Hangi meditasyon türü sana göre: 7 meditasyon stili

Meditasyon, duyularımızın sık sık köreldiği stresli bir dünyada rahatlama ve yüksek farkındalık için bize zaman sunar. Araştırmalara göre meditasyon geçici stres rahatlamasından çok daha fazla potansiyele sahip. Peki nereden başlamalı? Hangi meditasyon türünü uygulamalı?

Uzun yıllar boyunca eğitimciler, ruhani liderler ve ruh sağlığı uzmanları düzinelerce meditasyon biçimi geliştirmiştir. Bu çeşitlilik bize gösteriyor ki her insana uygun bir meditasyon tarzı bulunuyor. Meditasyon fiziksel ve ruhsal sağlığı iyileştirme yoludur ancak meditasyon yapmanın “doğru yolu” yoktur, yani insanlar kendileri için uygun olanı bulana kadar farklı türleri keşfedebilirler.

Meditasyon türleri hakkında

Her meditasyon türü içinde keşfedilecek ve uygulanabilecek birkaç alt tür vardır. Meditasyon eğitmenlerinin bir kişinin ne sıklıkla meditasyon yapması gerektiği konusunda farklı fikirleri vardır. Doğru olanı bulana kadar türleri karıştırmak veya farklı yaklaşımları test etmek gerekir. Aşağıdaki yedi örnek, meditasyon yapmanın en iyi bilinen yollarından bazılarıdır…

1. Metta meditasyonu

Metta meditasyonu, sevgi dolu şefkat meditasyonu olarak da bilinir. Amacı, kişinin, her şeye karşı, düşmanlarına ve stres kaynaklarına bile, sevgi ve nezaket tutumu geliştirmektir. Derin nefes alırken, uygulayıcılar zihinlerini sevgi dolu nezaket almaya açarlar. Daha sonra dünyaya, belirli insanlara veya sevdiklerine sevgi dolu nezaket mesajları gönderirler. Bu meditasyonda önemli nokta, uygulayıcı sevgi dolu bir nezaket tutumu hissedene kadar mesajı birçok kez tekrarlamaktır.

Sevgi dolu şefkat meditasyonu, sevgi ve şefkat duygularını hem başkaları hem de kendisi için teşvik etmek amacıyla tasarlanmıştır. Şunlardan etkilenenlere yardımcı olabilir:

  • Kırgınlık
  • Hüsran
  • Kızgınlık
  • Kişilerarası çatışma

Bu meditasyon türü, olumlu duyguları artırabilir ve depresyon, kaygı ve travma sonrası stresi azaltmaya yardımcı olur.

2. Beden tarama meditasyonu veya aşamalı gevşeme

Bazen beden tarama meditasyonu olarak da adlandırılan aşamalı gevşeme, insanları gerginlik bölgeleri için vücutlarını taramaya teşvik eden meditasyondur. Amaç, gerilimi fark etmek ve serbest kalmasına izin vermektir. Aşamalı bir gevşeme seansı sırasında, uygulayıcılar vücutlarının bir ucundan, genellikle ayaklarından başlar ve bütün beden boyunca çalışırlar.

Bazı gevşeme teknikleri, insanların kaslarını germesini ve ardından gevşetmesini gerektirir. Diğerleri ise bir kişiyi, gerilimi serbest bırakmak için vücudunun üzerinde sürüklenen bir dalgayı görselleştirmeye teşvik eder. Aşamalı gevşeme, genelleştirilmiş sakinlik ve rahatlama duygularının desteklenmesine ve kronik ağrıların dinmesine yardımcı olabilir. Vücudu yavaş ve istikrarlı bir şekilde rahatlattığından bazı insanlar uyumalarına yardımcı olmak için bu meditasyon biçimini kullanır.

