Hastayken ne yenir: İyileşme sürecini destekleyen gıdalar

Havalar bir sıcak, bir soğuk iken, başta covid olmak üzere pek çok kış virüsünden kaynaklanan salgın hastalık etrafta kol geziyorken kendimizi korumak oldukça zor… Soğuk algınlığı, grip, bir de alerji semptomları eklenince burun akıntısı, öksürük, bulantı, yorgunluk ve benzeri etkiler, yılın bu zamanlarında kaçınılmaz olabiliyor. Elbette ki en iyi yöntem kendimizi korumak, ancak bazen ne kadar dikkat edersek edelim hastalıklara yakalanabiliyoruz. Böyle durumlarda da doktorumuzun verdiği ilaçlara ek olarak tek yapabileceğimiz şey doğru besinler tüketmek ve bolca istirahat…

İstirahat işin en zahmetsiz kısmı olsa da, hastalıklar iştah değişikliklerine neden olduğu için destekleyici besinleri tüketmek zorlaşabiliyor. Öyle ki en sevdiğiniz yemeği yemek bile hastayken külfet haline gelebilir. Üstelik, boğaz ağrısı, mide bulantısı gibi semptomlarla baş ediyorsanız, aç hissetseniz dahi yemek yeme isteğiniz azalabilir. Ancak, doğru besinlerle bedeni desteklemek özellikle hasta iken çok önemli… Hastayken yendiğinde bir anda iyileştirecek sihirli tek bir gıda olmasa da bazı besinler, çok daha iyi hissettirme ve hastalıkların semptomlarını hafifletme etkisine sahip. İşte grip, alerji, soğuk algınlığı, nezle, covid, mide üşütmesi ve benzeri rahatsızlıklarla baş ederken tüketebileceğiniz en ideal besinlerin listesi:

Hindistan cevizi suyu ve bazı sporcu içecekleri

Normal şartlarda dehidrasyonun, baş dönmesinden yorgunluğa kadar geniş bir semptom listesine sahip olduğunu daha önce duymuş ya da deneyimlemiş olabilirsiniz. Bir de hasta olduğunuz zamanlarda kusma, ishal, yüksek ateş veya aşırı terleme gibi olumsuzlukları yaşıyorsanız, tüm bunlar daha şiddetli dehidrasyona neden olabilir. Dolayısıyla sıvı dengesinden sorumlu olan elektrolitler bedeninizde hızla azabilir. Başta Hindistan cevizi suyu olmak üzere çeşitli sporcu içecekleri, sodyum, potasyum, magnezyum, fosfor gibi önemli elektrolitlerle doludur ve hasta olduğunuzda tüketmek için en ideal içecekler arasındadır.

İlginizi çekebilir: Elektrolit seviyesini korumaya yardımcı olan besinler ve içecekler

Bazı baharatlar

Covid, soğuk algınlığı, alerji, grip gibi rahatsızlıklar, tat ve koku duyularını zayıflatabilir. Dolayısıyla bu duyuları harekete geçirmeye yardımcı olan baharatlar, hem yemeklerin lezzetini almanızı sağlayarak iştahınızı artırabilir hem de ihtiyacınız olan enerjiyi size sağlayabilir. Tarçın, zerdeçal, karanfil, karabiber gibi baharatlarla yiyeceklerinizin tadını zenginleştirirken bağışıklığınızı da güçlendirebilir, iyileşme sürecinizi hızlandırabilirsiniz. Tatlılardan tuzlulara, çorbalardan salatalara sevdiğiniz yemekleri şifalı bu baharatlarla tatlandırabilirsiniz.

Tavuk çorbası

Muhtemelen annelerimizin, büyük annelerimizin her hastalık için önerdiği ve tam bir şifa deposu olduğunu söylediği tarif; tavuk çorbası olabilir. Lezzetli tadının yanı sıra, üst solunum yollarındaki iltihabı azaltmaya yardımcı olan tavuk çorbası, öksürük, burun tıkanıklığı gibi en sık görülen soğuk algınlığı belirtilerinin de şiddetini azaltabilir. Ayrıca, bağışıklık güçlendirici etkilere de sahiptir ve sıvı, yumuşak formuyla kolayca tüketilebilir. Sebzelerle birlikte hazırlandığında bol protein ve lif kaynağına da dönüşebilir. Kendinizi hasta hissettiğinizde, istirahatlerinize eşlik edecek sıcacık bir kase tavuk çorbası, çok daha hızlı toparlanmanıza destek olabilir.

