Daha etkili bir meditasyon için 3 Feng Shui yöntemi

Günümüz yaşam koşullarında yüksek oranda strese maruz kalırken, meditasyon uygulaması çoğumuzun karşısına çıkan bir pratiktir. Her ne kadar zihni sakinleştirdiği, bedendeki stres düzeyini azalttığı defalarca ifade edilse de, yeni başlayan biri için, bağdaş kurup oturmak oldukça can sıkıcı gelebilir. Bedenin hareketsiz kaldığı bir yerde nefese odaklanmak başlı başına hem bedeni hem de zihni zorlayan, çoğumuz için de çok zor olan bir pratiktir.

Ancak bu odaklanma iradesini geliştirmek ve bulunduğun meditasyon alanını ve bedenini pozitif enerjilerle çevirmek, meditasyon pratiğinde sana oldukça yardımcı olacaktır.

Feng Shui prensipleri ile meditasyon alanını tekrar bir gözden geçirmek, bulunduğun alana daha pozitif bir enerji akışını çekerek, daha meditatif bir hal içinde kalmanı sağlayabilir.

Doğada var olan yaşam enerjisini (CHİ) mekansal boyutta harekete geçirme prensiplerini anlatan bir Çin öğretisi olan Feng Shui, uzay boşluğunda belirli yöntemler kullanarak, mekansal düzenlemelerle pozitif enerji akışını çekmeyi amaçlar. Herhangi bir dekorasyon önerisinden ziyade, yin/yang, yani evrendeki eril ve dişil enerji dengesini sağlamayı ve “doğayla uyumlu” alanlar yaratmayı amaçlar.

Evreni çevreleyen 5 element olan ahşap, ateş, toprak, metal ve su arasındaki ideal dengeyi yaratmayı tasarlayan Feng Shui prensiplerinin mekansal düzlemde de dengelenmesi, meditasyon alanınızın pozitif enerji akışını artıracak bir yöntem olabilir.

Peki bu yöntemlere göre etkili bir meditasyon alanı nasıl tasarlanabilir?

Altarını kur

Meditasyon pratiğiniz için ister bir oda, ister bir köşe ayırmış olun, altar alanınızı spiritüel bir odaklanma noktası olarak düşünebilirsiniz. Öncelikli olarak altarınızı kuracağınız noktanın, odanın giriş kapısının direkt karşısında olmamasına özen gösterin. Bir duvarın önüne ya da bir köşeye yerleşmeyi tercih edebilirsiniz.

Altarınızı oluşturmak için minik bir sehpa, bir şilte ve minderle alanınızı belirleyin ve bu alana sevdiğiniz birkaç fotoğrafı, objeyi, tütsünüzü, kristallerinizi yerleştirerek enerji akışını yönlendirebilirsiniz.

5 elementi dengele

Feng Shui prensiplerine göre düzenlenmiş bir meditasyon köşesinde yapacağınız diğer şey evrendeki 5 elementi içeren bir altar hazırlamaktır. Ahşap elementini eklemek için, canlı çiçekler, bitkiler yerleştirebilir, mobilyalarınızı ahşap ağırlıklı seçebilirsiniz. Eğer alanınız bir meditasyon odasından çok minik bir köşe ise, belki ahşap bir sehpa üzerinde altarınızı kurmakla işe başlayabilirsiniz.

Ateş elementi için bol güneş ışığı alan bir köşeyi ya da odayı seçebilir, altarınızı mumlar ile zenginleştirebilirsiniz.

Toprak elementi için ise, manzara resimleri kullanmak, zeminle iletişim kurmanızı kolaylaştıracak bir şilte yerleştirmek işe yarayacaktır.

Altın, gümüş, alüminyum, demir gibi malzemelerden yapılmış nesne ya da mobilyalar ise metal elementini meditasyon alanınızda etkin kılabilir.

Suyu simgelemek için minik bir akvaryum ya da bir su şelalesi yerleştirilebilir.

Renklerle oyna

Renklerin mekanın psikolojisi üzerindeki etkileri oldukça fazladır. Bu nedenle ayırdığınız köşeyi size huzur verecek, kendinizi daha rahat hissedeceğiniz bir renge boyayın. İyileşme etkilerini altara çekmek için yeşil rengi tercih edebilirsiniz, huzur enerjisi için ise beyaz uygun bir seçim olabilir. Mor rengini ise ruhsal farkındalığı artırmak için uygulayabilirsiniz. Önemli olan belirli bir renk aramak yerine, size iyi gelen bir renk seçmektir.

Tüm bu prensipleri uygulayarak kendi meditasyon altarınızı kurabilir, böylece daha pozitif bir enerji akışını mekanınıza çekerek meditasyon pratiğinizde daha rahat odaklanabilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm sorular ve daha fazlası için Instagram’dan (@cevikmaymunyoga) ya da www.cevikmaymun.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.

Sevgilerimle.

İlginizi çekebilir: Yaşam gücünüz kesintisiz aksın: Yogada pranayama ve 8 nefes egzersizi

Fulya Ates Yoga Eğitmeni
2012 yılında İTÜ Mimarlık Bölümünü bitirdi. 2014 yılında İTÜ Mimari Tasarım Master derecesini aldı. 2012 yılından bu yana çeşitli ulusal ve uluslararası mimari yarışmalarda ... Devam