2023 beslenme trendleri ve öne çıkan başlıklar

2023 wellness trendlerini ele aldığımız yazımızda beslenme konusunda bu yıl öne çıkan başlıkları sizinle paylaşmıştık. Ve bitki bazlı beslenmeden ruh halini destekleyen öğünlere, erken akşam yemeklerinden mutfaklarda ileri dönüşümlü tariflere farklı başlıklara değinmiştik. Bu yazımızda ise beslenme konusunu daha detaylı ele alıyoruz ve 2023 yılında çoktan görmeye başladığımız ya da yıl boyunca daha fazla göreceğimiz beslenme trendlerini inceliyoruz. Yosun makarnalar, çekirdeksiz kahveler, lezzetli seyahatler ve çok daha fazlası ile işte 2023 yılı beslenme trendleri:

Daha sağlıklı ‘comfort’ yiyecekler

‘Comfort foods’ kavramı birçoğumuz için tanıdıktır; kendimizi kötü hissettiğimizde, moralimiz bozuk olduğunda, iyi oluşumuzu desteklemek, daha rahat hissetmek için tercih ettiğimiz yiyecekler ‘comfort foods’un içerisinde yer alır. Ve muhtemelen hepimizin aklına ilk olarak patates kızartması, çıtır tavuk, mac and cheese, lazanya ya da elmalı turta gibi oldukça lezzetli ama bir o kadar da kalorili yiyecekler gelir. Ancak bu comfort foods veya ‘rahatlatan yiyecekler’in 2023 yılında biçim değiştirmeye başladığını göreceğiz. Yüksek lifli tortilla cipslerinden prebiyotikli içeceklere, vegan makarnalardan şekersiz tatlılara daha az kalorili ve daha sağlıklı alternatif ‘comfort food‘ seçenekleri bu yıl ön planda olacak.

Bitki bazlı makarnalar

Aslında bir süredir bitki bazlı beslenmenin yaygınlaşıyor olduğunu gözlemliyor olsak da 2023 beslenme trendlerinde yerini çoktan alan bitki bazlı beslenme, özellikle çok sevilen bir gıda türü olan makarnalarda kendini gösteriyor. Vegan alternatiflerin yanı sıra havuç, mercimek, karnabahar gibi sebzelerden yapılan makarnalarla da bitki bazlı seçenekler artıyor. Hatta deniz yosunuyla hazırlanan makarnalar bile var. Bu beslenme trendinin herkesin sevgilisi makarnaları çok daha sağlıklı ve besleyici hale getirmenin harika bir formülü olduğunu söyleyebiliriz. Dilerseniz geçtiğimiz günlerde derlediğimiz vegan soslu makarnalar tariflerinden ilham alarak sebzeli makarnalar pişirmeye şimdiden başlayabilirsiniz.

Kahve çekirdeksiz kahveler

2023 wellness trendleri yazımızda bu yıl için klasik kahveye alternatif olarak kafein içeren bir bitki olan ‘yaupon’dan elde edilen kahvenin tüketiminde artış beklendiğinden bahsetmiştik. Tıpkı yaupon gibi kahveye bir başka alternatif de sürdürülebilir tarımın destekçilerinden geliyor: Çekirdeksiz kahveler. Kahve üretiminin neden olduğu su kirliliği ve kahvenin üretiminde kullanılan kimyasallar, çevreye zarar vererek sürdürülebilirliği tehdit ediyor, bu nedenle çekirdeksiz kahveler geleceğin çevre dostu kahve alternatifleri olarak değerlendiriliyor. Henüz ülkemizde girişimi olmasa da dünya genelinde Atomo ve FigBrew ismiyle tanınan iki içecek, sürdürülebilir tarımı destekler nitelikte bir kahve olma özelliğine sahip; çünkü bildiğimiz kahve çekirdeklerinden yapılmıyorlar. Yorumlar birebir kahve tadında olduklarını söylese de henüz bir şey söylemek için erken. Ancak, kahvesiz kahveler, hem bu yılın hem de önümüzdeki yılların gözde içeceği olarak uzun süre hüküm süreceğe benziyor.

