Melek Kanadı Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Melek kanadı çiçeği, bazı iklimlerde dış mekanda yetiştirilebilmesine rağmen genelde iç mekanda yetiştirilen bir bitkidir. Melek kanadı çiçeği, yaşı ilerledikçe asma halini almaya başladığı için iç mekanda bakılan bitkiler için destek kullanmak ve belli bir yöne doğru yetiştirmek gerekli olabilir.

Yaprakları genelde yeşil renkte olan melek kanadı çiçeğinin bazı türlerinde yapraklar alacalı olabilir. Alacalı bitkiler için aydınlık ve dolaylı olarak güneş ışığı alan bir ortam sağlamak önemlidir. Çok alacalı olmayan türlerin güneş ışığı ihtiyacı ise daha düşük olabilir.

Melek kanadı çiçeğine dair merak ettiklerinizi ve melek kanadı çiçeği bakımında dikkat etmeniz gereken püf noktalarını bu yazıda okuyabilirsiniz.

Melek Kanadı Çiçeği Nedir?

Melek kanadı çiçeği, doğru koşullar oluşturulduğunda hızlı büyüme eğiliminde olan bir bitkidir. Anavatanı Güney Amerika olan melek kanadı çiçeği, bakımının kolay olması nedeniyle sıkça tercih edilen bir ev bitkisi haline gelmiştir. Yapraklarının rengi yaşına bağlı olarak koyu yeşil, beyaz ve pembeye kadar çeşitli renklerde olabilen melek kanadı çiçeğine yılın her mevsimi ev bitkisi olarak bakmak mümkündür. Kendi başına büyüyebilen melek kanadı çiçeği özellikle bitki bakımında acemi olan kişiler ve bitkilerine sık bakmayı ihmal edenler için uygun bir seçimdir.

Botanik adı: Syngonium podophyllum

Türü: Asma

Olgunlaştığında ulaştığı ölçüler: 90-180 cm yükseklik, 30-60 cm genişlik

Güneş isteği: Kısmi

Toprak isteği: Nemli, drenajı iyi toprak

Toprak pH’ı: Nötr ila asidik

Çiçeklenme dönemi: Yaz

Çiçek rengi: Beyaz

Kökeni: Güney Amerika, Meksika

Toksisite: Evcil hayvanlar için zehirlidir

Melek Kanadı Çiçeği Nasıl Bakılır?

Melek kanadı çiçeği bakımı kolay bir ev bitkisidir. Vahşi doğada tırmanıcı bir tür olan melek kanadı çiçeğini evde yetiştirirken destek tahtası kullanarak bitkinin tahta etrafına dolanmasını sağlayabilirsiniz.

İç mekanda ve dış mekanda melek kanadı çiçeği bakmak için dikkat etmeniz gereken noktalar genel olarak şu şekildedir:

Işık isteği

Melek kanadı çiçeği, güneş ışığının az olduğu yerlerde yetişebilmekle birlikte her gün en az dolaylı olarak altı saat ışık aldıklarında daha hızlı büyür ve daha canlı görünürler. Ancak doğrudan güneş ışığı yaprakların yanmasına neden olabileceği için bitkinin özellikle öğleden sonra güneş görmemesi önemlidir.

Su isteği

Melek kanadı çiçeği toprağının sulamalar arasında kurumasına izin vermelisiniz. Ancak toprağın çok uzun süre kuru kalması, alt yapraklarda kurumaya ve kahverengileşmeye neden olabilir. Toprağın aşırı sulanması ise yaprakların sararmasına ve kahverengi hale gelmesine yol açabilir. Aşırı sulama aynı zamanda köklerde çürümeye neden olabilir. Bu nedenle bitkinizin sağlıklı kalması için daha az miktarda ve daha yoğun sıklıkta sulama yapabilir ve bu sayede kök çürümesinin ve toprağın çok uzun süre kurumasının önüne geçebilirsiniz.

Toprak isteği

Melek kanadı çiçeği için organik madde bakımından zengin ve drenajı iyi bir toprak kullanabilirsiniz. Bunun için toprağa hindistancevizi torfu gibi malzemeler ekleyebilirsiniz. Suyun toprakta uzun süre kalmasına neden olabileceği ve kök çürümesine yol açabileceği için toprakta suyu tutan malzemeler olmamasına özen göstermelisiniz.

