Değişen beslenme alışkanlıklarından yenilikçi sağlık yaklaşımlarına: 2024 wellness trendleri

Yeni bir yıla büyük umutlar ve hayallerle merhaba dedik! Geçtiğimiz yıl yaşanan toplumsal ve küresel olumsuz gelişmelerin sonrasında güzelliklerle dolu bir yıl geçirmek, pek çoğumuzun hayali… Elbette ki sağlık ve mutlulukla. Bu konuda da bize destek olacak en güçlü araçlar, wellness trendleri olabilir. Beslenmeden egzersize, güzellik ve bakımdan seyahate yaşamın farklı alanlarına dair bu yılın öne çıkan başlıklarını merak ediyorsanız, doğru yerdesiniz. İşte 2024 wellness trendleri:

Beslenmede öne çıkan welness trendleri

1. Sağlıklı yemek, neşe ile yeniden yorumlanıyor

Sağlıklı yemek yeme yaklaşımına, son yıllarda hepimiz aşinayız. Özellikle covid pandemisinden sonra, sağlıklı beslenme dünya genelinde oldukça yaygın bir şekilde benimsenmeye başlanmıştı. 2024 yılında ise, sağlıklı yeme alışkanlıkları daha eğlenceli yaklaşımlarla yeniden tanımlanıyor. Hem sağlıklı içeriklere sahip olan hem de kolayca hazırlanan veya pratik bir şekilde tüketilmeye hazır olan ve iyi hissettiren gıdalar bu yıl çeşitleniyor. Yeme-içme sektöründeki markalar, besleyici malzemelerle daha neşeli yiyecekler sunmaya, basit ama eğlenceli ve sağlıklı ‘comfort food’lar üretmeye hazırlanıyor.

2. Mısırlar, alkali suda pişiyor

Pek çok tarifte görmeye alışık olduğumuz mısır, çok lezzetli olsa da içerdiği selüloz türünden bir çeşit çözünmez lif nedeniyle ham haliyle insan vücudu tarafından sindirilemez. Bu nedenle işlenmiş ve genelde de pek sağlıklı olmayan haliyle tüketiciye sunulur. Ancak, 2024 yılında farklı bir metot ile buluşan mısır, yeni bir gelişmeye imza atıyor. ‘Nixtamalization’ olarak bilinen bu teknikte, ham mısır taneleri alkalize edilmiş suda pişiriliyor ve bu sayede sindirilebilir, yumuşak ve lezzetli hale geliyor. Bu teknikle hazırlanan mısırlardan elde edilecek cipslerin, unların ve bir dizi tüketime hazır gıdanın 2024 yılında raflarda yerini alması bekleniyor.

3. Kafein, şöhretini kaybediyor

Hoşça kal kafein! Bu gelişme, pek çok kahveseveri üzecek olsa da aslında 2023’ün başından beri konuşulan bir konu. Uzmanlar, kafeinsiz kahve tüketiminin bu yıl itibariyle 2027’ye kadar %7’lik bir artış göstereceği kanaatinde. Bunun sebebi ise kahve tüketiminin azalması değil, aksine dünya genelinde insanların son yıllarda çok fazla kahve tüketmesinden olayı, kafeinin olumsuz etkilerinden kaçınmak istemesi. Matcha, bitki çayı veya alternatif kafeinsiz içeceklere geçiş yapmak istemeyen kahveseverlerin, kafeinsiz kahve piyasasını hareketlendireceği öngörülüyor.

İlginizi çekebilir: Kahve içmeden de uyanık hissetmenin ve enerjiyi artırmanın yolları

4. Mocktailler, popüler kalmaya devam ediyor

Son birkaç yılda, alkolsüz içecekler dünya genelinde hızla çeşitlenirken, alkolsüz ikramlar sunan gece kulüpleri ile alkolsüz yaşam tarzı da oldukça yaygınlaştı. 2024 yılına özel bir gelişme olmasa da bu yıl da ‘alcohol free’ yaklaşımı popüler kalmaya devam edecek. 2024 yılında içecek sektöründe alkolsüz içkilerin yanı sıra düşük alkollü içki seçeneklerinin de artacağı tahmin ediliyor. Bunun yanı sıra, sektörün öncüleri mocktail tariflerinin yaygınlaşacağı ve çeşitleneceği konusunda da hemfikir. Üstelik, bu artış yalnızca bireylerin evlerinde yaptıkları tercihleri değil, restoranlardaki menülerin içeriğine de etkileyecek. Sektörün öncüleri, başta ananas ve Hindistancevizi suyu olmak üzere tropik meyvelerle hazırlanan mocktaillerin revaçta olacağı görüşünde.

