Nergis Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Anavatanı Avrupa ve Kuzey Afrika olan nergis, uzun ömürlü bir bitkidir ve her yıl doğal olarak artış gösterir. Sıcağa ve soğuğa oldukça dayanıklı bir bitki olan nergise hem dış mekanda hem de dış mekanda bakmak mümkündür.

Bahçenizi veya evinizi bitkilerle canlandırmak istiyorsanız, nergisin farklı boyutlardaki ve renklerdeki çiçeklerine şans verebilirsiniz. Nergisin genelde sarı renkte olan çiçekleri bazen beyaz, turuncu ve pembe gibi renklerde de ortaya çıkabilir. Kışın sonlarında veya ilkbaharın başlarında çiçek açan nergis ile dilediğiniz her yeri renklendirebilirsiniz.

Nergis çiçeği hakkında merak ettiklerinizi ve nergis çiçeği bakımında dikkat etmeniz gereken püf noktalarını bu yazıda okuyabilirsiniz.

Nergis Çiçeği Nedir?

Nergis çiçeği, hızlı bir şekilde büyüyen popüler bir ev bitkisidir. İlkbahar başlarında çiçek açan bitkilerden biri olan nergis, yenilenmeyi ve umudu simgelemektedir. Anavatanı Avrupa ve Kuzey Afrika olan nergis çiçeğinin çoğu çeşidinin çiçekleri sarı olsa da beyaz, turuncu, pembe ve iki renkli çiçekler görmek de mümkündür. Genelde sonbaharın ortasında ekilen nergis çiçekleri ilkbaharın başlarında yetişmiş olur. Nergis genelde bahçe çiçeği olarak yetiştirilse de bu güzel çiçeğe iç mekanda bakmanız da mümkündür. Ancak nergis çiçeğinin hem insanlar hem de evcil hayvanlar için zehirli olduğunu unutmamalı ve çiçeğe bakacağınız yere buna göre karar vermelisiniz.

Nergis çiçeğinin genel özellikleri ve ihtiyaçları şu şekildedir:

Botanik adı: Narcissus spp.

Aile: Nergisgiller (Amaryllidaceae)

Türü: Soğanlı, çok yıllık

Olgunlaştığında ulaştığı ölçüler: 15-75 cm yükseklik, 15-30 cm genişlik

Güneş isteği: Tam, kısmi

Toprak isteği: Zengin, drenajı iyi toprak

Toprak pH’ı: Nötr, asidik

Çiçeklenme dönemi: Kış sonu, ilkbahar

Çiçek rengi: Sarı, beyaz, turuncu, pembe

Kökeni: Avrupa, Kuzey Afrika

Toksisite: İnsanlar ve evcil hayvanlar için zehirlidir.

İlginizi çekebilir: Melek Kanadı Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Nergis Çiçeği Nasıl Bakılır?

Nergis çiçeği, bitki bakımında acemi olan kişilerin dahi kolayca bakabilecekleri bir bitkidir. Nergis çiçeği, büyüme dönemi boyunca sulama gerektirmesi ve bazı durumlarda gübre istemesi haricinde çok az bakım gerektirmektedir. Nergis çiçeğine dikim sırasında çok fazla özen göstermeseniz dahi çiçeklerinizin geliştiğini görebilirsiniz. Yılda bir kez çiçek veren ve çiçeklenme döneminde sulamaya ihtiyaç duyan nergisin çiçek açması bittikten sonra soğan kısmını topraktan kazıp çıkarabilir ve bir sonraki yıl ekmek üzere saklayabilirsiniz.

İç mekanda ve dış mekanda nergis çiçeği bakmak için dikkat etmeniz gereken noktalar genel olarak şu şekildedir:

Işık ihtiyacı

Nergis çiçeği, gelişmek için günde en az altı saat güneş ışığına ihtiyaç duysa da kısmen gölge olan yerlerde de yetişebilir. İlkbahar aylarında çiçek açan bitkiler genelde yaprak döken ağaçların yapraklarını döktükleri zamanlarda gösterişli bir şekilde ortaya çıktıkları için nergislerinizi yaprak döken ağaçların yakınlarına dikebilirsiniz. Bu sayede bitkinizin ilkbahar başlarında güneş almasını, yaz ortasında ise gölgede olmasını sağlayabilirsiniz.

Su ihtiyacı

Nergis çiçeği, büyüme döneminde çok fazla suya ihtiyaç duyar. Çiçeklenme döneminde suya ihtiyaç duyan nergisleri çiçek açtıktan birkaç hafta sonra sulamayı bırakabilirsiniz. Bitkilerinizin daha fazla suya ihtiyaçları olup olmadığını anlamak için toprağı elinizle kontrol edebilirsiniz.

Sıcaklık ve nem ihtiyacı

Nergis çiçeği genelde dinlenme döneminde soğuk havaya ihtiyaç duyduğu için sonbahar aylarında ekilir. Çoğu nergis türü yıllık olarak bakılmadıkları sürece sıcak iklimler için uygun değildir. Bununla birlikte yeteri kadar sulandıklarında nergislerin yüksek sıcaklıklarda da büyümesi mümkündür. Nergis çiçeği, toprağın nemi yeterli olduğu sürece nemli ve kurak iklimlerde aynı ölçüde sağlıklı bir şekilde yetişebilir.

