Adana gezi rehberi: Adana’da mutlaka görmeniz gereken yerler

Adana, Türkiye’nin güneyinde yer alan ve tarihi ve kültürel zenginlikleri ile ilgi çeken bir şehirdir. Akdeniz Bölgesi’nde bulunan Adana, hem yerli hem de yabancı turistlerin ziyaret etmekten keyif aldığı Adana’nın tarihinin M.Ö. 6000 yıllarına kadar uzandığı bilinmektedir. Adana tarih boyunca Hititler, Asurlular, Persler, Helenistik krallıklar ve Roma İmparatorluğu gibi pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Şehir, Osmanlı İmparatorluğu döneminde ise ticaret ve tarım olarak önemli bir merkez haline gelmiştir.

Adana, zengin mutfağı ile ünlü şehirlerimizden bir tanesi olsa da tarihi ve kültürel açıdan da oldukça önemli bir yerdir. Taşköprü, Ulu Camii, Yılan Kalesi ve Tarihi Kazancılar Çarşısı gibi pek çok tarihi yapıya ev sahipliği eden Adana, doğal güzellikleriyle de ilgi çekmektedir. Adana’ya nasıl gidebileceğinizi, ne zaman gidebileceğinizi, nerede kalabileceğinizi, gezebileceğiniz yerleri, Adana’da düzenlenen festivalleri, Adana’nın meşhur olduğu şeyleri ve Adana’ya dair merak ettiğiniz her şeyi bu yazıda okuyabilirsiniz.

Adana’ya nasıl gidilir?

Adana, hava yolu, demir yolu, ve kara yolu ile kolayca ulaşılabilecek bir konumdadır. Ticaret açısından önemli bir şehir olan Adana’ya farklı şehirlerden farklı ulaşım araçlarıyla ulaşmanız mümkündür.

Adana’ya İstanbul’dan gelecekseniz, en kolay yollardan biri olan hava yolunu tercih edebilirsiniz. İstanbul’dan Adana Şakirpaşa Havalimanı’na direkt uçuşlar ile Adana’ya kolayca ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra Adana’ya ulaşmak için tren seyahati de yapabilirsiniz. İstanbul’dan Ankara’ya trenle geldikten sonra Konya’ya ve oradan da Adana’ya olan yolculuğunuza başlayabilirsiniz. Son olarak ise kara yolunu tercih ederek otobüsle ya da özel aracınızla Adana’ya gidebilirsiniz.

İzmir ya da Ankara’dan Adana’ya gitmek istiyorsanız uçak, otobüs, tren ya da özel aracınızla seyahat edebilirsiniz. İzmir’de Adnan Menderes Havalimanı’ndan, Ankara’da ise Esenboğa Havalimanı’ndan Adana Şakirpaşa Havalimanı’na gerçekleşen direkt uçuşlar ile Adana’ya kolayca ulaşabilirsiniz. Trenle seyahat edecekseniz, İzmir’den Ankara’ya ve ardından Konya’ya, sonrasında ise Adana’ya gidebilirsiniz. Veya çeşitli otobüs firmalarının düzenlediği seferleri tercih edebilir ya da özel aracınızla seyahat edebilirsiniz.

Adana’ya ne zaman gidilir?

Adana her mevsim gezilebileceğiniz, yılın neredeyse her zamanı tarihi ve kültürel etkinlikler bulabileceğiniz bir şehirdir. Bununla birlikte Adana’ya yapacağınız ziyaretin zamanını planlamak için katılmak istediğiniz etkinlikleri ve gitmek istediğiniz yerleri göz önünde bulundurmanız önemlidir.

