İç huzurunuza ulaşmak için aşmanız gereken 8 engel

İç Huzur İçin Aşılması Gereken Engeller
İç Huzur İçin Aşılması Gereken Engeller

Kişisel gelişiminizi ve mutluluğunuzu engelleyen faktörlerin ortadan kalkmasına izin verdiğinizde, iç huzurunuzun ortaya çıktığını ve gittikçe büyüyerek sizi nasıl ileri taşıdığını görürsünüz.

Uplifers ekibi olarak bu yazımızda, hayatınıza daha huzurlu ve kendinden emin bir şekilde devam etmenizi engelleyen faktörleri belirledik.

İşte daha huzurlu bir yaşam için hayatınızdan çıkarmanız gereken 8 engel:

1. Pişmanlıklara ve bahanelere sığınmak

Hayatınızda olup biten şeylerin kontrolü her zaman elinizde olamaz, ancak bu olaylar karşısında verdiğiniz tepkiler ve hissettikleriniz sizin kontrolünüzdedir. Geçmişte yaptığınız ya da yapmadığınız şeyleri etiket olarak üzerinizde taşımak zorunda değilsiniz. Pişmanlıklarınızın sizi kontrol etmesine asla izin vermeyin. Evet, belki çok daha iyisini yapabilirdiniz; fakat unutmayın ki zamanı geri getirebilecek bir sihirli değneğiniz yok.

Tüm pişmanlıklarınızı geride bırakın; hepsi sizi başarısızlığa iten birer bahaneden fazlası değil. Unutmayın, başarısızlıkların devam etmesinin en büyük sebebi pişmanlıklarla ve altı dolu olmayan bahanelerle yaşamaya çalışmaktandır.

Başarısızlıklar sizin yapmış olduğunuz şeyler yüzünden değil, yapmamış olduğunuz şeyler sebebiyle ortaya çıkar

2. Her şeyi bilmek için çabalamak

Hayatınızın nereye doğru yol aldığını asla bilemeyeceğinizi kabul edin ve bu bilinmezliğin getirdiği özgürlük duygusunun tadını çıkarmaya çalışın. Kendinizi boşluğa bıraktığınız ve nereye gideceğinizi bilmediğinizde, kanatlarınızı açabildiğiniz kadar açacak ve ancak bunun verdiği cesaretle uçmayı öğrenebileceksiniz. Bazen yeterince yükseldiğiniz halde hala nereye gideceğinizi bilemiyor olabilirsiniz; fakat önemli olanın nereye gideceğinizi bilmeniz değil uçabiliyor oluşunuz olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Kanatlarınızı açabildiğiniz kadar açın ve kendinizi rüzgâra bırakın.

3. Mutlu ve acısız bir hayat beklentisi

Acı, hepimizin hayatının bir parçası ve farklı boyut ve şekillerde ortaya çıkabiliyor.

Mezuniyet, iş yaşamına giriş gibi bilinmeyene yapılan yolculuklar hepimiz için korkutucu ve stresli süreçlerdir. Bu süreçler yaşanırken deneme yanılma yoluyla, büyük üzüntüler ve stresler yaşayarak edindiğiniz deneyimler sizin için en iyiye giden yolda atılmış sağlam adımları oluşturur. Bildiğinizi sandığınız ancak yanlış bildiğiniz şeyler, o ana kadar yaptığınız bütün planların bir anda çöpe gitmesine sebep olabilir.

Planladığınız bir işin önce istediğiniz gibi olduğunu düşünüp başarısını kutlamanız, hemen ardından aslında planlanılana ulaşamadığını fark etmeniz ve yaşadığınız şok da en sık karşı karşıya kalınan sıkıntılardan biridir. Yaşanan mükemmeliyet duygusu, başarının verdiği haz, hiç bitmeyecekmiş gibi duran mutluluğunuz küçücük bir anda yapılan hatanın fark edilmesiyle sona erer ve size boşluğa düşmüşsünüz hissi verir.

Her ne kadar negatif bir olgu olarak beynimizde yer edinmişse de, acı aslında hayatınızdan eksik olmaması gereken bir histir. Size nefes aldığınızı hissettirir. Vardığınız her sonucun bir alternatifi olduğunu, yaptığınız her hatayı telafi edebilecek olasılıklar olduğunu gösterir. Unutmayın, acı sadece canlıların tadabileceği bir duygudur. Onu hissedebilmeniz, bir şeyleri değiştirebilmek için hala bir şansınızın olduğunun göstergesidir.

