Mide rahatsızlıklarına iyi gelen BRAT diyeti nasıl uygulanır?
Reflü, gastrit, hazımsızlık ve mide ülseri gibi gastrointestinal rahatsızlıklar, kilo kaybına ve yorgunluğa yol açarak yaşam kalitesini düşürüyor. Bu durumun önüne geçmek için de doğru tedavi planıyla birlikte etkili bir diyet alışkanlığının da geliştirilmesi gerekiyor. Bu noktada da BRAT diyeti bir yıldız gibi parlıyor. Bu yazımızda, gastrointestinal rahatsızlıklarla mücadele sürecinde sıklıkla tercih edilen BRAT diyetini sizler için kaleme aldık.
BRAT diyeti nedir?
BRAT diyeti, sindirim sistemi sorunlarıyla etkili bir şekilde başa çıkılmasına yardımcı oluyor. Bu diyet, ismini banana (muz), rice (pirinç), applesauce (elma püresi) ve toast (tost) kelimelerinden alıyor.
Bu diyet türü, gastrointestinal rahatsızlıklar yüzünden kaybedilen besin maddelerini yenilemeye yardımcı olan yiyeceklere dayanıyor. Temelde hafif, düşük lifli ve yumuşak besinleri barındıran BRAT diyeti, aynı zamanda temiz sıvıların tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Bu diyet kapsamında tavuk suyu, elma suyu ve sebze suyu gibi sıvıların onar dakika aralarla tüketilmesi büyük bir önem taşıyor.
Sağlık profesyonelleri, herhangi bir gastrointestinal rahatsızlık ile karşılaşıldığı zaman bu diyetin uygulanması gerektiğini vurguluyor. Bir başka deyişle, sindirim sistemiyle ilgili herhangi bir hastalık söz konusu olmadığı zaman bu diyeti uygulamak bir anlam taşımıyor. Bir gastrointestinal rahatsızlık açığa çıktığı zaman hızlıca uygulamaya koyulan BRAT diyeti sayesinde mide rahatlatılabiliyor.
Her ne kadar bu diyet mide başta olmak üzere tüm sindirim sistemi organları için etkili ve faydalı bir diyet türü olsa da bir beslenme uzmanına veya doktora danışmadan bu diyeti uygulamamak gerekiyor. Eğer bir sindirim sistemi rahatsızlığına sahipseniz doktorunuzdan ve diyetisyeninizden destek alarak BRAT diyetini göz önünde bulundurabilirsiniz.
BRAT diyeti nasıl uygulanır?
BRAT diyeti, herhangi bir sindirim sorununun yaşandığı günlerde meyve suyu, soda, tavuk suyu ve elma suyu gibi içeceklerin tüketilmesini öneriyor. Ayrıca, bu diyet doğrultusunda sebze çorbaları ve yumuşak sebzeler de ön plana çıkıyor.
BRAT diyetinin önerdiği diğer katı gıdalar arasında ise haşlanmış tavuk, haşlanmış yumurta, kraker, pişmiş tahıllar, haşlanmış patates, haşlanmış tavuk göğsü ve haşlanmış hindi eti bulunuyor. Bunlara ek olarak, bu diyeti uygulayan kişilerin her gün yeteri kadar su içmesi ve yağlı ve baharatlı gıdalardan da uzak durması gerekiyor.
Beslenme alışkanlıklarını bir miktar kısıtlayan BRAT diyeti, süt ve süt ürünü tüketiminin karşısında duruyor. Bu diyet, aynı zamanda mideye zarar verebilecek kadar asitli olan domatesin, portakalın, mandalinanın, greyfurtun, ananasın ve limonun tüketimini de yasaklıyor.
Sıvı tüketimi açısından incelendiği zaman da bu diyetin çok sıcak ve soğuk içeceklerin tüketimini engellediğini fark edebiliyoruz. Aynı zamanda, bu diyet uygulanırken alkol ve kafeinli içeceklerden de uzak durulması büyük bir önem taşıyor.
Örnek BRAT diyeti
Eğer sindirim sistemi rahatsızlıklarına sahipseniz ve bu rahatsızlıklarla başa çıkmak istiyorsanız doktorunuza danıştıktan sonra BRAT diyetini uygulayabilirsiniz. Bu diyeti etkili bir şekilde uygulayabilmeniz adına sizinle örnek bir diyet paylaşmak istiyoruz.
Bu diyeti uygulamak için kahvaltıda bir tane olgun muz ve midenizi yormayacak malzemelerle hazırlanmış bir tost tüketebilirsiniz. Kahvaltıdan sonraki ilk ara öğününüzde ise bir kase elma püresi yiyebilirsiniz. Öğle yemeği olarak da beyaz pirinç lapasından yana tercih yapabilirsiniz. Öğle yemeğinden sonraki ara öğünde ise pişmiş elma dilimleri tüketebilirsiniz. Akşam yemeği için de haşlanmış beyaz pirinçle birlikte haşlanmış tavuk göğsü hazırlayabilirsiniz.
Yukarıdaki diyet örneğine benzer diyet listeleriyle BRAT diyetinin gerekli zamanlarda sürekliliğini sağlayabilirsiniz. Bu diyet aracılığıyla sürekli kusma ve ishal gibi ufak ama kritik olumsuzluklara yol açan sağlık durumlarını elimine edebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Paleo diyeti nedir ve nasıl yapılır?