Okula giden çocuklar için sağlıklı beslenme önerileri

Okullar açıldı, aileleri ve çocukları yeni başlangıçların heyecanı sardı. Yeni okul dönemi genellikle yepyeni başlangıçların ilk adımı gibi hissettirmiyor mu size de? Yaz boyunca dinlenmiş bedenler, yeni kıyafetler, tertemiz defterlerle çocuklar okul sıralarına koşarken, ebeveynlerin de kendi yapacaklar listesi yenileniyor. Hem kendilerine, hem de çocuklarına dair planlar gündeme geliyor.

Bu planlardan bir tanesi de beslenme oluyor. Çünkü yaza göre daha hareketsiz bir süreç başlıyor, kantinlerdeki abur cuburlar dikkat dağıtıyor. Haliyle buraya da bir düzenleme gereği doğuyor.

Peki, çocukların okul döneminde sağlıklı beslenmesi için ne yapmak gerekiyor?

1. Yasak ve kısıtlamadan uzak durun.

Herhangi bir besini kısıtlamak, o besine daha fazla dikkat çekmek demek oluyor. Bu da çocuğunuzun sizin yasakladığınız besini daha fazla tüketmesine yol açıyor. Bunun önüne geçmek için uzun bir yasaklar listesi yerine, tüketebilecekleri listesi yapmak daha kabul gören bir yöntem olabilir. Örneğin, Pazartesi ve Cuma çikolata, diğer günler de kuruyemiş gibi bir plana çocukların karşı çıkacağını düşünmüyorum.

2. Beslenme programını birlikte yapın.

Eğer çocuğunuz okula beslenme çantası götürüyorsa okulun bir listesi vardır ve buna uyulabilir. Ancak yanında götüreceklerini siz planlıyorsanız bunu çocuğunuzla birlikte yapın. Haftalık menü planlayın ve onun sevebileceği besinlere de yer verin. Böylece çocuğunuz oyunun içinde olacak ve menüsünü keyifle tüketecek.

3. Akşam yemeklerini çeşitlendirin.

Okuldaki öğle yemekleri bir plan dahilinde ve genellikle herkesin tüketebileceği besinlerle ilerler. Ancak çocukların bedensel ve zihinsel gelişimleri için beslenmelerinde çeşitliliğe ihtiyaçları var. Okul menüsüne göre akşam yemeklerini farklı içeriklerle hazırlarsanız çocuğunuz vitamin ve mineralleri dengeli bir şekilde tüketmiş olur. Örneğin, okulda köfte-patates olan bir gün evdeki menü de köfte-makarna olursa tek tip bir beslenme ile gün bitmiş olur. Ancak akşam yemeğini bir sebze yemeği ve salata şeklinde oluşturursanız çocuğunuz gün içinde alması gereken tüm besin öğelerini tüketmiş olur.

Çocuklarımız bizim en değerli varlıklarımız ve onların sağlığı için yapmayacağımız şey yok. Beslenmede küçük düzenlemelerle çocuğunuzun bir yılını, güçlü bağışıklık ve odaklanma ile sürdürmesini sağlayabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Beslenmede mükemmeli aramayın: Sağlıklı beslenmenin anahtarı “denge”

Sena Tuvanç Diyetisyen
2013'te Yeditepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun oldum. Obezite ve diyabet üzerine çalıştıktan sonra ABD’ye gittim. ABD'deyken birçok eğitim ve kongreye katıldım ve ... Devam