5. Protein ağırlıklı beslenme ön plana çıkıyor

Son birkaç yılda tüketicilere dünya genelinde vegan, bitkisel ‘et alternatifleri’ konusunda epey çeşitlilik sağlanıyordu. Ancak, bu çeşitlilik karar yorgunluğuna ve yüksek fiyatlardan dolayı, insanların bu protein bazlı alternatiflere soğuk yaklaşmasına neden olmaya başladı. Bu yıl ise protein bazlı beslenme yeniden ön planda, ancak bitki bazlı proteinler yerine balık gibi protein kaynakları daha revaçta.

İlginizi çekebilir: Hayvansal kaynaklı ve bitkisel kaynaklı protein arasındaki fark nedir?

Sağlık konusunda öne çıkan wellness trendleri

1. Kadın sağlığına yönelik çalışmalar artıyor

Başta menstrüel döngü olmak üzere, kadın sağlığını ilgilendiren tüm konularda 2024 yılında yapılacak çalışmaların hızla artması bekleniyor. Teknolojinin ve yapay zekanın yardımıyla kadın üreme sağlığı üzerine yenilikçi uygulamaların ortaya çıkması planlanan gelişmeler arasında. Özellikle giyilebilir teknolojinin, bu konuda büyük değişimlere ev sahipliği yapacağı söyleniyor. Kadın üreme sağlığı, aile planlaması, doğum kontrol, döngülerdeki duygusal dalgalanmalar, bedensel değişimler ve çok daha fazlasına ilişkin pozitif bir yaklaşımın, kadın sağlığını önemseyen bir toplum bilincine zemin hazırlayacak olmasının umut veren bir gelecek planı olduğunu söylemek mümkün.

İlginizi çekebilir: Bilimsel araştırmalara göre enflamasyon kadınlarda daha yaygın

2. Doğum sonrası bakımın önemi büyüyor

Kadın sağlığı üzerine yoğunlaşması beklenen çalışmaların yanı sıra doğum sonrası bakım hizmetlerinin de dünya genelinde iyileştirilmesi için farkındalık yaratılması amaçlanıyor. 2024 yılında, kadınların annelik deneyimi ile birlikte sağlıklarında yaşadıkları düşüşün önlenmesi için bakım hizmetlerinin artırılması gerektiğine vurgu yapılıyor. Yalnızca hamilelik döneminde ve doğum esnasında değil, doğum sonrasında da annelerin sağlıklarını desteklemek için American College of Obstetricians and Gynecologists, Dünya Sağlık Örgütü’ne 2022 yılında çağrıda bulunmuştu. Ve bu yıl, bu çağrıya karşılık veriliyor. Fizik tedavi, emzirme ve doula desteği, akupunktur, doğum sonrası bilgilendirme gibi farklı perinatal hizmetlerin hem yüz yüze hem de online olarak sunulması için hazırlıklar yapılıyor.

3. Sinir sistemi düzenlemesi ve travma terapisi yaygınlaşıyor

2024’te sağlık trendleri, sinir sistemi düzenlemesi ve travma terapisine odaklanarak gelişiyor. Zihinsel ve fiziksel sağlık arasındaki derin bağlantıyı anlamak, bireyleri stresle başa çıkma ve duygusal denge sağlama konusunda yönlendirmek çok daha önemli hale geliyor. Sinir sistemi düzenlemesi ve travma terapisi, farkındalık, nefes çalışması, somatik deneyimleme ve nörobiofeedback gibi çeşitli yöntemleri içeriyor ve bu trend, 2024 yılında iyi oluşu desteklemek için daha fazla ön plana çıkıyor. Bu yıl bireyler, kendilerini iyileştirme ve dengeli bir sinir sistemi oluşturma amacıyla öz bakım ve duygusal iyileşme konularında daha fazla bilince sahip olacağa benziyor.

