Minimalizmin gücü ile gereksiz meşguliyetlerinizi azaltarak özgürleşin

Günümüzün hızla tüketmeye ve satın almaya odaklı toplumunda, her zamankinden daha büyük bir öneme sahip “minimalizm”, hayatımızı basitleştirmeye ve gerçekten anlamı olan, işimize yarayan, bize hizmet eden eşyalarla pratik bir yaşam tarzı yaratmamıza yardımcı güçlü bir araç. Yalnızca ‘daha az’ eşyaya sahip olmakla değil, değerlerimizi yeniden tanımlamak ve eşyalara daha az, hayata daha fazla yer açmakla da ilgili. Ama aynı zamanda ‘daha az meşguliyet’ ile de doğru orantılı. Nasıl mı? Gelin, minimalizmin hayatımızdaki meşguliyetleri nasıl azalttığına yakından bakalım:

Daha az alışveriş

Bilinçli alışveriş yaptığınızı düşünüyor musunuz? Kıyafet alırken, ayakkabı veya çanta seçerken, aksesuar alışverişi yaparken ya da haftalık mutfak alışverişine çıkmışken gerçekten ihtiyacınız olanları mı satın alıyorsunuz? Elinizdekileri değerlendirdikten, bütçenizi hesapladıktan ve satın alacaklarınızı nerede, nasıl, ne zaman kullanacağınızı düşündükten sonra mı alıyorsunuz? Yoksa bunların hiçbirini yapmayıp alışverişe bilinçsizce mi çıkıyorsunuz?

Minimalizm, tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirmeye ve ihtiyaçlarımız ile isteklerimizi birbirinden ayırarak karar vermeye teşvik eden bir yaşam tarzı. Yani, bir şeye gerçekten ihtiyacımız yoksa onu almamamız gerektiğini öğütleyen bir yaklaşım. Ve biraz gerçekçi olursak çoğu zaman satın aldığımız şeylere pek de ihtiyacımız yok. Bu ister 5 adet kotumuz varken 6.yı almak olsun ister buzdolabında değerlendirilmeyi bekleyen sebzeler varken mutfak alışverişi yapmak olsun… Minimalizm, gerçekten ihtiyacımız olmayan şeyleri satın almaktan bizi uzaklaştırdığı için dolayısıyla alışverişin her türlüsüne daha az zaman ayırabiliyor ve böylece günlük meşguliyetimizi de azaltabiliyoruz.

İlginizi çekebilir: Gündelik hayatta mindfulness: Sıradan eylemlerinize farkındalık katın

Daha az finansal stres

Minimalizm, bizi gereksiz alışveriş yapmaktan uzaklaştırdığı için bütçemizi rahatlatan en önemli yaklaşımlardan biri. Minimalist bir yaşam tarzı benimsemek, daha bilinçli şekilde para harcamayı öğrenmekle ve gereksiz maddi yüklerden kaçınmakla doğru orantılı olduğu için finansal stresimizi azaltmak konusunda oldukça etkili.

Bu nedenle hesap kitap yaparak geçirdiğiniz zamanlardan özgürleşebilir, neye ne kadar harcamanız gerektiği konusunda zihninizi daha az yorabilir, stres seviyenizi düşürebilirsiniz. Bu da daha fazla maddi özgürlük, rahatlık ve esneklik kazanmanız konusunda yardımcı olabilir. Haftalık ya da aylık hesaplar yapmakla daha az meşgul olur ve daha az ‘maddi sürprizle’ karşılaşırsınız… Finansal stres konusunda daha az endişe yaşarsınız.

Daha az dikkat dağıtıcı unsur

Minimalizm, hem fiziksel hem de zihinsel olarak size daha fazla alan açacağı için hayatınızdaki gereksiz yüklerken, dikkatinizi dağıtan unsurlardan kurtulabilirsiniz. Minimalist bir yaklaşım benimsediğinizde evinizde yer olmamasına rağmen aldığınız dekoratif objeler veya kullanmadığınız eşyalar ortadan kalkacağı için dikkatinizi, yalnızca size hizmet eden ve keyif aldığınız şeylere ayırabileceksiniz ve bir şeye odaklanmanız gerektiğinizde çevrenizde sizi rahatsız eden fazlalıklar olmayacak.

Daha az uyarıcı unsurla çevrili bir ortamda hem ana daha fazla odaklanabilecek hem de konsantrasyonunuzu daha verimli bir şekilde istediğiniz işlere aktarabileceksiniz.

İlginizi çekebilir: Dikkat dağınıklığını önlemek ve odaklanmayı iyileştirmek için 6 öneri

Daha az temizlik

“Daha az temizlik” derken daha az temiz ortamlardan bahsetmediğimizi belirtelim; temizleyeceğiniz daha az eşya ve temizliğe ayırdığınız daha az zaman olacak. Eğer yaşam alanlarınızı temizlemekle çok fazla zaman harcıyor, buluşmak istediğiniz arkadaşlarınıza “Kusura bakmak bugün çok meşgulüm, temizlik yapmam lazım…” gibi cümleleri sık sık kuruyorsanız minimalizm sizi bu meşguliyetten kurtarmak konusunda da oldukça etkili.

