2023 yılı bitmeden mutlaka görmeniz gereken sergiler

Yılın bitmesine çok az kaldı ve İstanbul, Aralık ayında da pek çok kültür sanat etkinliğine ev sahipliği yapıyor. Tarihiyle, kültürüyle, insanıyla, büyülü manzaralarıyla bambaşka dünyaların kapısını aralayan bu şahane şehir, sergileriyle de kendine hayran bırakmayı başarıyor. Kendinizi sanatla beslemek, unutulmaz eserlere tanıklık etmek ve yıl bitmeden enfes sergileri yakalamak istiyorsanız bu yazımızı kaçırmayın!

Tutankhamun Çocuk Kralın Hazineleri

Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın mutlaka herkesin görmesi gerektiğini söylediği bir sergi: Tutankhamun, Çocuk Kralın Hazineleri. İstanbul Akvaryum’da bulunan sergide birbirinden çarpıcı eserleri bir arada görebilirsiniz. Gizemlerle dolu Antik Mısır’dan hayran bırakan eserler bu sergide. Antik Mısır’da tam 3 bin 332 yıl önce (M.Ö. 1332) sadece dokuz yaşındayken tahta geçen Çocuk Kral Tutankhamun’un mezar odasından çıkan som altın tabutu, altın ve değerli taşlardan yapılmış dünyaca ünlü ölüm maskesi, savaş arabası, silahları, bastonları, mobilyaları gibi günlük eşyaları arasından seçilmiş paha biçilmez 400’ün üzerinde eserin birebir replikaları sergide yer alıyor. Her yaş grubundan ziyaretçiye hitap eden sergi, her yönüyle görkemli, sürükleyici ve gizem dolu! Kesinlikle kaçırmayın. Detaylı bilgi için tıklayın.

Modernizmin İzinde Türk Resmi

Sakıp Sabancı Müzesi’nde sergilenen Modernizmin İzinde Türk Resmi sergisi, Osmanlı İmparatorluğu’nda Batılılaşma tarihini yansıtan resim üretiminden sanata düşünsel bir temel oluşturma iddiasındaki Cumhuriyet kuşağı çalışmalarına kadar devam eden süreci gözler önüne seriyor.  Sakıp Sabancı Müzesi Resim Koleksiyonu’ndan eserleri kronolojik bir düzende sunan sergi, Türkiye sanat tarihinin bu döneminin kuşaklar arası etkileşim ve değişim anlarını görünür kılıyor. Etkileyici, çarpıcı ve bilgilendirici bir sanat deneyimi için yıl bitmeden sergiyi ziyaret etmeyi unutmayın. Detaylı bilgi için tıklayın.

Yaşasın Cumhuriyet

Cumhuriyetimizin 100. yılını kutladığımız bu özel dönemde unutulmaz bir sergiyle bu zamanları taçlandırmak ve tarihin tozlu sayfalarına doğru yolculuğa çıkmak için Yaşasın Cumhuriyet Sergisi’ni ziyaret edebilirsiniz. Cumhuriyet’in ilanı ile iktisadi ve sosyal hayatın kalkınmasının mercek altına alındığı bu sergide Atatürk döneminin üretim ve sosyal hayatını yansıtan fotoğraflar, belge ve nesneler, anı objeleri, ülkemizde o dönemde üretilen yerli mallarından örnekler yer alıyor. Türkiye İş Bankası Müzesi’nde ziyaret edebileceğiniz “Yaşasın Cumhuriyet” Sergisi’nde Cumhuriyetimizin coşkusunu bir kez daha içinizde hissedebilirsiniz. Detaylı bilgi için tıklayın.

Pasaj

Nuri Kuzucan’ın Pasaj başlıklı kişisel sergisi, sanatçının eski ve yeni üretimlerinden oluşturulan bir seçkiyi mekana özgü bir mimari düzenlemeyle bir araya getiriyor. Arter’in 1. katında yer alan Pasaj, içine yerleştiği ve bir geçiş alanı olarak da yorumlanabilecek galeri mekanını ‘pasaj’ sözcüğünün mimari, yazınsal ve metaforik anlamları ekseninde resimsel uzamla ilişkilendiriyor. Ziyaretçileri kendi birikimlerini ve hayal güçlerini devreye sokarak resimlere ve mekana farklı konumlardan bakmaya davet eden Pasaj, sabit ve tekil bir tecrübeyi garantileyen imgelerden ziyade kendini her seferinde yeniden üreten imgeler sunuyor. farklı zihinsel çağrışımlar sunan bir sergi deneyimi yaşamak isterseniz Arter’i ziyaret edebilir, Pasaj haricinde Sonsuz ve Kendi Gölgesinde isimli iki sergiyi daha görme fırsatı yakalayabilirsiniz. Detaylı bilgi için tıklayın.

