İşten nefret etmek: Bu zor hisle başa çıkmanın yolları

Çalışma hayatı olan her insanın amacı sevdiği bir kariyere sahip olmaktır. Ama gerçek şu ki, işinizi ne kadar severseniz sevin, bir noktada çalışmanın zor ya da sıkıcı geldiği zamanlar yaşayabilirsiniz. Ortalama bir çalışanın, yaşamı boyunca yaklaşık 90.000 saatini işte geçirdiğini düşünürsek “işini sevmemek” veya “işten nefret etmek” son derece sinir bozucu olabilir. Eğer siz de kendinizi “İşimden nefret ediyorum ne yapmalıyım” derken bulursanız, bu sorunun üstesinden gelmek için yapabileceklerinizi yazımızda keşfedebilirsiniz.

“İş yerinde mutlu değilim”: İşten nefret etmek normal mi?

Öncelikle belirtelim, işinizden nefret ediyorsanız yalnız olmadığınızı bilin. Küresel iş yeri hakkındaki 2022 Gallup raporuna göre, çalışanların yalnızca %21’i işine bağlı hissederken, geri kalanı duygusal olarak mesafeli (%60) veya düpedüz perişan (%19) hissediyor!

Daha önce de belirttiğimiz gibi yaşamımızın yaklaşık 90.000 saatini işte geçirdiğimiz düşünülürse, bu tür bir memnuniyetsizlik hayatımızın geri kalanını ciddi şekilde etkileyebilir. Kronik olarak iş konusunda tatminsizlik yaşamak ayrıca zayıflamış bir bağışıklık sistemi, daha düşük benlik saygısı, daha yüksek depresyon ve kaygı oranları, çalışanların ev yaşamlarında ve kişisel ilişkilerinde artan gerginlikle ilişkilendirilmektedir.

Dolayısıyla işten nefret etmek kesinlikle normal. Aynı rapor, dünya genelinde çalışanların yaklaşık yarısının işte stresli hissettiğini, %40’ının endişeli ve %23’ünün kızgın hissettiğini ortaya koydu. Bu da ne yazık ki birçok insanın işinden pek memnun olmadığını, hatta son derece mutsuz olduğunu gösteriyor…

“İşimi sevmiyorum, ayrılmalı mıyım?”

İşinizi sevmeme nedeniniz ne olursa olsun, sevmediğiniz bir işten ayrılmanız son derece anlaşılabilirdir. Bununla birlikte işiniz muhtemelen ana gelir kaynağınız olduğu için bu noktada her zaman çok hızlı aksiyon alamayabilirsiniz. Ayrıca nefret ettiğiniz bir işten ayrılıp başka sevmeyeceğiniz bir işe girmekten de kaçınmalısınız. Bu nedenle iş konusunda harekete geçmeden önce aşağıdaki yanıtlamaya çalışmanız faydalı olabilir:

  • Bu işten ayrıldığınızda faturalarınızı nasıl ödeyeceksiniz? Birikiminiz var mı? Veya hazırda değerlendirebileceğiniz başka bir iş bekliyor mu? İşler arasında kararsız kaldığınızda size destek olabilecek aileniz veya arkadaşlarınız var mı?
  • İşinizden ayrılma nedeniniz tam olarak ne? Neden ortam veya işin kendisi olsun; yeni bir iş ararken nelerden kaçınmanız gerektiğini bilmeniz için bu sorunun yanıtını tam olarak bilmeniz gerekir.

“İşimi sevmiyorum ama çalışmak zorundayım, bu durumda ne yapabilirim?”

Aslında bu sorunun yanıtı, koşullarınıza bağlı olarak değişecektir. Eğer işinize devam etmenin size fiziksel veya zihinsel olarak zarar vereceğini düşünüyorsanız hemen bırakmak doğru karardır. Ancak işe devam etmek sağlık konusunda acil bir tehdit oluşturmuyorsa, gelecek planlarınızı yaparken çalışmaya devam etmeniz mantıklı olabilir.

Çalışmaya ve para kazanmaya devam etmek, bir birikimiz veya güvenebileceğiniz bir aileniz yoksa önemli bir avantajdır. Bu durumda işi bırakmak yerine, daha iyi bir iş bulmak için bir plan yapabilirsiniz. Bunun ne kadar süreceğini hesaplayın ve kendinize bir zaman çizelgesi oluşturun. Tutarlı bir şekilde iş arayın, bir kariyer değişikliği düşünüyorsanız, bir süre eğitim almaya ihtiyacınız olabilir. Tüm bunları göz önünde bulundurun.

“İşimden nefret ediyorum ne yapmalıyım?”

İşten nefret etmek, gerçekten herkes için oldukça zorlayıcıdır. Eğer siz de her şeye rağmen işinizden nefret ediyor ve harekete geçemiyorsanız aşağıdaki stratejiler yardımcı olabilir:

1. Temel nedeni bulun

İşinizde mutsuz olduğunuzda atmanız gereken ilk adım, yaşadığınız memnuniyetsizliğin temel nedenini belirlemektir. Bunun için kendinize şu soruları sorun:

  • Şu anda işle ilgili özellikle sevmediğim şey ne?
  • Ne zamandır böyle hissediyorum?
  • Sihirli bir değneğim olsaydı, şu anki işimi sevdiğim bir işe dönüştürmek için neyi değiştirirdim?