4. Uzun yaşama yönelik yaklaşımlar önem kazanıyor

Uzun yaşamak, sağlıklı yaş almak için iyi yaşam alışkanlıkları bu yıl yeniden önem kazanıyor. Dengeli beslenme, uyku düzeni, düzenli egzersiz, bağırsak sağlığı, stres yönetimi gibi yaşam kalitesini artıran ve bütüncül sağlığı destekleyen pratikler, uzun ömürlülük açısından bir kez daha ön plana geliyor. Bunların yanı sıra, kırmızı ışık terapisi, sauna, soğuk maruziyeti gibi farklı yaklaşım ve teknikler de revaçta olacak. Ayrıca, dinlenmenin, uzun ve sağlıklı yaş almadaki öneminin de altı bir kez daha çizilecek.

İlginizi çekebilir: ‘5 L’s of Longevity’: Bütüncül Tıp Uzmanı Gladys McGarey’e göre uzun ve sağlıklı yaşamın 5 bileşeni

Bakım & güzellik sektöründe öne çıkan wellness trendleri

1. Anti-aging vücut bakımı yaygınlaşıyor

Cilt bakımı, 2024 yılına özel bir trend olmasa da bu sene bu bakım, yüz ve boyun bölgesinden çok daha geniş bir alana yayılıyor ve tüm vücut bakımı ön plana çıkıyor. Tüm vücuda uygulanabilecek bakım yağları, anti-aging etkili bakım ürünleri, pürüzsüz ve ipeksi bir cilt için revaçta olacağa benziyor.

2. Uzun cilt ömrü kavramı ortaya çıkıyor

Güzellik dünyasında yaşanan gelişmeler, uzun cilt ömrü kavramını ön plana çıkarıyor. Sağlıkla yaş alırken cilt üzerindeki yaşlanma etkilerinin de süresini uzatmak için botoks gibi dışarıdan yapılan kimyasal müdahalelerin yerine beslenme, egzersiz, takviye gibi doğal ve bütüncül bir yaklaşımla cilt sağlığının desteklenmesi hedefleniyor. Kısacası, 2024 yılında estetik yaptırmak yerine, yaş aldıkça oluşacak kırışık ve benzeri cilt üzerindeki olumsuz etkilerin ortaya çıkış süresi uzatılmaya çalışılacak.

3. Saç bakımının önemi artıyor

Cilt bakımı dendiğinde vücut ve yüz gibi bölgeler ön plana çıkıyor olsa da saç bakımı da cilt bakımının önemli bir parçası. Ve 2024 yılında saç bakımı, çok daha önemli bir hale geliyor. Yaşlanmanın yalnızca cilt üzerindeki etkisi değil, dökülme, kopma, beyazlama, yıpranma gibi saç üzerindeki etkisinin de bu yıl altı çiziliyor ve beslenmeden doğru bakım ürünleri kullanmaya saç sağlığı desteklenmeye başlanıyor.

Aktif yaşama dair öne çıkan wellness trendleri

1. Yapay zeka, kişiye özel egzersizler sunuyor

Sağlık alanında kişiselleştirilmiş yaklaşımların yükselişte olduğu bu dönemde, bireyler kendi sağlıklarını kendi ellerine alıyor ve özellikle giyilebilir teknolojiden faydalanarak bu konuda doğru adımları takip ediyor. 2024 yılında ise teknolojinin ve yapay zekanın desteği ile bireysel sağlık yaklaşımının yanı sıra kişiye özel egzersizler de sunulmaya başlanıyor. Herkesin cebinde kişisel spor koçu olacak demek mümkün…

2. Pickleball ve badminton yeniden sahalara dönüyor

Bu yıl, tenise göre daha hafif raket ve top kullanarak oynanan, çevikliği, aktif hareketi teşvik eden, üstelik dengeyi de iyileştiren, pickleball ve badminton egzersizleri revaçta. Pinterest Tahminler Raporu’na göre, internette ‘badminton’ arayışında %45’lik, ‘badminton kıyafeti’ arayışında ise %80’lik bir artış var. Öte yandan, geçen yılın favori egzersizlerinden biri olan pickleball’a olan ilgi de hala sürüyor. Dolayısıyla 2024 yılında hem eğlenceyi hem de egzersizi birleştiren bu iki spor dalı, çok popüler olacak gibi görünüyor.