Adana’da yaz aylarınca oldukça sıcak olabildiği için bu güzel şehri daha rahat gezmek istiyorsanız, ilkbahar ve sonbahar aylarını tercih edebilirsiniz. İlkbaharda hava sıcaklığı genelde ılık olduğu için bu mevsimde Adana’daki tarihi ve kültürel yerleri ziyaret edebileceğiniz gibi açık hava etkinliklerine de katılabilirsiniz. Aynı şekilde sonbaharda da sıcaklıkların düşmesinden dolayı şehri dolaşmanız daha kolay olacağından dolayı Adana’yı gezmek için sonbahar aylarını tercih edebilirsiniz. Bununla birlikte yaz aylarında Adana sıcak olsa da yazın düzenlenen etkinlikler için Adana’yı bu aylarda da ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Adana’da kış ayları aşırı soğuk geçmediği için kışın da kendiniz için bir rota oluşturabilir ve bu güzel şehri doya doya gezebilirsiniz.

Adana’da nerede kalınır?

Adana’ya gittiğinizde karşınıza pek çok konaklama seçeneği çıkacaktır. Karşınıza çıkacak seçenekler içinden seçim yapmak için bütçenizi, gezeceğiniz yerleri ve nasıl bir yerde kalmak istediğinizi göz önünde bulundurmalısınız. Adana’da kalınacak çok sayıda otel ve pansiyon bulunmakla birlikte merkezi bir yer tercih etmek isterseniz, Seyhan ilçesini tercih edebilirsiniz. Adana’nın merkezi konumlarından biri olan Seyhan, otel ve restoran gibi işletmeler bakımından zengin bir bölgedir. Aynı zamanda Taş Köprü ve Merkez Park gibi turistik yerlere olan yakınlığı nedeniyle sıkça tercih edilmektedir.

Adana’da merkezden biraz daha uzak olacağınız sakin bir yerde kalmak istiyorsanız, Seyhan’ın yanı sıra Yüreğen ilçesine de bakabilirsiniz. Yüreğir’de butik oteller ve pansiyonlar gibi uygun fiyatlı konaklama seçenekleri bulunduğu için bu bölgeyi de gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz. Seyhan ve Yüreğen’in yanı sıra Çukurova, Balcalı, Ceyhan Nehri’nin etrafı ve havalimanının çevresi de oteller açısından zengin bölgelerdir. Kalacağınız yere karar vermeden önce ücret, ulaşım ve diğer imkanları önceden değerlendirmeniz, seçeneklerinizi azaltmanız bakımından faydalı olacaktır.

İlginizi çekebilir: Kaz Dağları gezi rehberi: Yeşile ve maviye doymaya hazır olun

Adana’da gezilecek yerler

Adana zengin tarihi ve kültürel mirası, doğal güzellikleri ve lezzetli yemekleri ile ünlü bir şehirdir. Adana’da gezilecek çok fazla yer olduğu için Adana’ya gitmeden önce görmek istediğiniz yerlerin listesini yapmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Adana gezinizde mutlaka uğramanız gereken yerlerden bazıları şunlardır:

Taşköprü

Taşköprü, tarihi Roma İmparatorluğu’na kadar uzanan bir yapıdır. Bugünkü halini genelde 5. Yüzyılda aldığı düşünülen Taşköprü, 310 metre uzunluğunda ve 14 metre genişliğindedir. Roma döneminde önemli ticaret yollarını birbirine bağlamak ve askeri hareketlilik için inşa edilmiş olan bu köprü günümüzde halen kullanılmaya devam edilmektedir. Zaman içinde pek çok kez restore edilen köprünün temel mimari yapısı büyük ölçüde korunmuştur. Adana’nın simgesi sayılan Taşköprü, hem tarihi hem de kültürel anlamada mutlaka ziyaret etmeniz gereken yapılardan bir tanesidir.

Yılankale

Yılankale, tarihi Roma İmparatorluğu dönemine kadar uzanan bir yapıdır. Seyhan Nehri’nin kuzeydoğusunda bulunan kale, yüksek bir tepe üzerinde yer almaktadır. Zaman içinde farklı medeniyetlerin hakimiyeti altına giren kale, tarihi olarak ilgi çeken bir yer olmanın yanı sıra doğayı sevenler için de harika bir yerdir.

