Gebeliğin ilk aylarında rahim ağrısı neden olur?

Gebeliğin erken dönemlerinde hafif rahim ağrısı, gebeliğinizde bir problem olduğu anlamına gelmez. Ancak lekelenme ve kanama ile birlikte görülen ağrının doktorunuza rapor edilmesi gerekir. Hamileliğin erken dönemlerinde rahim içerisinde hafif sancılar ve hareketler hissetmek normaldir. Ayrıca vajinada, alt karında, pelvik bölgede ve belde ağrılar da ortaya çıkabilirler. Adet sancılarına benzer sancılar ortaya çıkabilirler. Bu küçük ağrılar yerleşme, kabızlık, gaz, rahmin genişlemesi, bağ dokuların esnemesi gibi pek çok faktörden kaynaklanabilirler.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.

Gebeliğin İlk Aylarında Hafif ve Yoğun Rahim Ağrıları

Eğer ağrı hafifse ve kendi kendine geçiyorsa muhtemelen endişe edecek bir konu yoktur. Ancak lekelenme ve ağır kanamayla birlikte ilerleyen ağrılardan doktorunuza bahsetmeniz gerekir. Keskin veya kronik bir ağrı, onun yanında baş dönmesi, bulantı, yüksek ateş, üşüme ve sersemlik hissederseniz hemen acile ulaşın.

Rahimde Esneme

Hamileliğin ilk haftalarında rahimde bir büyüme veya esneme hissetmeniz çok olası değildir. Ancak 12 hafta civarında rahminiz bir greyfurt boyutuna kadar büyür ve esner. Eğer ikiz veya çoklu gebeliğiniz varsa, rahimde esneme daha erken dönemde olabilir. Rahim esnemesinin belirtileri arasında ağrılar, hareketlenmeler ve hafif rahatsızlıklar olabilir ve bunlar hem rahim hem de alt karında hissedilebilirler. Bu gebeliğin normal bir parçasıdır ve hamileliğin tamamen normal bir şekilde devam ettiğini gösterir. Fakat lekelenme ve ağrılı sancılara dikkat edin ve bu belirtileri görürseniz doktorunuza anlatın.

Gaz ve Kabızlık

Gaz ve kabızlık gebeliğin ilk trimesterinde oldukça yaygındır. Bedendeki hormon düzeyi hamilelikle birlikte artar ve bu da sindirimi yavaşlatıp bağırsaklardaki kasları gevşetebilir. Bunun sonucunda rahim üzerinde fazladan baskı hissedebilirsiniz. Belirtileri arasında kuru ve katı dışkılar ve daha nadir tuvalete çıkma görünebilir. Bazı kadınlar ilk trimesterde şişkinlik ve gaz da hissederler. Bu da hamileliğin normal bir parçasıdır. Günde en az 10 bardak su içeren şişkinlik ve gaz ağrısını hafifletebilirsiniz. Kabızlık içinse bol bol lif zengini gıda tüketmek gerekir. Ayrıca gebelikte güvenli müshiller konusunda doktorunuza danışabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Anne Karnındaki Bebek, Sesleri Ne Zaman Duyar?

Düşük yapma

Düşük, 20 haftadan önce gebeliğin kaybedilmesidir. Muhtemel belirtileri şöyledir:

  • vajinal lekelenme ve kanama
  • rahim ve pelvik ağrı
  • bel ağrısı
  • karın ağrısı
  • vajinadan doku ve akıntıların gelmesi

Eğer düşük belirtileri yaşıyorsanız doktorunuzu bilgilendirin. Düşük bir defa başladıktan sonra gebeliği kurtarmanın yolu yoktur ancak bazı durumlarda ameliyat ve ilaçlar gerekli olabilirler.

Dış Gebelik

Döllenmiş olan yumurta kendini rahmin içi yerine başka bir yere, genellikle de fallop tüplerine yapıştırdığında buna dış gebelik adı verilir. Rahim veya karnın bir veya iki yanında keskin, bıçak gibi ve kronik bir ağrı hissedersiniz. Diğer belirtileri şöyledir:

  • normal adetten daha hafif veya ağır vajinal kanama
  • güçsüzlük, baş dönmesi ve bayılma
  • sindirim sistemi ve mide rahatsızlıkları

Dış gebelik tıbbi olarak acil bir durumdur. Eğer dış gebelik yaşadığınızı düşünüyorsanız hemen bir sağlık kurumuna görünün.

İlginizi çekebilir: Hamilelikte pastil kullanımı

Bağ Doku Ağrısı mı?

Bağ dokulara dair ağrılar genellikle ikinci trimesterde başlarlar ve bu nedenle erken gebelikte ortaya çıkma ihtimalleri düşüktür. Bu bağlar pelviste bulunurlar ve rahmi yerinde tutarlar. Karnınız büyürken esnerler.

Bağ doku ağrılarında karnın sağ kısmında veya sağ kalça kısmında spazm benzeri ağrılar olur. Bazı kadınlarda her iki tarafta da hissedilebilir. Ağrı sadece bir kaç saniye veya dakika sürmelidir ancak gülünce veya belli hareketleri yapınca tekrar gelebilir. Eğer bağ doku ağrısı devam ederse, hafifçe esnemek, gebelik yogası veya masaj yapmak fayda sağlar. Fakat bu tedavileri uygulamadan önce doktorunuza danışın.

Gebeliğin İlk Aylarında Rahim Ağrısı ile Nasıl Başa Çıkmalı?

  • Rahim ağrısının tedavisi belirtilerinize bağlı olacaktır. Bir kaç dakika içerisinde kendiliğinden geçen hafif ağrılar için herhangi bir şey yapmak gerekmez.
  • Ilık bir duş veya banyo yaparak, dinlenerek ve bol sıvı alarak hafif ağrıların geçmesine yardımcı olabilirsiniz. Bu belirtilerden doktorunuza bahsedin. Çünkü gebelik için güvenli başka tedaviler önerebilir.
  • Keskin, bıçak gibi ve kronik olan ağrılar, bunun yanında bir de kanama, nefes darlığı, ateş ve üşüme gibi belirtiler, acil bir durum olduğunu gösterirler.
  • Acil ekibine hamile olduğunuzu ve tüm belirtilerinizi belirtin. Kontrol için ultrason uygulanabilir.

Ne Zaman Yardım Almalı?

Eğer keskin ve kronik rahim ağrısı ile birlikte şu belirtiler varsa acil yardım alın:

  • vajinal kanama
  • baş dönmesi
  • yüksek ateş
  • titreme ve üşüme

Eğer ağrı kendi kendine geçerse bu muhtemelen bir endişe sebebi değildir fakat yine de doktorunuzun bilgilendirilmesi gerekir.

Ayrıca hamilelikteki hafif rahim ağrıları konusunda da doktorunuza bilgi verin. Muayenede ona bağlı olarak bazı kontroller yapmak isteyebilir. Ağrılarınızla birlikte lekelenme ve kanama olursa bu konuda da doktorunuza bahsedin. Bunlar düşük belirtileri olabilirler. Doktor belirtileri kontrol edip sonraki adım konusunda bilgi verebilir.

Sonuç olarak lekelenme ve kanama ile birlikte gelen rahim ağrıları doktorunuza aktarılmalıdır çünkü düşük işareti olabilirler. Doktorunuz belirtilerinize göz atarak tıbbi bir işlem gerekli olup olmadığını kontrol edebilir.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.

İlginizi çekebilir: Bakteriyel vajinozis nedir: Belirtileri ve tedavisi

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!