3. Somatik egzersizler öne çıkıyor

Somatik terapi, iyileşmeyi ve öz farkındalığı teşvik etmek amacıyla zihin ile beden arasındaki bağlantıya odaklanan, bütünsel bir yaklaşım ve son zamanlarda oldukça popüler. Geleneksel terapinin aksine, somatik terapi, travma, stres ve duygusal tıkanıklıklarla başa çıkmak için fiziksel duyumları, hareketleri ve farkındalık tekniklerini içeriyor. Bu bütünleştirici yaklaşım, daha bedensel ve deneyimsel bir iyileşme formu arayanları cezbediyor. Bu yaklaşımdan esinlenen somatik egzersizler de benzer bir şekilde iyi oluşu desteklemek için hızla yaygınlaşıyor. 2024 yılında spor salonlarında, wellness merkezlerinde ve fitness stüdyolarında somatik egzersizlerin ön planda olacağı tahmin ediliyor.

Yaşama dair öne çıkan wellness trendleri

1. Oda kokuları endüstrisi büyüyor

2024’te ev bakımı, taze ve canlandırıcı koku ile lüks bir otel atmosferini yaşamak isteyenler için ön planda olacak. Oda kokuları sektörü, özellikle pandemi sürecinde evde geçirilen zamanın artmasıyla birlikte, ev bakım ürünleri konseptinde sessiz lüks dönemine giriyor. Koku araştırmacısı Pamela Dalton’a göre, evde geçirilen sürenin artması, insanların kokuları evlerine taşıma ve sık sık değiştirme isteğini artırdı. Oda kokuları pazarının 2030’a kadar 19.4 milyar dolara ulaşması öngörülüyor.

2. Yavaş ve wellness odaklı seyahat gelişiyor

Uzmanlar, küresel pandemi, siyasi çatışmalar, iklim sorunları ve diğer stres nedenleriyle yaşanan zorlukların ardından birçok kişinin yakın gelecekte daha sakin tatillere ihtiyaç duyacağını öngörüyor. Seyahat yazarı Karla Walsh, 2024’te daha fazla insanın evde tatiller, meditasyon kaçamakları ve esnek seyahat planları gibi sakin deneyimleri tercih edeceğini söylüyor. “Yavaş seyahat” unsurlarını içeren otellerin, tatil paketlerinin de artacağı tahmin ediliyor. Öte yandan, son yıllarda revaçta olan wellness odaklı seyahatin 2024 yılında da ön planda olacağı düşünülüyor. Retreat merkezlerinin, SPA otellerinin favori destinasyonlar olacağını söylemek mümkün.

3. Sosyal wellness & pet wellness önem kazanıyor

Pandemi ile birlikte evlerimizde daha fazla vakit geçirmeye başladığımızda biraz daha yalnızlığımıza çekilmiştik. Şimdi ise sosyalleşmenin önemi, insan ilişkilerinin sağlık üzerindeki önemli etkileri yeniden ön plana çıkıyor ve wellness kavramının sosyal yönü bir kez daha ön plana çıkıyor. Sosyalleşmenin yeni adresinin ise 2024 yılında spor salonları olması bekleniyor. Öte yandan, evcil hayvanlar için de wellness kavramı önemli bir hal alıyor. İnsanların evcil hayvanları uzun yaşarsa sahiplerinin de uzun yaşayacağı yönünde araştırmalar sürdürülüyor ve evcil hayvan bakımını bir üst düzeye çıkarmak için daha konforlu hizmetlerin sunulması planlanıyor. Buna evcil hayvanlar için spa merkezlerinin kurulması da dahil… Yani hem insanlar hem de evcil hayvanlar için sosyalleşmek, iyi hissetmek önemli olacak. Uzun yaşam için her canlıya imkan sunulmalı, öyle değil mi?