Eyüp Sabri Tuncer Yüzyıllık Buluşma

Bu sene 100.yılını kutlayan Eyüp Sabri Tuncer, “ikinci yüzyıla başlamanın onuruyla” sloganıyla yönettiği 100.yıl projeleri kapsamında “Yüzyıllık Buluşma” sergisini ziyaretçileri ile buluşturuyor. Kâmil Fırat’ın küratörlüğünde sunulan sergi, markanın logo serüveninden 100 yıllık büyüleyici hikayesine, özel cam şişe koleksiyonundan tarihi belgelerin sunumuna, kısa filmlere ve Eyüp Sabri Tuncer’in eşsiz parçalarından biri olan “İstiklal Madalyası”na kadar birçok özel eseri sunuyor. Sergiyi Hafızaevi Müzesi’nde ziyaret edebilirsiniz. Detaylı bilgi için tıklayın.

Havadan Sudan

Canan Tolon’un ikinci kişisel sergisi Havadan Sudan, Dirimart Dolapdere’de ziyaretçilerini bekliyor. Sanatçının son dönemde ürettiği aynı başlıklı serisini merkezine alan sergi, tuval üzerine akrilik ve pastan oluşan büyük ölçekli eserlerden oluşuyor. Lekeler, izler ve rastgele boya birikintileriyle oluşturduğu kompozisyonlarıyla Canan Tolon, adeta bir zihin dansına davet ediyor. Havadan Sudan sergisinde Tolon’un son dönem yaptığı büyük boyutlu yapıtlarına geçmiş yıllardan eserlerinin de eşlik etmesi, çevresel meselelerdeki uzun süredir gösterdiği duyarlılığın resimsel göstergesi olarak okunabilir. Detaylı bilgi için tıklayın.

Meşgul Şehir: İşgal İstanbul’unda Siyaset ve Gündelik Hayat

Küratörlüğünü Daniel-Joseph MacArthur-Seal ve Gizem Tongo’nun, tasarımını PATTU’nun yaptığı Meşgul Şehir: İşgal İstanbul’unda Siyaset ve Gündelik Hayat Sergisi’nde eski İstanbul’a dair bir gezintiye çıkabilirsiniz. İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde yer alan sergide eski İstanbul’ yaşanan olayları, önemli isimlere ait notları, Lozan Konferansı’na dair anekdotları, dönemi resmeden siyah beyaz fotoğrafları bulabilirsiniz. Yıl bitmeden sergiyi İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde ziyaret edebilir, eğer gitme fırsatınız yoksa da sergiyi 3 boyutlu olarak gezebilirsiniz. Detaylı bilgi için tıklayın.

Peace of Mind

Goba Art & Design’de yer alan ve aidiyet ile yaradılış temalarını sanatına aktarması ile bilinen sanatçı Jülide Zeynep Günce’nin yeni sergisi Peace of Mind, sanatseverleri bekliyor. Zihninizin derinliklerinde kendinizi bulmaya hazırsanız Aralık ayı bitmeden sergiyi ziyaret edebilirsiniz. İlhamını Spinoza’dan alan ve bireyin tekil olarak karmaşık düşünme sistemini değerlendirirken aslında toplum ile kurulan ilişkileri inceleyen sergi, parçadan bütüne bir etki sunuyor. Sergide tuval üzeri akrilik ve karışık teknik uygulanarak yapılan eserler yer alıyor. Bakış açınızı değiştirecek bir dünyaya davetlisiniz… Detaylı bilgi için tıklayın.

Ara Güler Arşivi’nden İstanbul Sergisi

İstanbul’u yalnızca şehirde hissetmeniz gerekmiyor… Rotanız İstanbul olmasa bile İstanbul’u ziyaret edebilirsiniz. Ara Güler Arşivi’nden İstanbul Sergisi Sofya’nın önde gelen fotoğraf galerisi Synthesis Gallery’de! Ara Güler Müzesi, Ara Güler’in fotoğraflarını uluslararası sergi ve iş birlikleri ile geniş kitlelere ulaştırmaya devam ederken Ara Güler’in arşivinden 52 adet siyah beyaz fotoğraftan oluşan ‘’İstanbul’’ sergisi Sofya Synthesis Gallery’de sanatseverlerle buluşuyor. Yolunuz Sofya’ya düşerse bu harika sergiyi kaçırmayın. Detaylı bilgi için tıklayın.

İlginizi çekebilir: Unutulmaz bir yılbaşı deneyimi için İstanbul’un en gözde otellerindeki programları keşfedin

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!