Sıcaklık isteği

15-27°C arasındaki sıcaklıklar melek kanadı çiçeği için idealdir. Özellikle 10°C’nin altındaki sıcaklıklar bu bitki için uygun değildir. Bu nedenle kış ayları geldiğinde bitkinizi ılık bir ortama almalı ve rüzgar alabileceği yerlerden uzak tutmalısınız.

Nem isteği

Melek kanadı çiçeği için iç mekan neminin yüzde 40 ila 50 arasında olması yeterlidir. Ancak yüzde 60’ın üzerindeki nem de bitki için uygundur. Nem yetersiz gelirse nemi arttırmak için hava nemlendirici cihaz kullanmak veya bitkinin olduğu ortama içi su dolu kap koymak gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz.

Gübre isteği

Melek kanadı çiçeğini büyüme dönemi boyunca tam sıvı gübreyi seyrelterek kullanabilirsiniz. Bunun dışında ilkbaharın başlarında yavaş salınımlı bir gübre veya solucan gübresi de kullanabilirsiniz. Melek kanadı çiçeği hızlı büyüyen bir bitki olduğundan dolayı gübreleme ile bitkinin yapraklarının ve kök sisteminin gelişmesini destekleyebilirsiniz.

Melek Kanadı Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Melek kanadı çiçeği, çelik yöntemiyle kolayca çoğaltılabilir. Bitkinizi çoğaltmak için ilkbahar ve yaz aylarını tercih edebilirsiniz.

Melek kanadı çiçeğini çoğaltmak için bitkinizin gövdesinden bir parça kesmeli ve ardından kestiğiniz yeri bir bardak suya koymalısınız. Birkaç hafta içinde yeni köklerin oluşmaya başladığını göreceksiniz. Kökler güçlenene kadar bir ay kadar beklemeli ve suyu düzenli olarak değiştirmelisiniz. Kökler yeterince güçlendiğinde kesimi toprağa dikebilirsiniz.

Melek kanadı çiçeğini su yerine toprak kullanarak da çoğaltabilirsiniz. Bunun için kestiğiniz çelikleri suya koymak yerine toprağa dikmelisiniz. Toprağın drenajının iyi olmasına dikkat etmelisiniz. Çelikleri doğrudan toprağa dikmenin dezavantajlarından biri köklerin büyüdüğünü görememek olsa da bitkinizi bu şekilde de çoğaltabilirsiniz.

Melek Kanadı Çiçeği Nasıl Budanır?

Solmuş ya da sararmış yapraklar görmediğiniz sürece melek kanadı çiçeğini budamanıza gerek yoktur. Bununla birlikte bitkinize şekil vermek için budama yapabilirsiniz. Bitkiniz çok uzun hale geldiyse ve hızlı büyüyorsa yaprak düğümlerinden birini seçerek düğümün hemen arkasından kesebilirsiniz.

Bitkinizin daha dolgun görünmesini istemeniz halinde de büyümesini istediğiniz yaprak düğümünden bitkinizi kesebilirsiniz. Kesim yapmak için temiz bir makas kullanabilirsiniz.

Bitkinize bakım yapmak için budamanın yanı sıra saksı değişimi de yapabilirsiniz. Melek kanadı çiçeği genelde saksısında mutlu olan bitki olsa da bitkinin olgunlaşmasıyla birlikte saksıyı büyütmek gerekebilir. Köklerin drenaj deliklerinden çıkmaya başlamasından saksının değişim zamanının geldiğini anlayabilirsiniz.

Saksı değişimi için bitkinizi saksıdan çıkarabilir ve köklerdeki toprağı mümkün olduğunca temizleyebilirsiniz. Sonrasında uygun bir saksı toprağı seçerek bitkinizi yeni saksısına transfer edebilirsiniz. Bitki olgunlaştıktan sonra saksısını birkaç yılda bir yeni toprakla birlikte değiştirebilirsiniz.

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!