4. Emlak sektörüne wellness odaklı dokunuşlar geliyor

Wellness gayrimenkulları, son birkaç yıldır yükselişe geçmiş ve dünya genelinde önem kazanmaya başlamıştı. Doğru bir ev düzeni ve tasarımının bütüncül sağlığı ve esenliği nasıl desteklediğini açığa çıkaran wellness gayrimenkullarının 2022 yılında bütçesi yaklaşık 400 milyar dolardı. Global Wellness Institute’nin belirttiğine göre, bu rakam bu yıldan itibaren 2027’ye kadar %17,8 oranda büyüme gösterecek.

Sürdürülebilirlik ve çevreye dair öne çıkan wellness trendleri

1. Gıda israfını önleyen tarifler çeşitleniyor

Hem 2023 beslenme trendlerinde hem de 2024 beslenme trendlerinde yer alan bir yaklaşım; gıda israfını önleyen tarifler. Hem gıda israfını önlemek hem de mutfaklara sürdürülebilir çözümler getirmek için harika bir yol olan artan yemeklerden yeni tarifler oluşturmak, bu yıl çokça karşımıza çıkacak. Gıda israfını önlemenin en sürdürülebilir ve yaratıcı çözümlerinden biri olan bu tariflerde, meyve posalarından tatlılar, kahve posalarından ise doğal temizlik ürünleri var. Elbette ki bu kadarla sınırlı değil. Bu yıl hem bireysel anlamda mutfaklarımızda gıda israfını önlemek için kendi tariflerimizi yapacağız hem de restoranların menülerinde yaratıcı tarifler göreceğiz…

2. Sürdürülebilir spor giyim ürünleri genişliyor

Sürdürülebilirlik, yalnızca yediğimiz yiyeceklerle, gıda israfını önlemekle önemli değil. Kıyafetlerimizde tercih ettiğimiz kumaşların da çevreyi koruma konusundaki önemi oldukça büyük. İklim krizinin etkileriyle git gide zarar gören dünyamızı korumak için yaşamın her alanında tercihlerimize özen göstermek şart. Buna, kıyafetlerimiz de dahil. Tahminlere göre 2024 yılında spor giyimde sürdürülebilirlik rüzgarları esecek ve geri dönüştürülmüş malzemelerden, bambu, pamuk gibi doğal kumaşlardan kıyafetler üretilecek. Ve bu alanda üretim yapan markaların da sayısı artacak… Kısacası sürdürülebilir spor giyim ürünleri 2024 yılında vitrinlerde çeşitlenecek.

3. Eco-fitness yaklaşımı geliyor

Çevreyi koruma anlayışını ve egzersizi birleştiren; eco-fitness yaklaşımı 2024 yılının en gözde wellness trendleri arasında. Bu trend, çevre dostu egzersiz ekipmanları, enerji verimli tesisleri, atık azaltma önlemleri gibi çevre dostu uygulamaları içeriyor. Ve sadece geçici bir moda değil, evrilen fitness endüstrisinin temel bir parçası olarak öne çıkıyor. Eco-fitness yaklaşımını benimseyen spor salonları, sadece fiziksel antrenman değil, aynı zamanda doğayla bağlantıyı teşvik eden tasarımlarıyla daha bütünsel bir wellness deneyimi sunmaya hazırlanıyor.

Bonus: ‘Big Talk’

Beslenme, sağlık, çevre ve yaşam bir yana ilişkilerde de değişimler bizi bekliyor… 2024 yılında Y ve Z jenerasyonları arasındaki ilişkinin, anlamlı konuşmalar aracılığıyla gelişmesi ön görülüyor. ‘Big Talk’ veya Büyük Konuşma, daha yaşlı kişilerin, nasihat vermeye yönelik konuşmaları olarak tanımlansa da uzmanlara göre bu yıl, bu tür konuşmalar, daha derin paylaşımların ve duygusal bağların kurulması için ön ayak olacağa benziyor.

Kaynaklar: wellandgood, cosmopolitan, shape

İlginizi çekebilir: 2023 wellness trendleri

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!