En yaygın aldatma türleri ve aldatmayla başa çıkmanın yolları

Daha önce hiç çiçek almadan eve gelen eşiniz bir süredir sizi küçük-büyük hediyelerle şımartıyorsa, sevgiliniz onu öyle görmeye hiç alışık olmadığınız bir tarzda giyinmeye başladıysa, telefon sürekli sessizde bırakılıyorsa veya içinizi üst üste gelen birçok farklı olayın sebep olduğu anlamsız bir kuşku kaplıyorsa, “Acaba aldatılıyor muyum?” sorusu içinizi kemirmeye başlayabilir. Böyle hissetmeye başladığınız zamanlarda bu sorunuza cevap bulmak için sizi yönlendirebilecek farklı durumlar ilişkinizde aldatılıyor olduğunuzun sinyallerini verebilir. Aldatma sinyallerini merak ediyorsanız ‘Aldatılıyor olabileceğinizin sinyallerini veren aldatma belirtileri’ yazımıza göz atabilirsiniz. Peki, her aldatma birbiriyle aynı mı diye düşünüyorsanız; aldatma türleri konusunda da bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz. Aldatma türleri hem meydana geliş şekilleri hem de ilişkide yarattığı etkiler açısından farklılık gösterdiğinden hangi davranışın hangi aldatma türü ile ilişki olabileceğini öğrenmekte fayda var. Aldatma türlerini öğrenmek ve aldatmayla başa çıkmanın yolları hakkında fikir sahibi olmak için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. İşte en yaygın aldatma türleri:

1. Cinsel aldatma

Cinsel aldatma, çoğu insanın ‘aldatma’dan anladığı aldatma türüdür. Tek eşli bir ilişkideyken, partnerlerden birinin bir başkası ile cinsel birliktelik yaşaması bu aldatma türüne girer. Bu tür, ilişkilerde en yaygın aldatma türlerinden biridir. Çoğu zaman çiftlerin ayrılığına neden olur.

2. Fiziksel aldatma

Fiziksel aldatma, cinsel aldatmadan farklı olarak seks olmadan gerçekleşen fiziksel yakınlaşmadır. Bir ilişki içerisindeyken başka biriyle öpüşmek, el ele tutuşmak, sarılmak gibi fiziksel temaslar fiziksel aldatmanın örnekleridir. Cinsel aldatmadan ‘daha masummuş’ gibi görünse de fiziksel aldatma da en az cinsel aldatma kadar incitici ve yıkıcıdır ve kabul görmesi çok zor olduğundan çoğu zaman ayrılıkla sonuçlanabilir.

3. Dijital aldatma

Teknolojinin hayatımızın her alanında olduğu bir gerçek, buna sosyalleşme alışkanlıklarımız, romantik ilişkilerimiz, flörtleşme şekillerimiz de dahil… Sosyal medya platformlarının ve flört uygulamalarının giderek arttığı günümüzde, aldatma eylemi de yeni bir bağlamla karşımıza çıkıyor: Dijital aldatma. Arkadaşlık sitelerinden, sosyal medya hesapları ya da flört uygulamaları aracılığıyla başkalarıyla romantik paylaşımlarda bulunmak, yazışmak ya da erotik birtakım etkileşimler de bulunmak dijital aldatmanın örneklerini oluşturabiliyor. Genellikle partnerlerden birinin telefonda, bilgisayarda, sosyal medya hesaplarında çok fazla vakit geçirmesi bu tür aldatmanın bir sinyali olarak değerlendirilebiliyor.

4. Duygusal aldatma

Duygusal aldatma, biraz daha bulanık hislerin başladığı ve işlerin sarpa sardığı yerde ortaya çıkar. Partnerlerden biri duygusal olarak aldattığında, başka biriyle duygularını, hislerini, deneyimlerini, mutluluk ve üzüntülerini paylaşarak yakınlık kurabilir. ‘Eli elime değmedi, öpüşmedik bile, yakınlaşmadık ki’ şeklinde savunucu cümlelerle aklanmaya ve ‘Sadece arkadaşız’ cümlesiyle üstü kapatılmaya çalışsa da tıpkı fiziksel ve cinsel aldatma gibi aldatılan taraf açısından kabul edilmesi zordur. Yakın arkadaşlık ile karıştırılmaması gereken duygusal aldatmada, aldatan taraf partnerinden duygusal olarak uzaklaşır; teselliyi, mutluluğu, romantizmi başka birinde arar ve bu durumu gizli tutmaya çalışır.

5. Mikro aldatma

Mikro aldatma, isminden de anlaşılabileceği üzere belki büyük bir aldatma olarak değil ama aldatma olarak yorumlanmaya açık küçük davranış biçimlerini içeriyor. Partnerinizin güvenini sarsabileceğini ya da onu üzebileceğini düşündüğünüz bir şeyi yine de yapmayı tercih etmeniz, ilişkinizin sınırlarını zorlamaya çalışmanız mikro aldatma sayılabiliyor. Örneğin, herhangi bir bahane ile eski sevgilinizde iletişim kurmaya çalışmanız, sizi partnerinizden uzaklaştıracak şekilde başka biriyle iletişim kurmaya çalışmanız ya da samimi diyaloglarda bulunmanız mikro aldatma türünün örnekleri olabilir.