Bu sorular, hayal kırıklığınızın temel nedenini anlamanıza ve tespit etmenize yardımcı olabilir. Ayrıca, mevcut işinizin profesyonel ihtiyaçlarınızı karşılama potansiyeline sahip olup olmadığını belirlemenize de katkı sağlayabilir.

2. Kişisel değerleriniz üzerine düşünün

İşinizden nefret etme nedenlerinizi artık bildiğinize göre şimdi elinize bir kağıt alın ve değerlerinizi yazın. Değerleriniz şirketinizin değerleriyle örtüşüyor mu? Yoksa mevcut işiniz kişisel değer sisteminizle çelişiyor mu? Cevaba bağlı olarak belki de tam bir kariyer değişikliği yapmak isteyeceksiniz. Dolayısıyla daha mutlu bir yaşam için kişisel değer sisteminizi keşfederek onu hayatınız için bir pusula olarak kullanabilirsiniz.

3. İnsanlarla konuşun

İşinizden nefret ediyorsanız, muhtemelen bir değişiklik yapmayı düşünüyorsunuz demektir. İşinizi bırakmalı mısınız? Diğer pozisyonlara bakmaya çalışmalı mısınız? Bu sorulara cevap bulmak için insanlarla iletişim kurmak faydalı olabilir. Bunun için LinkedIn’deki kişilere ulaşın ve bilgilendirici röportajlar isteyin. Farklı departmanlardaki veya ekiplerdeki iş arkadaşlarınızla kahve sohbetleri yapın. Zamanı akıllıca kullanın, kafanızdaki soruları sorun. Dikkatlice dinleyin ve öğrenin.

4. Akıl sağlığınıza dikkat edin

Daha önce de belirttiğimiz gibi işten nefret etmek akıl sağlığınızı ciddi şekilde etkileyebilir. Böyle bir durumda kendinize öncelik vermek ne kadar zor olsa da, ruh sağlığınızla ilgilenmeniz de çok önemli. Eğer stresiniz nedeniyle kendinizi kopuk ve bağlantısız hissediyorsanız, bunun ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Bu noktada bir terapist veya koça ulaşmak gibi, ihtiyacınız olan desteği aradığınızdan emin olun.

5. İş dışında neşelenecek bir şeyler bulun

İşinizde mutsuzken akıl sağlığınıza dikkat etmenizin önemini yukarıda açıkladık. İşte bunun bir yolu da sizi mutlu eden diğer şeylere de zaman ayırmaktır. Bu, aileniz ve arkadaşlarınızla daha fazla zaman geçirmek, toplumunuz için gönüllü olmak veya yeni bir eğitim almak gibi bir şey olabilir. Amaç, dikkatinizi ve enerjinizi size tatmin, amaç ve mutluluk sağlayan iş dışı faaliyetlere odaklamaktır.

6. Yeni bir iş aramaya başlayın

İş aramak uzun ve meşakkatli bir süreç olabilir. Sevmediğiniz işinizden hemen ayrılmasanız bile çıkış planınızı yaparak iş aramaya başlayabilirsiniz. Bu noktada kişisel yaşamınızdaki bağlantılar sizi yeni bir konuma yönlendirmeye yardımcı olabilir. İşlere başvurun, başvurduğunuz kadar da ağ kurun. Araştırmalara göre iş arayanların %31’i bir sonraki pozisyonlarını kişisel ağları sayesinde buluyorlar.

7. Duygularınızı düzenli olarak açtığınızdan emin olun

Sürekli işinizden şikayet ederek sevdiklerinize yük olduğunuzu düşünebilirsiniz. Diğer yandan, huzurunuzu korumak adına içinizde tuttuğunuz şeyleri yüksek sesle söyleyebilmek de hissettiğiniz baskıyı azaltmaya yardımcı olabilir. İşle ilgili sıkıntılarınızı paylaşırken arkadaşlarınıza tavsiye veya çözüm aramadığınızı söyleyin. Böylece sadece sizi dinleyeceklerdir. Örneğin hafta sonu, arkadaşınızla yürüyüşe çıkın, en sevdiğiniz mekana gidin ve duygularınızı açıkça paylaşın…

Sonuç olarak işyerini sevmemek, iş hayatı içerisinde her insanın başına gelebilir. Siz de böyle zor bir dönemden geçiyorsanız, cesaretinizin kırılması için hiçbir neden olmadığını unutmayın. Sevdiğiniz bir işi hak ediyorsunuz ve oraya ulaşmak için bazı şeyleri alt üst etmeniz gerekse bile sonunda onu bulacaksınız!

Kaynaklar: betterup, verywellmind, forbes

İlginizi çekebilir: Daha huzurlu bir iş hayatı için öneriler

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!