Ay tutulması hakkında bilgi
Tutulmalar büyüleyici etkileriyle insanoğlunu hayrete düşürür. Eskiden insanların korktukları bu doğa olayları, bilimsel araştırmalar sayesinde neden sonuca bağlanmıştır. Peki, bu etkileyici gökyüzü olayı neden yaşanır?
Ay tutulması nedir? Ay tutulması nasıl olur?
Ay’ın kendine özel bir ışığı yoktur ve biliyoruz ki Ay Dünya’nın etrafında döner. Dünya ve Ay ise beraber Güneş’in etrafında döner. Bu döngü esnasında Ay Dünya’nın gölgesinde kalarak Güneş ışınlarını alamaz ve tutulma meydana gelir. Tutulmanın meydana gelmesi için diğer koşul Ay, Dünya ve Güneş’in aynı hizaya gelmesidir. Kısacası Dünya’mız, Ay ile Güneş arasına girince tutulma gerçekleşir.

Ay tutulması ne zaman olur?
Ay tutulması senede 2 veya 3, bazen de hiç gerçekleşmez. Bu sebepten dolayı ay tutulmasının belirli bir zamanı yoktur. En son 7 Ağustos’ta dünyanın pek çok bölgesinden kısmi ay tutulması gözlemlendi.

Parçalı (Kısmi) Ay tutulması nedir?
Ay tutulması Ay’ın Dünya’nın gölgesine girmesi ile meydana geldikten sonra Ay’ın bu gölgenin neresinden geçtiğine bağlı olarak, farklı isimler alır. Dünya’nın gölgesi iki ana parçadan oluşur ve bunlara “yarı gölge” ve “tam gölge” adı verilir. Parçalı Ay tutulması da yarı gölge kısmına dahildir. Tüm dünyada izlenen 7 Ağustos’taki ay tutulması parçalı ay tutulmasına örnektir.

Ay tutulmasının astrolojik etkileri;
Ay tutulması her burca farklı enerji sağlar. Tutulma esnasındaki Ay’ın yörüngesi burç yörüngelerini de etkiler. Bu sebeple ay tutulmasının burçlara etkisi birçok astrolog tarafından incelenmiştir.
Ay tutulması ile Güneş tutulmasının farklı yönleri neler?
Bazen bu kavramlar kafamızı karıştırabiliyor ancak bilmemiz gereken şu ki; Ay tutulması Dünya’nın Güneş ile Ay arasına girmesiyle, Güneş Tutulması ise Ay’ın Güneş ile Dünya arasına girmesiyle oluşur. Ay tutulmasında Ay gölgede kalırken Güneş tutulmasında Dünya gölgede kalır. Güneş Tutulması gündüz gözlemlenebilirken Ay tutulması yalnızca gece gözlemlenir.