Aldatma ile başa çıkma

Peki, insanlar neden aldatır? Bu sorunun cevabı kişiden kişiye, ilişkiden ilişkiye değişiyor olsa da yaygın olarak aldatma eyleminin altında duygusal, fiziksel ve sosyal nedenler barınabilir. Yeni bir heyecan arama isteği, ‘Acaba ne olur ya da acaba yapabilir miyim’ merakı ya da kişilerin mevcut ilişkilerindeki bir boşluğu doldurmak için arayışta olmaları aldatmayı onlar için cazip hale getirebilir. Ancak, sebebi ne olursa olsun sonuçları genellikle iki taraf için de yıpratıcı olabilir.

Diğer yandan, yukarıda yer alan aldatma türlerine örnek olabilecek her davranış, her ilişkide aldatma olarak sayılmayabilir. Çünkü herkesin, herkes çiftin aldatma tanımı farklıdır ve ilişkilerinde neyin uygun olup olmadığını belirlemek partnerlerin kendilerine aittir. Bu davranışları erkenden belirlemek başarılı bir ilişkinin sırrıdır.

İlişkinizdeki sınırları mümkün olduğu kadar ilişkinizin başında konuşmak ilişkinizin gidişatını olumlu etkileyecektir. İlişkinizin şartlarını belirlerken kendinize ve partnerinize karşı gerçekten dürüst olmaya çalışın. Flörtöz biri olduğunuzu biliyorsanız, bu konuda açık olun; bastırmaya çalışmayın, bu sayede anlaşmaya varma olasılığınız yükselebilir ve uzlaşabilirsiniz. Ayrıca, partnerinizin bu gibi konulara yaklaşımını öğrenerek de uygun bir yol izleyebilirsiniz.

Eğer sınırlar koyamadıysanız ya da bir sebepten ötürü aldatılan sizseniz bu konuda acele karar vermemeniz gerektiğini kendinize hatırlatabilirsiniz. Ne istediğinizi ne hissettiğinizi düşünmek için kendinize zaman ayırarak, partnerinizi dinleyerek, bu ilişki üzerinde çalışmaya devam etmek isteyip istemediğinize karar vererek sizin için en iyi olacak adımı bulabilirsiniz. Yaşadığınız bu deneyim çok acı olsa da gerçekten ne yapmak istediğinize karar verdiğinizde kendinize daha iyi bakabilir, yas sürecini yönetebilirsiniz. Dalgalar halinde yaşayabileceğiniz duygularınız için kendinize yüklenmemeyi ve şefkat göstererek süreci kabul etmeyi deneyebilirsiniz.

Öte yandan, aldatan kişi iseniz, yaptıklarınızın sorumluluğunu almanız gerektiğini unutmamalısınız. Partnerinize vereceğiniz acı ölçülemez, kıyaslanamaz olsa dahi, gerçeği söylemek darbeyi yumuşatmaya yardımcı olabilir. Onun hiç beklenmedik bir şekilde bunu öğrenmesindense sizin dürüstçe yaptığınızı anlatmanız sorunu çözmek için iyi bir başlangıç olabilir. Aldatmayla yüzleşmek, ilişkinizi önemli ölçüde geliştirmek için size bir şans verebilir; o yüzden bu şansı doğru bir şekilde kullandığınızdan ve ekstra duyarlı davrandığınızdan emin olmalısınız.

Tüm bu açıklamalardan sonra aklınıza bir yandan da aldatan kişinin affedildiği durumda bir kez daha aldatıp aldatmayacağı sorusu geliyor olabilir. Daha önceden yayınladığımız ‘Aldatma bağımlılığı: ‘Bir kez aldatan hep aldatır’ mı?başlıklı yazımızda bu konuya şöyle değinmiştik : Söz konusu aldatmak ve aldatılmak olduğunda, herkesin kendi deneyimlerinden ya da çevresindeki ilişkilerden gözlemlediği kadarıyla belirteceği bir fikri mutlaka var. Bilim dünyasında da aldatmak ve aldatılmak üzerine yapılmış olan çalışmalar, oldukça ilginç sonuçlar ortaya koyuyor. Ancak araştırmalarda elde edilen verilerin genel sonucu, aldatmanın tekrar eden bir davranış olduğu konusunda hemfikir. Wiederman ve Hurd’un oldukları bir araştırma, ilişkileri varken başka biriyle cinsel birliktelik yaşayan erkeklerin %86’sının, kadınlarınsa %62’sinin bunu birden fazla kez yaptıklarına dikkat çekiyor. Burada cinsel aldatmanın tekrar ettiğine vurgu yapılmış olsa da, ortaya çıkan bu sonuç farklı aldatma türlerinin de tekrarlanabileceğine dair ipuçları taşıyor olabilir.

Bu konuda kafanızı kurcalayan daha fazla soru varsa aldatmayı farklı açılardan ele aldığımız aşağıdaki yazılarımıza da göz atabilirsiniz; eğer partnerinizde aranızda çözmekte zorlandığınız sorunlar varsa bu konuda çift terapisini deneyebilir, bir uzmandan destek alarak ilişkinizi güçlendirebilirsiniz:

Bilmediğiniz yönleriyle bildiğimiz en eski alışkanlık: Aldatmak
Mutlu çiftler neden birbirlerini aldatır?
Aldatma ve kıskançlık duygusunun evrimsel temelleri

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!