Hayatımı nasıl düzenlerim?

Şimdi dikkatinizi dağıtabilecek her şeyden kurtulun ve bu yazıyı tamamen odaklanarak okuyun. Bu yazıyı okuyorsanız istediğiniz bir düzene sahip değilsiniz ve böylesi bir düzen için neler yapabileceğinizi merak ediyorsunuz. Ama nereden başlayacağınızı bilmiyorsunuz.

Muhtemelen odanızın bir köşesinde günlerdir duran bardaklar var. Masanızın üzerinde bir dizi karışmış dosyalar… Telefonunuz artık kullanmadığınız birçok uygulama ve ekran görüntüleri dolu. Bunların hepsi uzun zamandır aklınızda. Ama vakit geldi.

Bütün bu düzenlenecek işler gün geçtikçe artıyor ve sırtınızda daha bir yük hâline geliyor. Bu böyle sürdükçe ister istemez kendimizi suçluyoruz ve inancımızı kaybediyoruz. Bu durumda da karmaşa daha da büyüyor. Böylece kısır bir döngüde sıkışıp kalıyoruz.

Şayet bu döngü size bir yerlerden tanıdık geliyorsa tam da doğru yazıyı okuyorsunuz. Daha düzenli olmanın odaklanmamızı artırdığı ve stresimizi azalttığı yapılan araştırmalarla sabittir. Nasıl düzenli biri olmayı öğrenmek istiyorsanız not almaya başlayın.

1. Soruna doğru yerden bakın

İstediğiniz gibi düzenli olamayışınızın nedeni sizin dağınık biri olmanızdan değil nasıl düzenli olmayı bilmemenizden ileri gelmektedir. Toplum bizlere dağınık, tembel gibi olumsuz etiketleri yapıştırmaktadır. Düzenli olma sürecinde ilk işiniz bu etiketlerden kurtulmak olmalıdır.

2. Nereden başlamak istediğinize karar verin

Düzenli olma yolculuğunda yapılan en yaygın yanlışlardan biri de nereden başlanacağına karar verememektir. Bu karara odaklanmak yerine her şeyi düzenlemeye kalkışabiliriz. Bu durumda ise işlerimiz altından kalkamayacağımız bir şekilde büyümeye başlar ve hayal kırıklığına uğrarız.

Şimdi zihninizi meşgul eden düzenlenecek işlerin hepsini bir kâğıda yazın. Küçük büyük ayırt etmeksizin her şeyi yazmayı unutmayın.

Listeniz hazır mı? O zaman şimdi hangisinden başlayacağınıza karar verme zamanı. Listedeki maddeleri düşünün, öncelikli olanlar hangileridir? Hangisinden başlamak daha kolay ve keyifli olacak onu tercih edebilirsiniz.

 3. Kendi sisteminizi kurun

Düzenli olmak konusunda herkes akıl verir ve dışarıdan çok kolay görünür. Ama işin aslı hiç de öyle değildir. Bu nedenle düzenli biri olunacağını söylemek yerine göstereceğim.

Peki nasıl düzenli biri olunur? Her şeyi yerine koymaktan ibaret midir düzenli olmak? Düzenli biri olmak için işleyen bir sistematiğe ihtiyacımız var. Belirli plan ve kurallarla daha düzenli bir hayata sahip olabilirsiniz.

Düzenli olmayı alışkanlık hâline getirmelisiniz. Masanızı bir kere düzenlemek yetmez örneğin her akşam yatmadan önce beş dakikalığına masanızı toplasanız düzenli biri olabilirsiniz. Düzenli biri olmanın sırrı çok çabalamak değil iyi işleyen ve bize hizmet eden sistemlerimizdir.

Yapmanız gerekenleri net bir şekilde bildiğiniz zaman her şey ne kadar da kolaylaşır bir düşünün. Yaşamınız kontrolünüz altında olacak.  Eğer bu konuda daha fazla okumak isterseniz Karar Ver, Harekete Geç, Planla adlı yeni kitabımı okumak size iyi gelecek. Bu konuda daha yoğun bir çalışma içine girmek isterseniz de online eğitim grubuma katılabilirsiniz.

Şimdi harekete geçme zamanı.

1. adım: Üstünüze yapıştırılan olumsuz etiketleri söküp atın.

2. adım: Hayatınızı düzenlemeye nereden başlayacağınıza karar verin.

3. adım: Sadece size ait işler bir sistem kurun.

Nasıl düzenli olunur sorusunun cevabı işte bu kadar.

Kolaylıklar.

Ayça

İlginizi çekebilir: Zaman hızla akıp geçerken zamanı en iyi nasıl değerlendirebilirsiniz?

Ayça Karaman Öğretim Görevlisi
Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Sosyal Bilimler Enstitüsünden mezun oldum. 2013 yılından beri halen Boğaziçi Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak çalışmaktayım. Üniversitedeki görevimin yanı sıra ... Devam