Kaçta uyanırsanız uyanın gününüzü daha verimli geçirmenin 6 püf noktası

Her akşam yatağa giriyoruz ve her sabah yeni fırsatlarla dolu bir güne başlıyoruz. Peki bu fırsatları ne kadar kullanabiliyoruz, günümüzü ne kadar verimli değerlendirebiliyoruz? İşte ne kadar erken veya geç uyanırsanız uyanın, gününüzü verimli değerlendirebilmenin yolları:

1. Uyurken üstünüze birden fazla battaniye veya yorgan örtün

Derin uykuya geçtiğimizde, vücut sıcaklığı kendiliğinden düşer. Stanford Üniversitesi Uyku Bilimleri Merkezi’nden Dr. Rafael Pelayo ise uykunun en derin noktasının uyanmadan iki saat önce gerçekleştiğini söylüyor. Bu yüzden alarm çalmadan önceki saatler, uykunun aslında en tatlı saatleridir. Eğer üstünüze birden fazla örtü alırsanız, bedeniniz ısınacak ve yataktan kalkmaya hazır hale gelecektir.

Kafein, uyku getiren beyin kimyasalı olarak da bilinen adenozini geçici olarak engeller.
2. Uyku saatlerinizi değiştirin

Yeterince uykunuzu aldığınız zamanlarda bile etrafta zombi gibi mi geziniyorsunuz? Bunun çözümü, uyku döngünüzü sirkadiyen ritminize uygun hale getirmekten geçiyor. Hepimiz aynı zaman diliminde yaşıyor olmamıza rağmen, bazılarımızın iç saatinde dakikalar bile önemli bir fark yaratabiliyor. Örneğin siz sabahları 7.30 yerine 7.15’te uyandığınızda kendinizi daha iyi hissediyor olabilirsiniz. Bunun için öncelikle uyku döngünüzü görebileceğiniz bir mobil uygulamadan faydalanabilirsiniz. Böylelikle uykunuzun en hafif olduğu saatlerde uyanarak günü daha verimli hale getirebilirsiniz.

3. Diş fırçalarken squat yaparak vaktinizi değerlendirin

Bacaklardaki ve kalçalardaki büyük kas gruplarını harekete geçirmek, beyne daha hızlı kan gitmesine yardımcı olur. Böylelikle beyne daha fazla oksijen ve performans artırıcı kimyasallar gider. Dişlerinizi fırçalarken squat yaparak güne daha verimli bir başlangıç yapabilirsiniz.

4. Kahvaltıda iyi karbonhidrat tüketin

Araştırmalar, sabahları düzenli kahvaltı yapan kişilerin gün boyunca daha dikkatli, daha keskin bir hafızaya sahip ve bilişsel performans bakımından daha iyi olduklarını gösteriyor. Besinler beynin gıdasıdır. Tam buğdaylı gıdaların içinde yer alan kompleks karbonhidratlar ise glisemik indeksi düşük ve yavaşça sindirilen, kan şekeri ve enerji seviyesini uzun süre stabil tutan gıdalardır. Bu yüzden kahvaltıda mutlaka tam buğdaylı gıdalar tüketmeye çalışın.

5. Yatmadan önce ertesi gün için kahve makinenizi hazırlayın

Kafein, uyku getiren beyin kimyasalı olarak da bilinen adenozini geçici olarak engeller. Bu da sabahları uyanmayı ve uyuşukluğu üzerinden atmayı kolaylaştırır. Sabahları içilen güzel bir kahve, zihinsel olarak daha güçlü olmanızı ve fiziksel performansınızı artırmanızı sağlar. Sabahları bu etkiden yoksun kalmamak için kahve makinenizi bir önceki akşamdan hazırlayın.

Hepimiz aynı zaman diliminde yaşıyor olmamıza rağmen, bazılarımızın iç saatinde dakikalar bile önemli bir fark yaratabiliyor.
6. Sabah ritüeli oluşturun

Kendiniz için bir şey yapın ve bir sabah ritüeli oluşturun. Bu ritüel kısa süreli meditasyon da olabilir, sabah egzersizi de olabilir, şükretmek de olabilir. Bu ritüeli tekrarladıkça alışkanlığa dönüşecektir. Unutmayın, beyin alışkanlıkları sever. Bilişsel enerjiniz yükselir ve verimliliğiniz artar. Bir süre sonra beyniniz bu alışkanlığı arar hale gelir.

 

İlginizi çekebilir: Verimli uyku uyuyup mutlu uyanmak için uygulayabileceğiniz yöntemler

Kaynaklar:
Huffington Post
Mind Body Green

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!