kesinlikle yasaktır.

Kaynaklar:
Davidson, O. B., Eden, D., Westman, M., Cohen-Charash, Y., Hammer, L. B., Kluger, A. N., … Spector, P. E. (2010). Sabbatical leave: Who gains and how much? The Journal of Applied Psychology, 95(5), 953-64.
De Bloom, J., Kompier, M., Geurts, S., De Weerth, C., Taris, T., & Sonnentag, S. (2009). Do we recover from vacation? Meta-analysis of vacation effects on health and well-being. Journal of Occupational Health, 51(1), 13-25.
Fritz, C. & Sonnentag, S. (2006). Recovery, well-being, and performance-related outcomes: The role of workload and vacation experiences. Journal of Applied Psychology, 91(4), 936-945.
Gilbert, D., & Abdullah, J. (2004). Holiday taking and the sense of well-being. Annals of Tourism Research, 31(1), 103-121.
Strauss-Blasche, G., Ekmekcioglu, C., & Marktl, W. (2000). Does vacation enable recuperation? Changes in well-being associated with time away from work. Occupational Medicine, 50(3), 167-172.

İlginizi çekebilir: Sosyal medya detoksu: 5 adımda zihnini rahatlat

Psikolog Rana Kutvan Psikolog
İstanbul doğumlu olan Rana Kutvan lise öğrenimini Nişantaşı Kız Lisesi’nde tamamladı. Önce LCC’de bir sene akabinde de İstasyon Sanat Merkezi’nde iki sene süren bir ... Devam