COS ve Mamou-Mani’den fütüristik bir enstalasyon: Conifera

COS, 8 Nisan Pazartesi günü Londra merkezli Fransız mimar Arthur Mamou-Mani ve kendi stüdyosu tarafından tasarlanan, tamamı yenilenebilir kaynaklardan 3D baskı tekniğiyle üretilmiş büyük ölçekli Conifera adlı mimari enstalasyonun açılışını Milano’da yaptı. Enstalasyon, Salone del Mobile 2019 kapsamında 9-14 Nisan 2019 tarihleri arasında Palazzo Isimbardi’de ziyaret edilebilir.

Dijital olarak tasarlanan ve gelişmiş 3D basım metodları kullanılarak üretilen Conifera, birbirine geçmiş 700 adet modüler biyo-tuğla’dan oluşuyor. Tahta ve biyoplastiğin de birleştiği kafeslerle heykelimsi bir yol oluşturarak Palazzo Isimbardi’nin merkez avlusundan bahçesine doğru bir yolculuk yaşatıyor.

Ziyaretçilerin enstalasyon boyunca olan yolculuğunda, enstalasyonun mimarisi avlu tarafında tahta ve biyoplastik birleşimiyken, Palazzo’nun bahçesinde yarı saydam ve beyaz biyoplastik bir görüntüye geçiş yaparak, insan yapımı ve doğal dünya arasında dijital olarak yaratılmış bir köprü ilişkisi kuruyor.

COS × Mamou-Mani

COS’un Kreatif Direktörü Karin Gustafsson, “Conifera’nın açılışını yapmaktan dolayı çok mutluyuz,” diyor ve ekliyor “Mamou-Mani’nin işleri geleceğe bir bakış gibi; doğadan ilham alarak, yenilenebilen materyallerin ve modern teknolojik gelişmelerin birleşimiyle nelerin mümkün olabileceğini gösteriyor.”

Arthur Mamou-Mani ise, “Conifera, dijital ve fiziksel dünyayı birleştirirken gübreleşebilen biyoplastik kullanımıyla sürdürülebilirliği ön plana çıkarıyor. Üretim ve 3D basım süreci de tamamen yerel olarak gerçekleşti. Conifera; teknoloji ve el işi, insan yapımı ve doğal olan, anıtsallık ve hafiflik arasındaki bir diyalog. Umarım ziyaretçiler enstalasyonun bu fütüristik yüksek teknolojili yönünü takdir ederken, aynı zamanda şiirsel ve insani tarafını da görürler” diyor.

Conifera, COS’tan gelen açık brief doğrultusunda tasarlanmış; final yapısı ise düşünce aşaması süresince gerçekleşen teknolojik ve maddesel yeniliklerle gelişerek ilerleyen parametrik bir tasarım sürecinin sonucunu oluşturuyor. Enstalasyon tasarım ve yapıyla dikey olarak ilişki kuruyor. Tasarım üzerinden direkt bir bağ kurarak robotiklerle diyalog aracılığıyla inşa ediliyor: Mimar aynı zamanda hem tasarımcı hem de imalatçı oluveriyor. Conifera’nın modüler formunun, parçayı alternatif biçimlerde ve yeni bağlamlarda geliştirilmeye mümkün kılması enstalasyonu adeta bir miras olarak sunuyor.

Conifera, COS’un Salone del Mobile’deki arka arkaya düzenlediği sekizinci enstalasyonu olurken, Mamou-Mani’yle gerçekleştirdiği ilk iş birliğinin sonucu.

Enstalasyon, 9-14 Nisan 2019 tarihleri arasında, 16. yüzyıldan kalan tarihi Palazzo Isimbardi, Corso Monforte 35, 20122 Milan adresinde ziyarete açık.

COS hakkında

Londra merkezli moda markası COS, 2007 yılından bu yana modern, zamansız, işlevsel ve dokunsal tasarımlar yaratma felsefesine sadık kalmaya, gardırop klasiklerini yeniden yaratarak üstün kaliteli moda koleksiyonları sunmaya devam ediyor. COS, uzun süre kullanılabilecek sade koleksiyonlar oluşturmak için geleneksel yöntemleri yeni tekniklerle buluşturuyor. Hem zamansız tasarımlara hem de inovasyona bağlılığı bulunan COS, kuruluşundan itibaren sanatı destekleyerek tanınmış ve yeni çıkış yapan sanatçılar, galeriler ve yaratıcı stüdyolarla işbirlikleri gerçekleştiriyor. COS bugüne dek The Serpentine Galleries, The Guggenheim New York, Frieze London ve New York, Design Miami/, ayrıca Snarkitecture, Sou Fujimoto, Studio Swine, The Donald Judd Foundation ve AFSO/ANDRÉ FU gibi kurumlar ve tasarımcılarla birlikte çalıştı.

Mamou-Mani hakkında

Arthur Mamou-Mani, Londra merkezli Fransız bir mimar ve aynı zamanda dijital tasarım ve fabrikasyon mimarinin yeni bir türünde uzmanlaşan, ödüllü Mamou-Mani Mimarlık’ın yöneticisi. 2017 yılında RIBA Rising Star Ödülü’nü, 2016 yılında ise Architizer Ödülü ile Amerikan Mimarlık Ödülleri’nde Altın Ödülü kazanmıştır. Westminster Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan Mamou-Mani, Toby Burgess ile birlikte öğrencilerin fikirlerini paylaşabileceği bir ortam yaratmayı mümkün kılan WeWantToLearn.net adlı online platformu yaratmıştır. Bu platform, yaratıldığından itibaren 1.4 milyon izlenim kazanmıştır. Dijital üretim laboratuvarı Fab.Pub’ın sahibi olan Mamou-Mani, aynı zamanda açık kaynaklı 3D Basım eklentisi olan Silkworm’un ortak yazarıdır. Mamou-Mani, École Nationale Supérieure d’Architecture de Paris-Malaquais’te okumuştur. 2008 yılında ise London Architectural Association’dan mezun olmuştur. Sonrasında Atelier Jean Novel ve Daha Hadid Mimarlık Ofisi’nde çalışıp, 2011 yılında ise kendi ofisini kurmuştur.

Projeleri, 2018 yılında Burning Man’de yarattığı Temple Galaxia’dan konstrüksiyon robotu The Polibot’a kadar çeşitlilik gösterir. CODE BUILDER, A Robotic Choreography adlı sergisi bu yıl Londra’daki John Soane Müzesi’nde gösterilmiştir.

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!