Gübre isteği

Nergis çiçeği kendine yeten bir bitki olduğundan dolayı genelde gübreleme gerektirmez. Ancak toprak besin maddesi bakımından zayıfsa ve çiçeklenme yetersizse bitkinizi ilk yaprak verdiğinde gübreyle besleyebilirsiniz. Sonrasında bitkiler çiçek açtığında tekrar hafif bir şekilde besleyebilirsiniz. Ne kadar gübre kullanmanız gerektiğini paketin üzerinde yazan talimatlara göre ayarlayabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Lisyantus Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Nergis Çiçeği Nasıl Budanır?

Nergisin çiçek açması bitip çiçekleri solduktan sonra yaprakların sararmasına izin vermelisiniz. Yaprakları sararmadan önce keserseniz, bir sonraki çiçeklenme döneminde çiçeklerin daha az olmasına ya da hiç olmamasına neden olabilirsiniz.

Nergis çiçeklerinizi vazoya koymak için budamak istiyorsanız şu noktalara dikkat edebilirsiniz:

  • Nergis soğanlarının canlı kalmasını sağlamak için keskin bir bıçak kullanın ve çiçek sapını 45 derecelik bir açıyla yaprakların tabanına en yakın olacak şekilde kesin. Yaprakları toprakta bırakın ve kahverengileşmelerine izin verin.
  • Vazoya koyduğunuz çiçeklerin daha uzun süre dayanması için çiçekleri kestikten hemen sonra içi ılık su dolu bir vazoya koyun. Nergisin yanına başka çiçekler ekleyecekseniz, çiçeklerin özsularını en az 30 dakika ayrı sularda bekletin. Nergisin özsuyunun vazodaki suya karışması, diğer çiçeklerin ömrünün azalmasına neden olabilir.

Nergis Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Nergis çiçeği soğandan büyüdüğü için bitkiyi çoğaltmanın en iyi yolu soğanları ayırmaktır. Soğanları ayırmak genelde bitki sağlığı açısından gerekli olmasa da nergisleriniz çok çoğaldıysa her dört yılda bir soğanları ayırabilirsiniz.

Nergis soğanlarını ayırarak şu şekilde çoğaltabilirsiniz:

  • Nergisler sararıp kurumaya başladıktan sonra yaprakları 7,5 cm kadar kesin.
  • Nergis soğanının etrafını kazmak için tırmık kullanın. Bitkileri soğanlarına zarar vermeden dikkatlice çıkarın.
  • Soğanlardaki fazla toprağı silkeleyin ve soğanlarda hasar olup olmadığını kontrol edin.
  • Kullanmayacağınız soğanları atın.
  • Yavru soğanları, ana soğandan nazikçe ayırın. Soğanları ters yönde kopana kadar çevirin.
  • Yeni soğanları 20-30 cm aralıklarla hemen dikebilir veya bir sonraki yıl için saklayabilirsiniz.
  • Soğanları bir sonraki yıl için saklamak istiyorsanız, karanlık ve serin bir yerde tutmalısınız.

Nergis Nasıl Çiçek Açtırılır?

Nergis, gerekli koşullar sağlandığında ilkbahar aylarında çiçek açar. Nergisinizin çiçek açmamasının nedeni şunlar olabilir:

  • Bitkinizin yapraklarını çok erken kesmiş olabilirsiniz. Yaprakların genelde çiçekler solduktan sonra en az dört ila altı hafta geçmeden kesilmemesi gerekir. Erken kesilen yapraklar, bir sonraki baharda çiçek açmamaya neden olabilir.
  • Soğanları yanlış ekmiş olabilirsiniz. Soğanlar sağlıklı ve büyük olduğu halde çiçek açmadıysa soğanları ters yönde dikmiş olabilirsiniz. Soğanların sivri taraflarının yukarı bakacak şekilde dikilmesi gerekir.
  • Soğanlar henüz çok genç olabilir. Özellikle ayırma sonrası küçük soğanlar birkaç yıl çiçek açmayabilir. Çok küçük soğanlarda bu süre daha da uzun olabilir.
  • Toprak besin bakımından fakir olabilir. Nergis özellikle besin bakımından zengin toprak istemese de çiçeklenme için gübre kullanımı gerekli olabilir. Ancak çok fazla gübre kullanmak soğanlara zarar verebileceği için bitkinizi gübrelerken dikkatli olmanız gerekir.
  • Güneş ışığı yeterli olmayabilir. Nergise bahçede bakıyorsanız, etrafındaki ağaçlar büyüdükçe gölge yapmış ve bitkinin güneş almasını engellemiş olabilir. Bu durumda nergislerin etrafındaki çalıları ve ağaçları budayarak bitkilerin daha fazla güneş ışığına maruz kalmasını sağlayabilir ve çiçeklenmeyi teşvik edebilirsiniz.

İlginizi çekebilir:

Latin Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Kurdele Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalı?

Hosta Çiçeği Bakımı

Gardenya Çiçeği Bakım Kılavuzu

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!