Merkez Park

Merkez Park, Adana’nın merkezinde bulunan bir rekreasyon alanıdır. Seyhan Nehri kıyısında geniş bir alana yayılmış şekilde konumlanan park hem doğal güzellikleri hem de düzenlenen çeşitli etkinliklerle önemli bir yerdir. Merkez Park’ın içinde gölet, yürüyüş yolları, oyun parkları, spor alanları ve dinlenme alanları gibi çeşitli amaçlarla kullanılan alanlar bulunmaktadır. Adana gezinizde Merkez Park’ta soluklanıp doğanın tadına varabileceğiniz gibi ziyaretinizi etkinliklerin düzenlendiği günlere denk getirerek gezinizi renklendirebilirsiniz.

Adana Atatürk Evi

Adana Atatürk Evi, şehir merkezine oldukça yakın konumda bulunan tarihi bir mekandır. Mustafa Kemal Atatürk’ün Adana’ya gelince kaldığı ve önemli toplantılar düzenlediği bu ev 1924’te inşa edilmiştir. Restore edilen ve günümüzde müze olarak korunan Adana Atatürk Evi’ni ziyaret ederek Atatürk’ün kullandığı eşyaları ve döneme ait belgeleri inceleyebilirsiniz.

Büyük Saat

Adana’da bulunan Büyük Saat, 1882 yılında Sultan II. Abdülhamid tarafından yaptırılmış bir saat kulesidir. 32 metre yüksekliğindeki bu saat kulesi, Osmanlı mimarisinin bir örneğidir. Zaman içinde pek çok kez restore edilen Büyük Saat orijinalliğini önemli ölçüde korumaktadır. Şehrin merkezinde bulunan Büyük Saat’i ziyaret ettiğinizde kuleye tırmanıp şehir manzarasını izleyebilir ve kulenin etrafındaki kafeleri, mağazaları ve parkları ziyaret edebilirsiniz.

Tarihi Kazancılar Çarşısı

Tarihi Kazancılar Çarşısı, 500 yıllık tarihe sahip olduğu düşünülen bir çarşıdır. İçerisinde geleneksel el sanatlarından tekstil ürünlerine, hediyelik eşyalardan yöresel ürünlere kadar pek çok şeyi bir arada bulabileceğiniz çarşıda Adana’nın tarihi ve kültürel zenginliklerine aynı anda göz atabilirsiniz. Adana gezinizde Adana’nın yerel kültürünü ve el sanatlarını merak ediyorsanız, duraklarınıza Tarihi Kazancılar Çarşısı’nı eklemeyi unutmamalısınız.

Ulu Camii

Adana Ulu Camii, şehir merkezinde yer alan en önemli dini ve mimari yapılardan bir tanesidir. İnşası Selçuklu dönemine dayanan Ulu Camii zaman içinde çeşitli eklemeler ve onarımlar yapılarak günümüze kadar gelmiştir. İçi geniş ve yüksek bir yapıda olan cami günümüzde ibadet amacıyla kullanılmaya devam etmekle birlikte Adana’nın tarihi ve kültürel zenginliğini görmek açısından da çok önemlidir.

Bebekli Kilise

Bebekli Kilise, Rum Ortodoks mimarisine sahip bir kilisedir. Günümüzde hala kilise olarak hizmet veren yapı aynı zamanda yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından bir tanesidir. Bebekli Kilise, taş işçiliği, zarif kemerleri ve freskleri ile Adana’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden bir tanesidir.

İlginizi çekebilir: Göğe tırmanmaya hazırsanız mutlaka görmeniz gereken Karadeniz Yaylaları

Adana’daki Festivaller

Adana yıl içerisinde pek çok festivalin düzenlendiği bir şehirdir. Adana’da düzenlenen festivallerden bazıları şu şekildedir:

Adana Altın Koza Film Festivali

Türkiye’nin en eski film festivallerinden bir tanesidir. Türk sinemasının gelişimine katkıda bulunmayı hedefleyen festivalde film gösterimi, ödül töreni ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirilir.