3. Farkındalık meditasyonu

Farkındalık meditasyonu, yapan kişileri mevcut olmaya ve ana odaklanmaya teşvik eden bir meditasyon şeklidir. Dikkat, geçmişe takılıp kalmak veya gelecekten korkmak yerine, bir kişinin mevcut çevresinin farkındalığını teşvik eder. Bunun için önemli olan yargı eksikliğidir. Bu nedenle, bir uygulayıcı, uzun bir bekleyişin sıkıntısını düşünmek yerine, yargılamadan beklemeyi basitçe not edecektir.

Farkındalık meditasyonu, insanların neredeyse her yerde yapabileceği bir şeydir. Örneğin, bir kişi bakkalda sırada beklerken, çevresini sakin bir şekilde gözlemleyebilir, gördüğü manzaralar, sesler ve kokular da dahil olmak üzere her şeyi fark edebilir. Meditasyon türlerinin çoğunda farkındalık söz konusudur. Nefes farkındalığı, uygulayıcıları nefeslerinin farkında olmaya teşvik ederken, aşamalı gevşeme vücuttaki gergin alanlara dikkati çeker. Dikkat, birçok meditasyon biçiminde ortak bir tema olduğundan, kapsamlı bir şekilde incelenmiştir.

Farkındalığın yapabileceği şeyler:

  • Olumsuz duygulara bağlılığı azaltmak
  • Odak geliştirmek
  • Hafıza geliştirmek
  • Dürtüsel, duygusal tepkileri azaltmak
  • İlişki memnuniyetini artırmak

4. Nefes farkındalığı meditasyonu

Nefes farkındalığı, dikkatli nefes almayı teşvik eden bir tür dikkat meditasyonudur. Uygulayıcılar, nefeslerini sayarak veya başka bir şekilde nefeslerine odaklanarak yavaş ve derin nefes alırlar. Amaç sadece nefes almaya odaklanmak ve akla gelen diğer düşünceleri görmezden gelmektir. Bir farkındalık meditasyonu biçimi olarak nefes farkındalığı, farkındalıkla aynı faydaların çoğunu sunar. Bunlar azaltılmış kaygı, gelişmiş konsantrasyon ve daha fazla duygusal esnekliği içerir.

5. Kundalini yoga

Kundalini yoga, hareketleri derin nefes alma ve mantralarla harmanlayan, fiziksel olarak aktif bir meditasyon şeklidir. İnsanlar genellikle bir öğretmenden öğrenir veya bir grup dersinde deneyimler. Diğer yoga biçimlerinde olduğu gibi kundalini yoga da fiziksel gücü artırabilir ve ağrıyı azaltabilir. Ayrıca anksiyete ve depresyonu azaltarak zihinsel sağlığı iyileştirebilir. Önceki yazılarımda da bahsettiğim gibi, tüm yoga türlerinin fiziksel ve zihinsel sancıları iyileştirme gücünün olduğu aşikardır. Fakat kundalini yogada zihinsel iyileşme ve farkındalık ağır basmaktadır.

6. Zen meditasyonu

Bazen Zazen olarak da adlandırılan Zen Meditasyonu, Budist pratiğinin bir parçası olan bir meditasyon şeklidir. Birçok Zen uygulayıcısı bir öğretmenin yanında çalışır çünkü bu meditasyon belirli adımlar ve duruşlar içerir. Amaç rahat bir pozisyon bulmak, nefes almaya odaklanmak ve düşünceleri yargılamadan dikkatli bir şekilde gözlemlemektir. Yine bu meditasyon şekli farkındalık meditasyonuna benzer ancak daha fazla disiplin ve uygulama gerektirir. İnsanlar hem rahatlama hem de yeni bir ruhsal yol arıyorlarsa bunu tercih edebilirler.

