Kafein tüketimini azaltmak isteyenler için kafein yoksunluğu ile başa çıkmanın yolları

Kafein, gazlı içeceklerde, kahvede ve kakaolu yiyeceklerde bulunan en yaygın uyarıcılardan biri. Özellikle kahve, çoğumuzun gün içinde sık sık tükettiği; kimi zaman keyif almak, kimi zamansa uykusuz gecelerin etkilerini en aza indirmek için tercih ettiği bir içecek. Ancak, her ne kadar günün olmazsa olmazı olarak değerlendirilse de kahve, içerdiği kafein nedeniyle pek de masum değil. Bilinçli tüketildiğinde enerjinin artmasına, yorgunluk hissinin azalmasına yardımcı olan kafein, aşırı ve dikkatsiz tüketildiğinde bağımlılık yaparak uykusuzluk, baş ağrısı gibi semptomların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Kafein bağımlılığı olarak da tanımlanan bu aşırı tüketim durumunda, ayrıca kalp çarpıntısı, kolesterol problemleri, mide hastalıkları, depresyon gibi rahatsızlıklar da ortaya çıkabilir. Eğer siz de gün içinde kahve fincanlarınızın sayısına yetişemiyorsanız ya da sabahları ilk iş kahve içiyorsanız kafein bağımlılığı yolunda ilerliyor olabilirsiniz. Özellikle kahveye olan düşkünlükten doğan bu bağımlılığa karşın kahveyi bırakmak, kaygı bozukluklarının azalmasını, uyku kalitesinin artmasını, daha az konsantrasyon problemlerinin yaşanmasını ve dişteki kahverengi leke görünümünün giderilmesini sağlayabilir. Öte yandan, kafein alımını azaltmaya karar vermek veya tamamen kesmek de benzer yan etkiler ortaya çıkarabilir. Kafein yoksunluğu olarak bilinen bu durum, kafein bağımlılığına benzeyen çeşitli semptomlarla yüzleşmenize neden olabilir. Eğer, herhangi bir sebepten kahve içmeyi bırakmaya ya da kafein içeren içecekleri tüketmemeye karar verdiyseniz, kafein yoksunluğu ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Kafein yoksunluğunun belirtileri ve kafein yoksunluğu ile başa çıkmanın yolları için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. Öncesinde kahvenin besin değerleri için tıklayabilirsiniz.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.

Kafein yoksunluğunun belirtileri

Kahvenin keyifle ilişkili olması, enerji vermesi, mis kokulu ve dayanılmaz lezzetli olması onun çekiciliği artırsa da içerdiği kafein, bağımlılık haline gelmesinin en önemli sebeplerinden biri. Kafein, kan dolaşımına girdikten sonra merkezi sinir sistemini uyararak daha uyanık hissetmeyi sağlar. Yorgunluğu azaltır, odaklanmayı ve konsantrasyonu artırır. Ayrıca, dopamin salınımını tetikleyerek motivasyonu iyileştirir. Bu etkileri onu daha da dayanılmaz kılarak sürekli arzulanmasına neden olabilir. Ancak, kafeinin aşırı dozda alınımında  stres seviyesinin yükselmesi, kalp ritminin bozulması, uykusuzluk, gerginlik gibi olumsuz etkiler de meydana gelebilir. Bu nedenlerle veya kişisel tercihler sebebiyle birçok insan kafeini azaltmaya, hatta tamamen bırakmaya karar verebilir. Bu da kafein yoksunluğu adı verilen duruma zemin hazırlar.

Kafein yoksunluğu, kısaca düzenli olarak kafein tüketen birinin birden kafein almayı bıraktığında yaşadığı bir durum. Örneğin, her güne kahve içerek başlıyorsanız ve sabah kahvenizi atlarsanız, birkaç saat içerisinde hafif ya da şiddetli olumsuz etkilerle karşılaşabilirsiniz. Bu etkiler fiziksel veya nörolojik olabilir. Kafein yoksunluğunun en yaygın karşılaşılan belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

– Baş ağrısı
– Yorgunluk
– Konsantrasyon zorluğu
– Olumsuz ruh hali
– Mide bulantısı ve/veya kusma
– Kas ağrısı
– Sinirlilik
– Kabızlık
– Sersemlik hali
– Baş dönmesi
– Bayılma (nadiren)

Bu semptomlar sizi biraz rahatlama hissi için kafein almaya yönlendirebilir. Ayrıca, ne kadar çok kafein almaya alışkın olursanız, yoksunluk belirtileri da o kadar şiddetli olabilir. Olağan kafein alımınıza bağlı olarak yoksunluk belirtileri en son kafein aldığınız zamandan 12-24 saat sonra başlayıp iki veya daha uzun gün sürebilir. Bu belirtilerle başa çıkmanın en iyi yolu kademeli olarak kafein alımını azaltmaktan ve farkındalıkla hareket etmekten geçer.

Kafein yoksunluğu ile başa çıkmanın yolları

Kafein yoksunluğunun ortaya çıkardığı olumsuz durumlarla mücadele etmek için daha dikkatli davranmak şart. Örneğin, her gün 4-5 bardak kahve içerken birden hiç kahve içmemeye başlarsanız, vücudunuz bu duruma sert tepkiler gösterebilir. Bu nedenle anahtar yöntem kafein tüketimini kontrol altında tutarak yavaş yavaş azaltmaktır.

  • Kafeini birden kesmek yerine kademeli olarak azaltmayı deneyin. Her iki haftada bir yaklaşık %10 oranında kafein tüketiminizi azaltarak kontrollü bir şekilde ilerleyebilirsiniz.
  • Kafein içeren içeceklerin farkında olun. Sadece kahve değil, çay, kola gibi içeceklerin ya da kakaolu tatlılar gibi yiyeceklerin de içinde bulunduğundan neyden ne kadar kafein aldığınıza dikkat edin.
  • Kahvenizi önce yarı kafeinli yarı kafeinsiz içebilir, gazlı içeceklerin yerine kafeinsiz bitki çayları koyabilirsiniz.
  • Yeterince su içmeyi atlamayın. Kafein yoksunluğunun belirtileriyle savaşabilmek için dehidrasyon yaşamamanız çok önemli. Günde en az 2 -2.5 litre su içmeyi unutmayın.
  • İyi uyuyun. Yorgunlukla mücadele edebilmek için her gece 7-8 saat kaliteli uyku deneyimi yaşamaya özen gösterin.
  • Enerjinizi artıracak doğal yollara başvurun. Besin değeri yüksek sağlıklı gıdalar, düzenli egzersiz, meditasyon, nefes egzersizleri gibi pratikler zinde kalmanıza yardımcı olabilir.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!