Portakal Çiçeği Karnavalı

Adana’da Nisan ayında düzenlenen festival Türkiye’nin ilk sokak karnavalıdır. Geçit törenlerinin, konserlerin, halk danslarının ve çeşitli etkinliklerin yer aldığı karnaval oldukça renkli geçmektedir.

Adana Çocuk Festivali

Adana Çocuk Festivali, çocukların sanatla ilgilenmesini teşvik etmek için düzenlenmektedir. Festivalde tiyatro, müzik, resim ve el sanatları gibi çeşitli etkinlikler yer almaktadır.

Adana Lezzet Festivali

Adana lezzetlerini sevenlerin kaçırmaması gereken etkinliklerden biri olan Adana Lezzet Festivali, şehrin yemek kültürünü ve lezzetlerini tanıtmak için düzenlenmektedir. Gastronomi şölenine eşlik eden festivalde Adana’nın geleneksel mutfak kültürünü deneyimleyebilirsiniz.

Adana’da düzenlenen festivaller ve düzenlendiği tarihler her yıl değişiklik gösterebileceği için Adana gezinizi planlarken festivallerin internet sitelerini kontrol etmeye ve güncel programa göre plan yapmaya dikkat etmelisiniz.

Adana’nın Neyi Meşhur?

Adana denince akla elbette ilk olarak Adana Kebabı gelmektedir. Ancak Adana’nın kebabının yanı sıra meşhur olduğu başka şeyleri de bulunmaktadır. Adana’nın kebabı dahil olmak üzere meşhur olduğu şeylerden bazıları şu şekildedir:

Adana Kebabı

Türk mutfağının önemli bir parçası olan Adana Kebabı, çeşitli baharatlarla hazırlanan et harcının uzun şişlere sarılması ve mangalda pişirilmesiyle yapılmaktadır. Yağsız ve kemiksiz etten yapılan Adana Kebabı’nın en önemli özelliği, baharatlı ve acı olmasıdır. Baharatlarla birlikte iyice yoğurulduktan sonra şişlere geçirilen etlerin mangalda pişirilmesiyle hazırlanan Adana Kebabı’nın en lezzetli halinin taze yeşillikler, soğan ve domates ile servis edildiği hali olduğu söylenebilir.

Şalgam suyu

Adana’nın vazgeçilmez içeceklerinden bir tanesi ünlü şalgam suyudur. Şalgam suyu genelde Adana Kebabı’nın yanında tüketilmekte ve acılı ya da acısız olarak tercih edilebilmektedir. Şalgam, siyah havuç ve pancar ile hazırlanan şalgamı Adana Kebabı’nın yanında tüketerek ferahlayabilirsiniz.

Cezerye

Adana’nın geleneksel tatlılarından biri olan cezerye, temel malzemesi havuç olan bir tatlıdır. Çeşitli kuruyemişler eklenen bu tatlı, enerji deposu olasıyla ünlüdür. Oldukça lezzetli ve besleyici bir tatlı olan cezeryeyi Adana gezinizin bir hatırası olarak sevdiklerinize alabilirsiniz.

Karatepe kilimleri

Kaynak: kulturportali

Adana, Karatepe kilimleriyle de ünlü bir şehrimizdir. El dokuması bir kilim türü olan Karatepe kilimleri ismini üretildiği Karatepe’den almaktadır. Yün ya da pamuk ipliklerden üretilen Karatepe kilimlerini çeşitli renklerde ve desenlerde bulmak mümkündür. El dokumasıyla üretilen bu kilimleri Adana gezinizde kendinize veya sevdiklerinize alabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Trakya’nın büyüleyici bağ rotaları

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!