Daha düzenli ve kullanışlı bir çocuk odası oluşturmanın püf noktaları

Oyuncaklar, kıyafetler, kağıtlar, defterler, kitaplar, boya kalemleri derken çocuk odaları kolayca dağılıp, bir anda evin en karışık mekanı haline gelebilir. Çocuk odalarındaki eşyaların fazlalığı, genellikle çocuk odalarının evin en küçük odası olması ve çocukların keşfetme arzusu bir araya gelince çocuk odaları tam bir karmaşa ortamına dönüşür. Eğer ebeveyn olarak çok meşgulseniz, çocuklarınız kendi odasını toplamıyorsa işler iyice içinden çıkılmaz bir hal alabilir. Ancak umutsuz olmaya gerek yok.

Düzenli ve kullanışlı bir çocuk odası yaratmak hem zaman kazanmanıza hem de çocuklarınızın kağıtları, çorapları, ufak oyuncak parçaları gibi eşyalarını kaybolmadan muhafaza etmenize yardımcı olur. Daha düzenli ve kullanışlı bir çocuk odası oluşturmak için püf noktaları bilmeniz yeterli. İşte çocuklarınızın odasını karmaşadan kurtarıp, düzenli ve kullanışlı bir alana dönüştürmenin ipuçları…

1. Çocuklarınızı dahil edin.

Pedagoglar, yerine getirilmesi gereken sorumluluklar konusunda ebeveynlerin çocuklarının etrafında dönmelerini değil, çocuklarıyla birlikte bu sorumlulukları yerine getirmelerini öneriyor. Çocuğunuzun odasını toparlama, daha düzenli bir yere dönüştürme görevini en başından itibaren çocuğunuzla paylaşın, onu da bu sorumluluğa dahil edin. Bunun için çocuğunuzun belli bir yaşa gelmesini beklerseniz çok geç kalabilirsiniz. Çocuğunuz çok küçük yaşlardan itibaren odasını toplama görevini üstlenebilir.

2. Fazla eşyalardan kurtulun.

Çocuğunuzun odasının bir depo olmadığını hatırlayın. Eğer çocuğunuzun yaş grubuna uygun olmayan eşyalar, kıyafetler varsa bunları çocuğunuzun odasından çıkarın, paketleyin ve kaldırın veya ihtiyacı olan başka kişilerle paylaşın. Böylelikle dolapların içinde daha fazla yer açılır ve çocuğunuzun odasını daha kolay düzenlenebilir.

3. En sık kullandıkları eşyaları, çocuklarınızın ulaşabileceği yerlere koyun.

Çocuklarınızın büyük hacimli oyuncaklarını, eşyalarını dolap üstlerine veya diğer eşyaların altlarına koymak daha mantıklı gibi gözükebilir. Ancak o oyuncakları çıkarırken, başka eşyaları da çıkarmanız gerekiyorsa bu pek akıllıca bir tercih olmaz. Bu yüzden çocuklarınızın en sık kullandıkları oyuncakları ve eşyaların, onların en rahat ulaşabilecekleri yerlere koyarak daha düzenli ve kullanışlı bir seçim yapmış olursunuz.

4. Depolama alanları oluşturun.

Çocuk odasında ekstra depolama alanları oluşturarak, etraftaki dağınıklıktan kurtulabilirsiniz. Depolama alanı konusunda biraz yaratıcı olmanız gerekebilir. Yatak altları, raflar, sandıklı puflar, bazı eşyaları duvara asmak gibi ekstra çözümlerle çocuklarınızın odasını daha düzenli ve kullanışlı bir hale getirebilirsiniz.

5. Görünmeyen yerleri düzenli olarak temizleyin.

Çocuk odasının görünmeyen yerleri, kör noktaları vardır. Örneğin yatak altları, dolap üstleri, ulaşılması zor raflar… Bu alanlar genellikle fazla olan veya sık kullanılmayan eşyaların bulunduğu alanlardır. Eğer bu alanları düzenli olarak temizlemezseniz, hem depolama alanınız azalır hem de çocuk odasını düzenli tutmanız zorlaşır. Bu yüzden çocuk odasındaki kör noktaları düzenli olarak temizlemelisiniz.

6. Odanın her köşesini tozdan arındırın.

Toz, çocuklarınız için tehlikeli olabileceği gibi onların kaliteli uyku uyumalarına da engel olur. Çocuk odasını düzenli olarak tozlardan arındırmalısınız. Bunun için yapabileceğiniz en pratik çözüm, çocuk odasının her köşesini süpürmek. Yatak ve dolap altları, odanın köşeleri, petek araları, dolap içleri, dolap üstleri gibi alanları düzenli olarak süpürerek çocuk odasının daha uzun süre temiz kalmasını sağlayabilirsiniz.

7. Mobilyaların yerini ara sıra değiştirin.

Çocuk odasındaki mobilyaların yerlerini ara sıra değiştirmek hem odaya yenilik getirir hem de mobilyaların altında kalan, her zaman temizlenmeyen alanları temizlemeniz için bir fırsat sunar. Bu değişikliğe çocuklarınızı da orta edebilir, onların fikirlerini alabilir ve böylelikle herkes için daha eğlenceli hale getirebilirsiniz.

8. Günlük rutinler belirleyin.

Çocuk odasını düzenli tutmak istiyorsanız, günlük bir rutin belirlemelisiniz. Bu rutin şu şekilde olabilir:

  • Uyandıktan sonra yatağın toplanması
  • Oyun saati sonrasında oyuncakların toplanması
  • Kıyafetlerin yerlerine kaldırılması
  • Akşam uykusu öncesinde odadaki çöplerin atılması, fazlalıkların çıkarılması

Bu rutini düzenli olarak çocuklarınızla birlikte uyguladığınızda, hem onların disiplin kazanmasını ve sorumluluk almasını hem de çocuk odasının düzenli kalmasını sağlayabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: İlkbahar dekorasyonu: Evinize bahar havası getirecek, ilham verici dekorasyon önerileri

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!