Kabızlık kabusundan 5 adımda kurtulun

Günlerce tuvalete küstüysen, şişkinlik hissiyle yatıp kalkıyorsan, gün içinde karın ağrıları ve kramplar yaşıyorsan, “bu yediklerim nereye gidiyor” diye düşünmeden duramıyorsan kabızlık kabusun olmuş olabilir.

Korkma yalnız değilsin, kabızlık birçok kişi için yaşam kalitesini ciddi anlamda etkileyen, ortak bir sorun. Çözümlerini konuşacağız ama önce kabızlık nasıl tanımlanır ona bakalım istersen.

Kabızlık, genellikle haftada 3 kereden daha az dışkılamak olarak tanımlanır. Ama sadece dışkılama sıklığıyla bir yargıya varmak doğru olmaz. Bunun yanı sıra tıkanmışlık hissi, şişkinlik, hassasiyet ve dışkılama sırasında zorlanma gibi belirtiler de kabızlık tanımı içerisindedir. Belirtilerin çeşidi ve şiddeti kişiden kişiye göre değişebilir.

Bazı insanlar sadece nadiren kabızlık yaşarken, bazıları için bu kronik bir durum olabilir. Bunun birçok sebebi olabilir, hatta çoğu zaman çözümler de bu sebeplerin altında yatar.

Kabızlık kabusundan kurtulmanız için 5 öneri

Beslenmenizi gözden geçirin

Kabızlık genel olarak bağırsak hareketlerinin yavaşlamasıdır. Lifli besinler dışkıyı yumuşatarak, bağırsak geçiş süresini azaltarak ve dışkı sıklığını artırarak kabızlığı hafifletebilir. Eğer kabızlık sorunu yaşıyorsan, her gün mutlaka taze sebze ve meyve tüketmeyi unutma, hatta mümkünse kabuklarıyla tüketebileceğin meyveleri kabuklu ye. Tam tane tahıllar ve kuru baklagiller beslenmende olmazsa olmazlar. Probiyotik açıdan zengin kefir, yoğurt gibi besinleri unutma. Keten tohumu hem çözünür, hem de çözünmez diyet lifi açısından zengin, bağırsak dostu besinlerden. Bağırsak geçiş süresini kısaltıyor, dışkı sıklığını ve dışkı ağırlığını artırabiliyor. Keten tohumunu kabızlığı tedavi için kullanmak istiyorsan, öğüterek tüketmende fayda var.

Kuru meyvelerin, özellikle de kuru eriğin kabızlıkla ilgili namını duymayan yoktur. Kuru eriğin lif içeriği yüksektir ve bu çözünmeyen lifleri sayesinde dışkıda bulunan su miktarını artırarak dışkılamayı kolaylaştırır. İçeriğindeki difenilizatin isimli bileşen ona dışkılamayı artırıcı yani laksatif bir özellik kazandırmaya yardımcı olur.

Yeterli su içtiğinizden emin olun

Kabızlığın sebeplerinden biri de yetersiz sıvı tüketimidir. Eğer kabızlık problemi yaşıyorsan bunun sebebi gün içinde az su içmen olabilir. Sıvı tüketimini gözden geçir ve her gün en az 2 litre su içtiğinden emin ol.

Hareketinizi artırın

 

Eğer düzenli egzersiz yapmıyorsan ve gün içinde de hareketsiz bir hayatın varsa kabızlığının altında yatan sorun bu olabilir. Düzenli yapılan egzersizin besinlerin bağırsaktan geçiş süresini kısalttığı ve bağırsak hareketlerini artırdığı bilinmektedir. Kabızlık sorununu çözmen için en güzel tavsiye günlük kısa yürüyüşler. Bence denemeye değer.

Stres seviyenizi kontrol altında tutun

Evet, doğru duydun. Stres ve duygusal durum değişiklikleri de bağırsakların üzerinde söz sahibi. Çünkü bağırsaklarımız ve beynimiz arasında bir iletişim ağı var ve bağırsaklara bu yüzden “duygusal beyin” diyorlar. Gün içinde stresli bir hayatın varsa, sadece kabızlık sorunun için değil, genel sağlığın için de bunu yönetmeye ihtiyacın var. Sadece nefes terapisi veya yoga yapmayı dene, evde bile yapabilirsin.

Bir hekime danışın

Kabızlığının sebebi, kötü beslenme, az su içme, hareketsizlik veya duyguların olmayabilir. Kullandığın ilaçların veya herhangi başka bir hastalığın yan etkisi de kabızlık olabilir. Eğer yukarıdaki 4 maddeyi de iyi yönettiğinden eminsen ve uzun süredir kabızlık problemi yaşıyorsan mutlaka bir hekime danışmanı tavsiye ederim.

 

Betül Karakuş Diyetisyen
2014 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden şeref öğrencisi olarak mezun oldu. Üniversite eğitimi süresince, Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi onkoloji, ... Devam