Minimalist bir yaşam tarzını benimsediğinizde evinizde ve yaşam alanlarınızda daha az eşyaya sahip olacağınız için temizlik yapmanız çok daha kolay olacak ve temizliğe ayırdığınız zaman otomatik olarak azalacak. Ayrıca, gereksiz eşyalardan evinizi arındırdığınız için eviniz çoğu zaman düzenli ve derli toplu olacak. Çünkü kabul etmek gerek ki ne kadar fazla eşya o kadar fazla dağınıklık…

Daha az kıyafet seçimi zorluğu

Minimalizm, gardırobunuzu sadeleştirmeye ve sadece gerçekten sevdiğiniz, giydiğiniz, bedeninize ve yaşam tarzınıza uyan kıyafetlere odaklanmanıza teşvik ettiği için sizi gardırobun önünde “Bugün ne giysem!” derdinden kurtarabilecek. Böylece doğal olarak özellikle sabahları kıyafet seçmekle daha az meşgul olacak ve kıyafet seçerken/denerken fazladan zaman kaybetmeyeceksiniz.

Ayrıca, gardırobunuzda bulunan her parça size hitap ettiği ve bedeninize uygun olduğu için her daim şık olma fırsatını da yakalamış olacak ve zahmetsiz şıklık yaşam tarzınız haline dönüşecek. Daha az kıyafetle daha fazla kombinasyon ve seçenek yaratırken, gardırobunuzda daha fazla düzen ve sadelik elde edebilirsiniz.

Daha az gürültü

Minimalizmin mottosu “less is more” yani, “az, çoktur”a daha fazla alıştıkça sessiz anlara daha fazla değer vermeye başlayabilirsiniz. Her dakikayı bir şeyler yaparak doldurmaya çalışmak yerine, sakin, sessiz, telaşsız anların kıymetini daha iyi anlayabilir ve daha az gürültüyü tercih edebilirsiniz. Ayrıca daha fazla sessizliği tercih etmenizin yanı sıra minimalizmi benimsediğinizde daha az gürültüyü de hayatınıza çekmiş olacaksınız. Nasıl mı?

Bir düşünün mutfak dolaplarınızda yer olmadığı için bir şeyleri raftan alırken veya rafa sıkıştırmaya çalışırken kaç kez porselen veya cam mutfak eşyalarının şıkırtısını dinlemek zorunda kalıyorsunuz? Daha az eşya, daha fazla sessizliği de beraberinde getirecek ve hayatınızı gereksiz seslerden de arındırmış olacaksınız. Dilerseniz Meşgul olmak ve sürekli bir şeylerle uğraşma ihtiyacı alışkanlık olabilir mi? yazımıza da göz atabilirsiniz.

Daha az panik

Evinize ani bir misafir geleceğinde hemen strese giriyor ve panikliyor musunuz? “Eyvah! Ev ne halde…” diye dertlenmeye başlıyor musunuz? Eğer cevabınız evetse, minimalizm sizi bu gereksiz endişe ve panikten kurtarabilir. Daha az eşya, daha düzenli yaşam alanları, evinizin her an misafir ağırlamaya hazır bir atmosfere sahip olmasını sağlayacak. Dolayısıyla sadeleşmiş bir yaşam tarzı hem iç huzurunuzu hem de yaşam alanlarınızdaki huzuru artırmanıza yardımcı olacak.

Daha az kafa karışıklığı

Minimalizm, yalnızca daha az eşyaya sahip olmakla ilgili değil; aynı zamanda daha az stres, endişe ve panik ile de alakalı. Gereksiz eşyalardan kurtulmak kadar gereksiz düşüncelerden kurtulmak da sürekli bir şeylerin bombardımanına tutulduğumu dünyada oldukça önemli. Minimalist bir yaşam tarzı, önceliklerimizi, ihtiyaçlarımızı, nasıl bir hayat istediğimizi belirlememize yardımcı olduğu için yaşadığımız kafa karışıklıklarını da azaltma gücüne sahip. Bu ister marketten ne alacağımızı düşünmek ister kaybolan eşyalarımızı aramak zorunda kalmak olsun, minimalizm bizi yaşayacağımız zihinsel karmaşalardan uzaklaştıracak.

Bonus: Daha fazla anlam

Hayatınızda “daha anlamlı” anlara daha fazla yer açmak istemez misiniz? Minimalizmin daha az eşyayla, daha az stresle, daha az ‘gereksiz’ işle ve gürültü ile olan ilişkisi aşikar, peki ya ‘daha fazla’ olduğu bir şey yok mu? Elbette ki var! Daha fazla zaman ve daha çok anlam!

Hayatınızı gerçekten anlamlandıran, size mutluluk, huzur, tatmin veren, sevdiğiniz insanlara, istediğiniz şeylere daha fazla ayırabilmenizi mümkün kılan minimalizm, yaşamınıza daha çok değer katmanın etkili bir yolu. Gereksiz meşguliyetleriniz azalırken neşeniz, coşkunuz çok fazla büyüyecek! Minimalizm ile ilgili daha fazla yazıya göz atmak isteseniz, şu yazılarımızı da okumanızı tavsiye ederiz:

Dingin bir zihin için minimalizm önerileri: Sadeleşerek hafifleyin

Minimalist dekorasyon önerileriyle fazlalıklardan arınma zamanı

‘Türk işi minimalizm’: Hale Acun Aydın ile yeni kitabı Sadeleşerek Özgürleş üzerine keyifli bir röportaj

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!