Ortanca Çiçeği Bakımı Nasıl Olur?

Bahçeniz için harika görünen bir çiçek arıyorsanız, rengarenk çiçekleriyle göz kamaştıran ortanca çiçeğine şans verebilirsiniz. Yaz aylarında kocaman çiçekler açan ortanca çiçeği, görünümü nedeniyle genelde çok ilgi istiyor gibi görünse de aslında bakımı oldukça kolay bir çiçektir. Bahçeniz olmasa dahi ortanca çiçeğini iç mekanda pencere kenarında da yetiştirebilirsiniz.

Çalı türü bir bitki olan ortanca çiçeği neredeyse hiç bakım istemeden kendi kendine büyüyebilen bir bitkidir. Genelde uzun ömürlü olan ortanca çiçeği bakımında dikkat etmeniz gereken temel nokta bitkiyi sabah saatlerinde güneş ışığına maruz bırakmaktır.

Ortanca çiçeğine dair merak ettiklerinizi ve ortanca çiçeği bakımında dikkat etmeniz gereken püf noktalarını bu yazıda okuyabilirsiniz.

Ortanca Çiçeği Nedir?

Ortanca çiçeği, kenarları fırfırlı şapkalar gibi görünen çiçeklere sahip bir bitkidir. Mavi, pembe ve beyaz renkli çiçekleriyle göz dolduran ortanca çiçeği, kış gelince yapraklarını kaybeden bir bitki olduğundan dolayı ortanca çiçeğini yaprak dökmeyen bitkilerin yanına dökmek, görsel açıdan daha iyi olabilmektedir. Ortanca çiçeği hem insanlar hem de evcil hayvanlar açısından zehirli olduğundan dolayı bitkiye iç mekanda ve dış mekanda bakacağınız yere dikkat etmelisiniz.

Ortanca çiçeğinin genel özellikleri ve ihtiyaçları şu şekildedir:

Botanik adı: Hydrangea macrophylla

Aile: Ortancagiller (Hydrangeaceae)

Türü: Çalı

Olgunlaştığında ulaştığı ölçüler: 90-210 cm yükseklik, 90-150 cm genişlik

Güneş isteği: Kısmi

Toprak isteği: Drenajı iyi toprak

Toprak pH’ı: Asidik, nötr, alkali

Çiçeklenme dönemi: Yaz, sonbahar

Çiçek rengi: Mavi, beyaz, pembe

Toksisite: İnsanlar ve evcil hayvanlar için zehirlidir

Ortanca Çiçeği Nasıl Bakılır?

Ortanca çiçeği, verimli bir şekilde çiçek açmak için ne çok fazla ne de çok az güneş ışığına maruz kalmalıdır. Bitkinin ışık alması önemli olsa da özellikle öğleden sonra güneş yakıcı olduğu için ortanca çiçeğini öğle sonrası güneşine maruz bırakmamalısınız. Ayrıca bitkiyi yeteri kadar suladığınızdan emin olmalısınız.

İç mekanda ve dış mekanda ortanca çiçeği bakmak için dikkat etmeniz gereken noktalar genel olarak şu şekildedir:

Işık ihtiyacı

Ortanca çiçeği, sabah güneşini sevse de bitkiyi öğle sonrası güneşinden korumak gerekir. Ortanca çiçeği çok fazla doğrudan güneş ışığına maruz kalırsa bitkinin yaprakları güçsüzleşebilir ve sararabilir. Bitkinin çok fazla gölgede kalması ise zayıflamasına ve daha az çiçek açmasına neden olabilir.

Su ihtiyacı

Ortanca çiçeğini düzenli olarak sulamak önemlidir. Bitkinizi düzenli olarak sulayarak az ya da fazla sulamanın önüne geçebilirsiniz. Ortanca çiçeği aşırı sulamaya karşı dayanıksız olduğundan dolayı bitkinizin suya ihtiyacı olup olmadığını anlamak için toprağı parmağınızla kontrol edebilirsiniz. Toprağın üst kısmının kuru olduğunu hissediyorsanız, sulama vakti gelmiş demektir. Dış mekanda baktığınız çiçekler uzun bir süre yağmura maruz kalmayacaksa bitkilerinizi derin bir şekilde sulamaya dikkat etmelisiniz.

Toprak ihtiyacı

Ortanca çiçeği toprağının nemli ve drenajı iyi bir toprak olması gerekir. Toprağa kompost gibi organik maddeler ekleyerek toprağın nem tutma kapasitesini arttırabilirsiniz. Toprağın asidik olması çiçeklerin mavi olmasına neden olurken alkali olması ise pembe olmasına neden olur. Ortanca çiçeğinin toprakta ihtiyaç duyduğu nem seviyesini korumaya yardımcı olmak için bahçede baktığınız çiçeklerin etrafına malç koyabilirsiniz.

