Meditasyon pratiğinin devamlılığını sağlamak

Meditasyon da tüm pratikler gibi bir farkındalık çalışmasıdır. Beden pratiklerinden daha fazla özen isteyen bir zihin pratiği de diyebiliriz. Meditasyon yaptıkça, pratik ettikçe gelişen bir kas gibi gelişebilir. Daha doğrusu meditasyon yaptıkça farkındalık pratiği gelişebilir. Jon Kabat Zinn meditasyon için ‘karşınıza ne çıkarsa çıksın cesaretle karşılama, onu içtenlikle farkındalığa buyur etme davranışının geliştirilmesidir’ diyor.

Önceki yazılarımda anlattığım gibi, oturmadan önce alanı hazırlamak başlangıç için kıymetli aşamalardan. Oturduktan sonra pratiğin içinde karşılaşılan zihinsel ve bedensel süreçler tamamıyla normal kabul edilerek yola devam edilmelidir.

Oturulabilecek süre kendini gözlemlemek için kıymetlidir. Zihin ve beden çok direnç gösteriyorsa eğer, nefes eşliğinde yapılan meditasyonlar ile başlanabilir. Belki bir video kaydı takip edilip uyulması için iyi olacaktır. Yönlendirme olmadan sadece oturmak istiyorsak eğer süre daha önemli bir hal alacaktır. Bir dakika oturmak bile başlamak için yeterlidir. Niyetimiz farkındalığa erişmek, kendimizi tanımak, zihnimizi tanımak ise eğer, tüm sürecin tepkilerini görüp kaç dakika ile başlayıp, kaç dakika ile devam edeceğimize de karar verebiliriz. Süre artırma aşaması için aceleye gerek yok, düzeni sağlamak yani pratiği sürekli hale getirebilmek için adım adım ilerleyebilirsiniz.

Birçoğumuz, meditasyon yaparken hiçbir şey düşünmememiz gerektiğini sanıyoruz, halbuki düşüncelerimizi görmek de meditasyona dahil. Zihnin işleyişini fark etmemizi sağlayan şey de budur işte. O yüzden düşüncelerin gelmesin normal, onların orada olduğunu kabul ettiğimiz an süremiz de artmaya başlayacaktır.

Diğer hususlardan biri de yeni başlayanlar için, meditasyon pratiğine başladığını herkesle paylaşmamaktır. Evet bu gerçekten önemli bir konu. Peki neden önemli? Paylaştığınız kişi veya kişiler, size olumlu tepki vermeyebilir, kendi fikirleri sizinle uyuşmadığında ise devamlılığı sağlamak için moraliniz bozulabilir. Henüz başlarındaysanız eğer motivasyonunuzu kaybedebilirsiniz.

Eğer sürecinizi, deneyiminizi paylaşma ihtiyacını duyuyorsanız bunu meditasyon yapan hatta sizden uzun süredir pratiğinde olan kişilerle paylaşmak yerinde olacaktır. Ki motivasyonunuz artsın, hevesiniz kaçmasın.

Tamamıyla bu bir süreçtir, bir yoldur. Uzundur. Yıllar sürecektir. Bir sürü engel ve zorlukla karşılaşmak olasıdır. Tüm yaşananlar ancak ve ancak tekrar tekrar başlayarak, vazgeçmeden oturarak kıymetli olabilir.

Meditasyon derslerimde özellikle anlattığım konulardan biri de motivasyonu kaybettiğinizde tekrar başlamak için aslında hiçbir ihtiyacınızın olmadığını hatırlatmaktır. İçinde bulunduğumuz zamanda, birçok uyarıcı etmen ile birlikte yaşarken, meditasyon için ayırdığımız bu kıymetli zaman, kendimize yakınlaşmak için bir şefkat pratiği olarak bile görünebilir. Bu şefkati kendinize vermeniz için hadi bugün meditasyona başlayın.

İlginizi çekebilir: Meditasyon alanı yaratmak neden önemlidir, nelere dikkat edilmesi gerekir?

Burcu Ceren Tan
Kurumsal hayatın stres yüküyle uğraşmaya çalışırken, nefes teknikleriyle karşılaştım. Yolculuğum bir nefes kampıyla başladı ve sonrasında yoga ile tanıştım. Kısa sürede bende başlayan dönüşümü, ... Devam