Yulaf

Mide bulantısı, boğaz ağrısı gibi hastalık semptomlarıyla mücadele ederken bir de yorgunlukla baş etmeye çalışıyorsanız muhtemelen bir şeyleri çiğnemek bile zor ve yorucu gelebilir. Yulaf, yumuşak formu ile hem sizi yemek yerken ekstra enerji harcamaktan kurtarır hem de lif içeriği sayesinde mide-bağırsak sağlığınızı desteklemenize yardımcı olur. Araştırmalar, yutması kolay ve pratik tüketime sahip olan yulafın, içeriğindeki lifler sayesinde sindirim sorunlarını iyileştirici etkisi olduğuna dikkat çekiyor. Biraz meyve ve dilediğiniz kuruyemişleri de ekleyerek zengin içerikli bir öğün hazırlayabilir, hasta iken kolayca ve keyifle tüketebilirsiniz.

Muz

Tam bir potasyum ve lif kaynağı olan muz, hızlı, kolay ve pratik tüketiminin yanı sıra mide ve sindirim sorunlarına da birebirdir. İshal, bulantı, kusma gibi rahatsızlıklarınızın varsa midenizi rahatlatması ve sindirim sisteminizin normale dönmesini desteklemesi için muz tüketebilirsiniz. İster tek başına isterseniz de yulaf, kızarmış ekmek, elma püresi gibi eşlikçilerle zenginleştirerek muz yiyebilir, ihtiyaç duyduğunuz enerjiyi de bu sayede kazanabilirsiniz. Ayrıca, yumuşak formu dolayısıyla boğaz ağrısı yaşarken de tüketmek için en ideal gıdalardan biri olan muz, elektrolitler açısından da zengin olduğundan dehidrasyonu da önleyecektir.

Zencefil

Hastalıklarla mücadele ederken, önemini en sık duyduğunuz besinlerden biri zencefil olabilir. Geçmişten bugüne, tam bir şifa kaynağı olarak bilinen zencefil, bulantı, kusma, sindirim rahatsızlıkları gibi olumsuz semptomları iyileştirmekte olukça etkilidir. Ayrıca, grip, soğuk algınlığı gibi mevsimsel rahatsızlıkların da neden olduğu belirtileri hafiflettiği araştırmalarca kanıtlanmıştır. Taze zencefil olarak veya toz ve çay formunda tüketebilir, kendinizi hasta iken çok daha iyi hissedebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Zencefilin faydaları ve zencefilin zararları nelerdir? Zencefil nasıl tüketilir?

Bal

Bal da tıpkı zencefil gibi hastalıklarla geçen zaman dilimlerinin başrol oyuncusu olabilir. Özellikle öksürükle, boğaz ağrısı ile mücadele ediyorsanız, bal tüketebileceğiniz en iyi besinlerden biridir. Boğaz tahrişini önleyen, alerji etkilerini hafifleten ve öksürüğü kesen bal, hem yetişkinlerde hem de çocuklarda iyileştirici etkilere sahiptir. Ayrıca, balın anti-enflamatuar özellikleri de vardır. Dolayısıyla favori çayınıza biraz bal eklemek, muhtemelen kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir.

Yoğurt

Tıpkı yulaf gibi pratik tüketimi ve kolay sindirimi olan yoğurt da hastayken yiyebileceğiniz en ideal besinler arasındadır. Probiyotikler açısından zengin olması, onu tam bir savaşçı haline getirir! Soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıkların etkileriyle savaşmak için probiyotikler oldukça güçlü kaynaklardır. Araştırmalar, kış aylarında yoğurt ve diğer süt ürünlerini tüketen kişilerin soğuk algınlığı ve üst yolunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskinin daha düşük olduğunu bulmuştur. Yoğurdun içeriğindeki iyi bakteriler, hem bağışıklık sisteminizi güçlendirmenize hem de vücudunuzun mikroplarla savaşmasına destek olacaktır.

Yeşil yapraklı bitkiler

Lahana, ıspanak, marul gibi yeşil yapraklı bitkiler, C ve K vitaminleri, demir ve folat da dahil olmak üzere pek çok vitamin ve mineralle doludur. Ayrıca, kanser, kalp rahatsızlıkları gibi ciddi hastalıklara karşı koruma kalkanı oluşturan polifenoller açısından da oldukça zengin oldukları bilinir. Dolayısıyla bağışıklığı güçlendirmek konusunda en etkili besinler arasında yer alırlar. İster salata olarak yiyebilir, isterseniz de çiğnemekte güçlük yaşıyorsanız smoothieler, yeşil içecekler hazırlayarak bol bol yeşil yapraklı bitkiler tüketebilirsiniz.

Sonuç olarak, hastalık dönemlerinde doğru beslenmek, vücudunuzun iyileşme sürecine destek sağlayabilir ve kendinizi daha iyi hissetmenize katkıda bulunabilir. Yukarıda yer alan besinleri listenize ekleyerek özellikle hastalıkların yoğun olduğu kış aylarında kendinizi çok daha iyi hissedebilirsiniz. Dilerseniz aşağıdaki yazılarımıza da göz atabilirsiniz:

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!