Az gelen adet kanaması, belirtileri, nedenleri

Adet kanaması, adet döngüsü boyunca oluşan rahim içi tabakanın her ay belli günlerde vücuttan atılmasını ifade eder. Adet kanının içerisinde rahim içi tabakaya ait dokular ve kan bulunur.  Bunlar adet görürken rahim ağzından geçerek dışarı atılır.

Normalde adet kanamasının ortalama olarak 30-40 ml olması gerektiği kabul edilir. Bu miktar yaklaşık olarak 2-3 yemek kaşığına denk gelmektedir. Bununla birlikte bazı durumlarda kanamanın miktarının 60 ml’ye kadar çıkabileceğini gösteren bazı araştırmalar bulunmaktadır.

Adet sırasında kaybedilmesi normal olarak kabul edilen kan miktarının aralığı geniş olduğu için bazı kadınların adet kanaması ortalamadan daha az veya daha fazla olabilmektedir. Adet görürken şiddetli karın ağrıları, mide bulantısı ya da rahatsızlık verici diğer belirtiler yaşamıyorsanız, kaybettiğiniz kan miktarı genelde normal olarak kabul edilmektedir.

Az Gelen Adet Kanaması Belirtileri

Adet kanamasının 2-3 yemek kaşığı olması genelde normal olarak kabul edilir. Ancak bu miktar kişiden kişiye büyük değişiklikler gösterebildiği için kesin bir miktardan bahsetmek zordur. Adet kanamanız normale göre hafifse bunu dikkate almanız gerekir. Kanamanızı takip etmek için adetiniz sırasında kaç tane tampon ya da ped kullandığınızı not edebilirsiniz.

Adet kanamanızın az olduğunu gösteren belirtiler şu şekilde olabilir:

  • Normale göre daha kısa süren adet dönemi
  • Normalden daha az sıklıkta tampon ya da ped değişimi
  • Adetin ilk birkaç günü kanamanın ağır olmayıp düzenli ve hafif olması
  • Birkaç gün süren sürekli kanamanın aksine lekelenme benzeri kanama

Adet kanamasının az olduğu ay sırt ağrısı, adet sancıları ve ruh halinde değişimler gibi PMS belirtilerinde azalmalar görülebilir.

Az Gelen Adet Kanaması Nedenleri

Her kadının adet kanaması farklıdır ve kanamanın miktarı ve yoğunluğu zamanla değişiklik gösterebilir. Örneğin, ilerleyen yaş ile birlikte adet kanamasının daha hafif ya da daha ağır gelmesi mümkündür.

Az gelen adet kanamasının nedenlerinden bazıları şu şekildedir:

Yaş

Adet kanamasının miktarı yaş ile birlikte değişebilmektedir. Genelde ilk kez adet görmeye başlandığı dönemde adet kanaması hafif olur ya da lekelenme şeklinde gelir. 20’li ve 30’lu yaşlara gelindiğinde ise adet dönemleri ve kanamaları daha düzenli hale gelir.

Adet dönemleri 30’lu yaşların sonunda ve 40’lı yaşlarda ise daha ağır ve daha kısa hale gelebilir. Bu yaşlarda birkaç ay adet görmeyip sonrasında ağır bir adet dönemi geçirmek mümkündür. Adet kanamaları menopoz öncesi dönemde ise daha hafif ve daha düzensiz hale gelir.

Yumurtlamanın olmaması

Adet düzensizliği olan bazı kadınlarda düzenli olarak yumurtlama gerçekleşmiyor olabilir. Anovulasyon olarak bilinen bu durum, adet dönemlerinin hafif geçmesine ya da düzensiz olmasına neden olabilir.

Vücut ağırlığının değişmesi

Zayıf olan ya da kısa sürede çok fazla kilo veren kadınlar, adet kanamalarının çok hafif hale geldiğini ya da tamamen durduğunu fark edebilirler. Bunun nedeni vücut yağının çok düşük hale gelmesi ve yumurtlamanın durmasıdır. 

Aşırı egzersiz 

Çok sık ve fazla egzersiz yapan kadınlar, adet döngülerinde değişiklikler fark edebilir. Özellikle atletler stres altında olabilir, vücut ağırlıkları düşük olabilir ve enerjilerinin çoğunu antrenmanlar sırasında kullanıyor olabilirler. Bu durumda adet kanamasında ve adet döngüsünde değişimler meydana gelebilir.

Gebelik

Gebelik sırasında adet görülmez. Ancak bazen yerleşme kanaması, az gelen adet kanaması olarak düşünülebilmektedir. Yerleşme kanaması, yumurtanın rahim içi tabakaya tutunmasıyla meydana gelen lekelenme şeklindeki kanamadır. Adetiniz geciktiyse ya da lekelenme şeklinde kanama yaşıyorsanız, gebelik testi yapmayı düşünebilirsiniz.

