Bu yaz ne okuyacaksınız: İster tatilde, ister evde, yazınızı güzelleştirecek 6 kitap önerisi

Yaz en sonunda geldi. Bayram tatillerini de eklersek, imkanı olanlar için bu yaz bol tatilli olacağa benziyor.

Peki bu sene tatillerde ne yapmalı? Hangi tatil beldesinde zaman geçirmeli? Yurt içi mi, yoksa yurt dışı mı? Hangi festivallere gitmeli? Eminim bunlarla ilgili gezi yazarları tarafından oldukça güzel öneriler aylar öncesinden yazılıp çizilmiştir. Ben sizlere bu yazımda “neresi?” sorusundan ziyade, “ne okumalı?” sorusuna yanıt vermeyi planlıyorum.

İster tatile gidecek olun, ister tüm yazı iş-ev arasında mekik dokuyarak geçirecek olun, hala okumadıysanız hiç vakit kaybetmeden bu 6 kitabı okumayı “Yazın Yapılacaklar” listenize eklemelisiniz.

Ben zaten bunları çoktan okudum diyorsanız, yeniden okuyup ne kadar başarılı yapıtlar olduğunu hatırlayabilirsiniz.

Ve Dağlar Yankılandı / Khaled Hosseini

Uçurtma Avcısı kitabını duymayan yoktur. Muhteşem bir anlatımla okurlarını derinden etkileyen kitaplara imza atan Khaled Hosseini, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de en bilinen yazarlardandır hiç kuşkusuz.

Birçoğu yazarın diğer kitaplarını daha başarılı bulsa da, benim gözümde yazarın en etkileyici kitabı Ve Dağlar Yankılandı olmuştu. 9 bölümden oluşan kitabın her bölümü, aralarında bir şekilde bağ bulunan, 9 farklı karakterin gözünden anlatılıyor.

Kitap ilk bakışta biraz kalın gelse de, okumaya başlayınca ne kadar sürükleyici olduğunu fark edeceksiniz.

Korku / Stefan Zweig

En keyifle okuduğum yazar diyebileceğim Stefan Zweig imzalı kitapta, aldatan bir kadının kendisine yapılan şantaj ile yaşadığı korku anlatılıyor. Adeta iliklerimizde hissettiğimiz korku, bizlere bir kez daha yazarın ne kadar gerçekçi bir anlatımı olduğunu hatırlatıyor.

Puslu Kıtalar Atlası / İhsan Oktay Anar

Hani “bir kitap okudum hayatım değişti” dersiniz ya, tam öyle olmasa da okuduğum dönemde, kalbimden ve aklımdan geçirdiğim bir cümleyi sayfalarda gördüm ben. “İstediği şey, eski, güzel, rahat, endişesiz ve tekdüze günlere dönmekti.” Hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı günler benim için başlamıştı çünkü…

İhsan Oktay Anar’ın başyapıtı Puslu Kıtalar Atlası bana uzun gelir derseniz, ki emin olun okurken uyandıracağı merak bunu düşünmenize engel olacaktır, kitabın geçtiğimiz yıllarda İlban Ertem tarafından hazırlanan çizgi roman versiyonunu da tercih edebilirsiniz. Tabi kitaba göre çizgi romanın biraz büyük olduğunu ve tatil okuması için pek uygun olmayacağını da bilmenizi isterim.

Anne Frank’ın Hatıra Defteri / Anne Frank

O kadar çok şey varki bu kitapla ilgili söyleyebileceğim, nereden başlamam gerektiğini bilemiyorum. Tek soru var aklımda. O koşullarda 2 sene yaşamış olsaydık, acaba hangimiz Anne Frank gibi hayata bu kadar bağlı, her şeyin güzel olacağına bu kadar inançlı olurduk? Yahudi Soykırımı’nın simgelerinden olan Anne Frank’ın, ailesiyle birlikte Nazi zulmünden saklandığı dönemde yazdığı günlüğü hala okumadıysanız hiç vakit kaybetmeden bu yaz başlayın derim.

Bilinmeyen Adanın Öyküsü / José Saramago

Kısacık olmasına rağmen içerisinde birçok mesaj barındıran, masal niteliğinde, üstelik de muhteşem çizimlere sahip bir kitap. Nobel Edebiyat Ödüllü yazarın “Küçük Prens” tadındaki bu hikayesini bir çırpıda bitireceğinizden kuşkunuz olmasın. Kitaptan akılda kalıcı cümlelerden biri:

Beğenmek, sahip olmanın en iyi şekli, sahip olmaksa beğenmenin en kötü şekli olsa gerek.

Einstein ile Ay Yürüyüşü / Joshua Foer

İlk defa birisinin etkisinde kalmadan, bir yerde adını duymadan, okunması gerekenler listesinde görmeden, sırf kapağını beğendim diye aldığım bir kitaptı Einstein ile Ay Yürüyüşü. Okuduğum en eğlenceli kitaplardan diyebilirim kesinlikle. Akıcılığı ile sayfalar arasında kaybolmamı sağlayan bu kitap oldukça unutkan bir gazetecinin, ABD Bellek Şampiyonu olma hikayesini anlatıyor. Azim ve çalışmanın başarıyı açan bir kapı olduğunu bizlere hatırlatan bu kitabı okunacaklar listenize eklemenizi öneririm.

Son olarak söylemek istediğim birkaç şey var. Fenomen bir dizide okundu diye, sevdiğiniz bir blogger paylaştı diye, ya da sadece fotoğraf çekip sosyal medyada paylaşmak için kitap satın almayın. Hatta benim önerim, bir yazarı ilk okuyacağınızda onun en bilinen kitaplarındansa, az bilinen ve keşfedilmemiş kitaplarından okumaya başlamanız olacaktır.

Çok sevdiğim ve kullanışlı bir uygulama olan Goodreads ile kitaplar hakkında yorumlar okuyup, tercihinizi buna göre yapabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Bahaneleri bırakarak daha çok kitap okumak için kendinize meydan okuyun

Gizem Okut
1986 yılında İstanbul’da doğdum ve Kıbrıslıyım. 2010 yılında DAÜ’de Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümünü bitirdikten sonra Londra'da moda yazarlığı da dahil olmak üzere moda ... Devam