Sıcaklık ve nem ihtiyacı

Ortanca çiçeği genelde çok sıcak olmayan ortalama neme sahip ortamlardan hoşlanır. Bu nedenle yaz sıcaklıklarının çok yüksek olduğu yerlerde bitkiyi daha fazla sulamak gerekebilir.

Gübre ihtiyacı

Düzenli gübreleme, ortanca çiçeğinin büyümesini desteklemeye yardımcı olacaktır. Bitkinizi gübrelemek için gübrenin üzerinde yazan talimatlara göre gübreyi hazırlamalı ve ilkbaharın başlarında bitkinizi beslemelisiniz. Gübrenin yanı sıra toprağa her yıl organik kompost da ekleyebilirsiniz. Gübrelemeyi ilkbaharla sınırlı tutmalı ve yaz sonuna bırakmamalısınız. Bitkinin geç dönemde gübrelenmesi, kışın hasar görmesine neden olabilir.

İlginizi çekebilir: Nergis Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Ortanca Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Ortanca çiçeğini tohumdan çoğaltmak genelde zordur. Bu nedenle ortanca çiçeğinin çoğaltılması genelde çelik yöntemiyle gerçekleştirilmektedir. Bitkinizi çelikle çoğaltacaksanız, yazın başlangıcını tercih edebilirsiniz. Bu sayede bitkinizin kış öncesi kök salması için yeteri kadar zamanının olmasını sağlayabilirsiniz.

Ortanca çiçeğinizi çelikle aşağıdaki adımları takip ederek kolayca çoğaltabilirsiniz:

  • Temiz bir makas yardımıyla üzerinde çiçek olmayan sağlıklı bir sapı kesin.
  • Sapın alt yarısındaki yaprakları kesin.
  • Saksıyı toprak ile doldurun. Toprağa kalem ya da çubuk yardımıyla delik açın ve kestiğiniz yeri toprağa derin olacak şekilde yerleştirin. Sapın etrafındaki toprağı sıkılaştırın.
  • Saksıyı aydınlık ve sıcak bir yere koyun. Saksıyı koyduğunuz yerin doğrudan güneş ışığı almadığından emin olun. Toprağın sürekli olarak eşit bir şekilde nemli olmasına dikkat edin.
  • Birkaç hafta içinde kestiğiniz bitkilerin büyümeye başladığını görmelisiniz. Bitkilerin büyüdüğünü görüyorsanız daha büyük bir saksı tercih edebilirsiniz. Bitkinizi bahçeye dikecekseniz, bitkinin yeterince sertleştiğinden emin olmalısınız.

Ortanca Çiçeği Saksı Değişimi Nasıl Olmalı?

Ortanca çiçeğini saksıda yetiştirmek mümkündür. Ortanca çiçeğini saksı içinde satın aldıktan sonra daha büyük bir saksıya aktarmak için daha geniş ve derin, drenaj delikleri olan bir saksı seçtiğinizden emin olun. Toprak saksılar fazla nemin buharlaşmasına izin verdiği için bitkiniz için toprak saksı tercih edebilirsiniz.

Saksıda yetiştirdiğiniz ortanca çiçeklerini kurumamaları için sık sık sulamanız gerekir. Az sulama, saksıda bakılan ortancaların ölmesine neden olan faktörlerin başında gelmektedir.

Ortanca çiçeğinin kökleri deliklerden çıkmaya başladığında bitkinizi daha büyük bir saksıya taşımanızın zamanı gelmiş demektir. Bitkinizin yeni saksısının daha büyük olduğundan emin olmalı ve içini yeni bir saksı karışımı ile doldurmalısınız.

İlginizi çekebilir: Melek Kanadı Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Ortanca Çiçeği Nasıl Çiçek Açtırılır?

Ortanca çiçeğinin çiçek açmamasının nedeni genelde bitkinin çok fazla gölgede kalması, yılın yanlış zamanında budama yapılması veya sıcak geçen günlerden sonra gelen geç ilkbahar donlarıdır.

Ortanca çiçeğiniz çok büyükse ve bitkinizi başka bir yere nakletmeniz mümkün değilse daha fazla güneş ışığı için etraftaki ağaçları ve çalıları budamak gerekebilir. Bu sayede bitkiniz tekrar çiçek açmaya başlayacaktır.

Bitkinizi arada çiçeklerinden kopararak da çiçeklenmeyi destekleyebilirsiniz. Bunun için yaprak kümelerinin üzerinde bulunan solmuş çiçekleri koparabilir veya kesebilirsiniz.

Latin Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Kurdele Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalı?

Hosta Çiçeği Bakımı

Gardenya Çiçeği Bakım Kılavuzu

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!