Stres

Stresli olduğunuzda beyniniz, adet döngüsünü düzenleyen hormonlarda değişiklikler yapabilir. Bu durumda adet görmeyebilirsiniz ya da adet kanamanız az gelebilir. Strese neden olan durumdan kurtulduğunuzda adet döngüleriniz normale dönmelidir.

Yeme bozuklukları

Anoreksiya nervoza ve bulimia, adet düzensizliklerine neden olabilen yeme bozukluklarıdır. Yeme bozuklukları sonucu vücut ağırlığı düşebilir ve bu da adet döngüsünden sorumlu olan hormonlarda değişikliklere neden olabilir.

Doğum kontrol yöntemleri

Hormonlu doğum kontrol yöntemleri, adet kanamalarının hafif olmasına neden olabilir. Bazı doğum kontrol yöntemleri, yumurtalıkların yumurta bırakmasını engelleyebilir. Yumurta bırakılmadığında rahim içi tabaka kalınlaşmaz. Bu da adet kanamalarının hafif olmasına ya da adet görmemeye neden olabilir.

Sağlık sorunları

Adet düzensizliği ya da adet düzeninde yaşanan değişiklikler, altta yatan bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir. Adet dönemlerinin düzenli olması, vücudun düzgün bir şekilde işlediğini gösterir. Az gelen adet kanaması, hormon seviyelerinde bir sorun olduğuna ya da farklı sağlık sorunlarına işaret ediyor olabilir. Örneğin, polikistik over sendromu (PKOS), üreme organlarıyla ilgili sorunlara ve adet düzensizliğine yol açabilir.

Emzirme

Emzirme dönemindeyseniz, doğum sonrası adetiniz hemen geri gelmeyebilir. Süt üretiminden sorumlu olan hormon, yumurtlamayı engelleyebilmekte ve adetin geri dönmesini geciktirebilmektedir. Bebeğinizi emziriyorsanız, tekrar adet görmeniz doğumdan sonra aylar alabilir.

Bununla birlikte emzirme döneminde adet görmeseniz dahi hamile kalabilmeniz mümkündür. Çünkü doğum sonrası ilk adetinizi görmeden iki hafta önce yumurtlama gerçekleşir. Yani yumurtlamanın gerçekleştiğini bilmeden korunmasız cinsel ilişkiye girerseniz hamile kalabilirsiniz.

Az Gelen Adet Kanaması Nasıl Çoğaltılır?

Az gelen adet kanaması çeşitli faktörler nedeniyle kaynaklanıyor olabilir. Bu durum tek sefer gerçekleşebileceği gibi sürekli olabilir ve tedavi gerektirebilir.

Doktorunuz, adet kanamanızın neden hafif geçtiğine yönelik olası nedenleri sizinle konuşacak ve altta yatan nedeni belirlemeye yönelik uygun bir tedavi planı oluşturacaktır.

Sürekli olarak az gelen adet kanaması, hayat tarzınızda ve ilaçlarınızda yapacağınız değişikliklerle tedavi edilebilir. Bazı durumlarda hormonlu doğum kontrol yöntemleri ile adet döngüsünün düzenli olması sağlanabilir. Bununla birlikte az gelen adet kanamasının nedeni altta yatan ciddi bir sağlık sorunuysa ilaç kullanımı ya da daha farklı tedaviler gerekebilir.

Az Gelen Adet Kanaması Hamilelik Belirtisi mi?

Adet kanaması her ay yumurtalıklardan bırakılan yumurtanın ve hamilelik için hazırlanan rahim içi tabakanın atılması için gerçekleşir. Normalde her ay yumurtalıklardan biri yumurta bırakır. Bu yumurta döllenmediği zaman rahimden çıkar ve adet kanamasıyla atılır.

Normal bir adet döneminde kanama genelde hafif bir şekilde başlar ve gittikçe daha ağır ve daha kırmızı bir şekilde gelir. Adetin sonlarına doğru kanamanın rengi ve miktarı azalır.

Hamile kaldığınızda adet görmeniz mümkün değildir. Bu nedenle az gelen adet kanamasının hamilelik belirtisi olduğu söylenemez. 

Hamileliğin ilk dönemlerinde meydana gelen lekelenme, yerleşme kanaması olarak bilinmektedir. Bu kanamanın rengi genelde açık pembe ya da koyu kahverengi olmaktadır.

Hamilelikte görülen kanamanın yerleşme kanaması dışında nedenleri de bulunmaktadır. Hamileliğin ilk trimesterında görülen kanamaların nedenleri genelde şu şekildedir:

  • Rahim ağzında değişiklikler
  • Enfeksiyon
  • Molar gebelik
  • Dış gebelik
  • Düşük

İkinci ve üçüncü trimesterlarda görülen kanamalar ise acil tıbbi müdahale gerektirir. Bu nedenle kanamanın miktarından bağımsız olarak doktorunuzu ziyaret etmenizi gerektirir. İlk trimester dışında görülen kanamaların nedenleri şu şekilde olabilmektedir:

  • Rahim ağzının açılması
  • Düşük
  • Plasenta previa
  • Plasental abrupsiyon
  • Rahmin yırtılması
  • Vasa previa

Hamilelikte görülebilen kanamaların ciddi bir soruna işaret edip etmediğine karar verecek olan kişi doktorunuzdur. Bu nedenle hamileliğin herhangi bir döneminde kanama yaşamanız durumunda bir an önce doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekir.