4. Çevrenizdeki insanları değiştirmeye çalışmak

İnsanları değiştirmek oldukça zordur. Sizi çıldırtan, saygı duymayan ve size kötü davranan insanlar hayatınızın her aşamasında var olacaktır. Hayatınızı bu insanları değiştirmeye ya da onların gözüne girmeye çalışarak heba etmeyin. Aynı şekilde onlardan nefret etmeye ve intikam almaya çalışarak zamanınızı boşa harcamayın. Su bir şekilde akacak ve yolunu bulacaktır. Bir kenara çekilin ve olacakları izleyin.

İç Huzur İçin Aşılması Gereken Engeller
İç Huzur İçin Aşılması Gereken Engeller

5. Olumsuz haberlere takılıp kalmak

Her gün televizyonda ya da gazetelerde karşılaştığınız felaketler, savaşlar ve cinnet geçiren insanlar hayatımızın bir parçası olabilir, ancak kameraların arkasında dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için var gücüyle çalışan ve insanlık için faydalı işler yapmaya kendini adamış insanlar olduğunu unutmayın. Nefes almadan ardı ardına sıralanan her felaket haberine karşılık, dünya üzerinde binlerce iyi şey olduğunu; her gün insanların her alanda başarılara imza attığını aklınızdan çıkarmayın. Olumsuz olaylara takılıp kalmak ve onlar için üzülmek yerine bu olaylardan ders çıkarmayı ve sahip olduğunuz donanımı daha aydınlık bir yarın için kullanmayı deneyin.

6. Sonuç odaklı yaşamak

Başarı, hedeflenen bir noktaya ulaşmış olmak demek değildir; hedefe ulaşırken geçirmiş olduğunuz sürecin size kazandırdıkları ve bu süreçten ne kadar tatmin olduğunuzla ilgilidir. Fikirlerinizi, amaçlarınızı, yaptığınız aktiviteleri ne sonuçlar doğuracağına odaklanarak değil; kişiliğinize yapacağı katkıları düşünerek şekillendirin. Amacınız açık, tutarlı ve anlamlı olduğunda hedeflediğiniz sonuca ulaşamamış olsanız bile yaptığınız işten zevk almış olacaksınız.

7. Başarıyı somut verilerle ölçmek

Yaptığımız işlerin sonunda elde ettiğimiz istatistiksel veriler, aldığımız maddi ödüller ya da terfiler çoğu zaman kişisel değerlerimizin ve kişisel başarımızın önüne geçer. Başarıya ulaştığınızda yapmanız gereken ilk şey ne kadar değerli olduğunuzun farkına varmak ve başarınızı kişisel değerlerinizle örtüştürmenizdir. Başarma duygusu, mutluluk ve huzur bir işin sonunda kazanabileceğiniz en büyük ödüllerdir.

8. Değişiklikten kaçmak

Her şey değişim içindedir. İnsanlar doğar ve ölür; savaşlar yaşanır ve biter; ama hayat devam eder. Zaman çok hızlı ilerleyen bir olgudur. Saniyeler içinde sakin bir anınız kaotik bir durumla bölünebilir. Anlık değişimler hayatlarımızda büyük değişiklikler yaratır. Bir göktaşının Dünya’ya anlık çarpışı tüm Dünya coğrafyasını değiştirebilir.

Çoğu zaman değişiklikler hiç beklemediğimiz zamanlarda gerçekleşir ve bizi çaresizlik duygusuyla doldurur. Peki, bu değişikliklerle nasıl başa çıkabiliriz? Değişiklikler istesek de istemesek de eninde sonunda gerçekleşecektir, bundan kaçamayız. Fakat bu değişikliklere uyum sağlayabilmek için hayatımızda yapacağımız küçük düzenlemelerle değişikliklerin işkence olmaktan çıkması mümkün. Değişiklik yaratacak ve hayatınızın akışını değiştirecek bir durumla karşı karşıya kaldığınızda onunla savaşmak yerine yeni bir sayfa açıp hayatınıza kaldığı yerden devam etmeyi deneyin.

 

Merve Dökmeci Uzman Psikolojik Danışman
Lisans ve yüksek lisans eğitimlerimi Boğaziçi Üniversitesi’nde tamamladım. Boğaziçi Üniversitesinde araştırma görevlisi olarak çalıştığım 4 yıl boyunca uzmanlık deneyimimi üniversitenin rehberlik ve psikolojik danışmanlık ... Devam