7. Transandantal meditasyon

Transandantal meditasyon, uygulayıcıların oturdukları ve yavaşça nefes aldıkları ruhsal bir meditasyon şeklidir. Amaç, kişinin mevcut durumunu aşmak veya üstüne çıkmaktır. Bir meditasyon seansı sırasında, uygulayıcılar bir mantraya veya tekrarlanan bir kelimeye veya bir dizi kelimeye odaklanırlar. Bir eğitmen mantrayı bazen uygulayıcının doğduğu yıl ve eğitmenin eğitildiği yıl da dahil olmak üzere karmaşık bir dizi faktöre dayalı olarak belirler.

Bir alternatif, insanların mantralarını seçmelerine izin verir. Bu daha çağdaş versiyondur. Elbette teknik olarak transandantal meditasyon değildir, ancak büyük ölçüde benzerdir. Transandantal meditasyon uygulayan kişiler, hem ruhsal deneyimler hem de yüksek farkındalık yaşadıklarını söylerler.

Meditasyonlar ne kadar işe yarar?

Çeşitli meditatif disiplinler, artan farkındalığa, daha yavaş nefes almaya ve artan kabule odaklanmayı teşvik eder. Meditasyon sonuç odaklı bir girişim değildir. Gerçekten de sonuçlara çok fazla takılmak, meditasyonun yararlarını baltalayan kaygıyı tetikleyebilir. Bununla birlikte, çoğu araştırma meditasyonun çok hızlı çalışabileceğini göstermektedir. Meditasyon çalışmaları genellikle uygulayıcıları yıllarca değil, haftalarca veya aylarca takip eder. Birçok meditasyon uygulayıcısı, bir meditasyon seansının ardından anında bir iyileşme olduğunu bildirmektedir. Meditasyon sırasında daha az stresli, daha kabullenici ve daha huzurlu hissetmek yaygındır. Zamanla ve pratikle bu hisler meditasyon seanslarının dışında da devam edebilir.

Ne sıklıkla meditasyon yapılmalı?

Bu sorunun doğru bir cevabı yok. Bir argüman, herhangi bir meditasyonun meditasyon yapmamaktan daha iyi olduğudur. Bu nedenle, bir kişi haftada sadece bir kez meditasyon yapabiliyorsa, bu terapiyi denemek için bir engel olmamalıdır. Bir kişi haftada birkaç seansla başlamayı ya da her gün bir seans yapmayı düşünebilir.

Her gün aynı saatte meditasyon yapmak, meditasyonu günlük yaşama dahil edilmesi kolay bir alışkanlık haline getirebilir. Meditasyon yardımcı oluyorsa, sıklığı günde iki veya daha fazlasına çıkarmak veya gerektiğinde stresi azaltmak için kullanmak faydalı olabilir. Hangi tür meditasyon yaparsanız yapın, kendinize bir zaman ve bir alan ayırmanız yeterli olacaktır.

Nereden başlamalı?

Yeni başlayanlar için özenle hazırladığım bu yönlendirmeli meditasyon dersini uygulayarak başlayabilirsiniz. Bu dersi 21 gün tekrar etmeniz beden ve zihin koordinasyonunuzun artmasına katkı sağlayacaktır. Bahsettiğim diğer meditasyon türlerini çok yakında kanalımda paylaşacağım, anında haberdar olmak için kanalıma abone olup zili açabilirsin.

Yeni Başlayanlar İçin Yönlendirmeli Meditasyon | 21 Gün Tekrar Et! | Ayşe Kaya İle Yoga

Meditasyon sırasında rahat etmenize yardımcı olacak kendi tasarımım olan “Meditasyon Minderleri”mden temin etmek için bu linki inceleyebilirsin.

İlginizi çekebilir: Hangi yoga tarzı size daha uygun: 6 yoga stilinden kendinize uygun olanı seçin

Ayşe Kaya Yoga Eğitmeni
1992 Antalya doğumlu Ayşe Kaya, RYT 500 yoga eğitmenidir. 2018 yılında 200 saatlik ve 300 saatlik olmak üzere toplam 500 saatlik eğitmenlik eğitimini tamamlamış ... Devam