Adet Kanamasının Az Olması Gebeliğe Engel mi?

Az gelen adet kanaması genelde kadının doğurganlığını etkilememektedir. Bununla birlikte adet kanamanız genelde normalse ve stres ya da aşırı kilo kaybı gibi nedenlerle hafiflemediyse altta yatan sağlık sorununa yönelik tedavi görmeniz gerekebilir.

Adet kanamasının az olmasına ya da hiç olmamasına neden olan sağlık sorunlarından bir tanesi PKOS’tur. PKOS, kadında erkeklik hormonlarının normalden daha yüksek olması durumunda meydana gelir. Bu sorun, kadınlarda kısırlığa neden olan en önemli nedenlerden bir tanesidir. Bu nedenle adet kanamanızın az olmasının nedeni PKOS ise bu durumun tedavisi için doktorunuza başvurmanız gerekir.

Adet Kanamasının Az Olması Kilo Yapar mı?

Adet kanamasının az olmasının kilo yaptığı değil, aslında tam tersi söylenebilir. Vücut ağırlığında yaşanan büyük değişimler, adet kanamasının daha kısa veya daha hafif olmasına neden olabilir.

Kilo alınması durumunda vücutta daha fazla yağ bulunur ve bu durum hormon seviyelerini etkileyerek hormon dengesini bozabilir. Aynı şekilde çok fazla kilo vermek de hormon dengesini bozabilir. Bu nedenle protein, karbonhidrat, yağ ve vitamin bakımından dengeli beslenmeye özen göstermeniz gerekir.

Az Gelen Adet Kanaması için Bitkisel Çözüm

Az gelen adet kanaması ve diğer adet düzensizlikleri için genelde hayat tarzında değişiklikler yapılması önerilir. Bunlardan en önemlisi beslenme düzeninde yapılan değişikliklerdir. 

Çok az yemek ya da doğru şeyleri yememek hipotalamus, hipofiz bezi ve adrenal bezlerinde strese neden olabilir. Bu bezler, vücudun hormon dengesinden sorumlu olduğu için adet düzensizliklerine yol açabilir.

Az gelen adet kanaması için tüketebileceğiniz yiyeceklerden bahsetmeden önce genel olarak beslenme düzeninizin nasıl olması gerektiğinden söz etmek gerekir. 

Öncelikle beslenme düzeninizde yeteri kadar karbonhidrat olmazsa adetiniz düzensiz hale gelebilir ve hatta adet görmeyebilirsiniz. Bu nedenle beslenme düzeninizde kilonuza göre yeteri kadar karbonhidrat tükettiğinizden emin olmalısınız.

Dikkat etmeniz gereken bir diğer konu ise lif tüketimidir. Çok fazla lif tükettiğinizde progesteron, östrojen, LH ve FSH hormonlarında azalma meydana gelebilir. Bu nedenle günlük olarak önerilen 25-30 gr lif miktarını aşmamaya çalışın.

Adet döngülerinin düzenli olması için yeteri kadar sağlıklı yağ tüketmek de önemlidir. Bu nedenle somon, bitkisel yağlar, ceviz ve keten tohumu gibi kaynaklardan yeterince yağ aldığınıza emin olun.

Aynı şekilde folat da yumurtlamayı ve doğurganlığı desteklemek için önemlidir. Bu nedenle genel olarak günlük 400 mcg folat tüketmeye özen gösterin.

Bunlar haricinde ananas ve papaya tüketmek, adet döngülerinizi düzenlemeye yardımcı olabilir. Papayada karoten bulunduğu için östrojen seviyelerini destekleyebilmektedir. Ananasta ise bromelain bulunmakta ve bu ise kan akışına yardımcı olabilmektedir.

Sonuç Olarak

Az gelen adet kanaması genelde ciddi bir soruna işaret etmemektedir. Egzersiz, diyet, doğum kontrol yöntemleri ve sağlık sorunları gibi pek çok faktör, adet kanamasının az gelmesine neden olabilmektedir. Burada önemli olan adet kanamanızda normale göre bir değişiklik olup olmadığına dikkat etmek olacaktır. Normalde adet kanamanız hafif olmuyorsa ve az gelen adet kanamasıyla birlikte başka belirtiler yaşıyorsanız, doktorunuzu ziyaret etmeyi unutmayın.

Kaynaklar:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/322935
https://www.healthline.com/health/how-to-regulate-periods
https://www.verywellhealth.com/changes-in-your-weight-and-missing-your-period-4105209
https://www.healthline.com/health/pregnant/period-and-pregnant
https://www.healthline.com/health/womens-health/why-is-my-period-so-light#symptoms

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!