‘Alkolsüz’ alkollü içecekler

Amerika’da son yıllarda artan alkolsüz bira, alkolsüz şarap gibi ‘alkolsüz’ alkollü içeceklerin satışları ve alkol içermeyen kokteyllere yani ‘mocktail’lere olan ilginin yükselmesi, alkollü içeceklerin yerini alkolsüz alternatiflere bırakacağının işareti olarak yorumlanıyor. Yeni yılda ve sonrasında alkolsüz alkollü içeceklerin çeşitleneceği, 2023 yılının tahminleri arasında.

Sürdürülebilir su yosunu ‘kelp’

Tıpkı kahve çekirdeği içermeyen kahveler gibi sürdürülebilirliği odağına alan bir diğer beslenme trendi ise bir tür su yosunu olarak Türkçe’ye çevrilen ‘kelp’. Hızla tüketimi yaygınlaşan ve 2023 yılının devamında da popüler bir yiyecek olarak hüküm sürmesi beklenen ‘kelp’, cipslere, mısır gevreklerine kadar birçok atıştırmalığın içerisinde çoktan kullanılıyor. Öte yandan dünya genelinde evlerinin mutfaklarına da çoktan girmiş durumda. İklim dostu bir süper gıda olarak tanınan kelpin orijinal haliyle de atmosferdeki karbonu emebileceği, bu yüzden yaygınlaşmasının kritik bir öneme sahip olduğu söyleniyor. Henüz çok yaygın olarak tüketilmese de ülkemizde de kelp satan marketlere rastlamak mümkün. Dilerseniz karşınıza çıktığında deneyerek bu trendi yakalayabilirsiniz.

Bütçe dostu yemek planları

Son zamanlarda neredeyse tüm dünyada varlığını hissettiren enflasyon ve artan gıda fiyatları, 2023 yılında evlerde daha bütçe dostu yemeklerin hazırlanması için herkesi harekete geçiriyor. Restoranda yemek veya dışarıdan sipariş vermek yerine hem daha sağlıklı hem de çevre ve bütçe dostu öğünler için patates, domates gibi temel sebzelerle hazırlanan yemekler revaçta. Ayrıca konserve ve dondurulmuş gıdalar kullanılarak pişirilen yemeklerin de bu yıl yaygınlaşması bekleniyor.

Adaptojen içecekler

Geleneksel Çin ve Ayurveda tıbbında stres azaltıcı özelliklerinden dolayı uzun yıllardır kullanılan bir grup bitki ve mantardan oluşan adaptojenler, doğadan gelen şifa kaynakları olarak son zamanlarda oldukça yaygın bir kullanım alanına sahip. İyi oluşu desteklemeye odaklanan birçok platformda adından sıkça bahsettirmeyi başaran adaptojenler, 2023 yılında içecek formlarında karşımıza çıkacağa benziyor. Kolay tüketimi mümkün kılmak ve hızlı bir rahatlama sağlamak için schisandra, rhodiola gibi adaptojenlerden elde edilen içeceklerin piyasalarda yerini alması bekleniyor.

Mor domatesler

Amerikan Tarım Bakanlığına bağlı Hayvan ve Bitki Sağlığını Denetleme Servisi (USDA), 2022 Eylül ayında içeriğindeki antioksidan miktarını artırmak için genetiğiyle oynanmış yeni bir domatesin üretimine onay verdi: Mor domates (purple tomato). Her ne kadar tarih boyunca dünya genelinde sağlık bilincine sahip tüketiciler, genetiğiyle oynanmış gıdalardan kaçınmış olsa da gıdalardan daha fazla verim elde edebilmek için yeni yılla birlikte bu bakış açısı değişecek gibi duruyor. Eatingwell’in yaptığı bir açıklamaya göre mor domateslerin üretimine izin verilmiş olsa da henüz ne zaman satışa sunulacağı ve marketlerde yerini alacağı kesin olarak bilinmiyor.

Atıştırmalık deniz ürünleri

Deniz ürünleri favori yemekleriniz içerisinde yer alıyorsa bu trend sizi çok sevindirebilir. Balık, sushi ya da kalamar gibi yiyecekleri hazırlamak için çaba ve zaman gerektiği malum. Haliyle bir çırpıda atıştırmak mümkün değil. Ancak, 2023 yılında yeme-içme sektörüne damga vurması beklenen deniz ürünlerinden hazırlanan atıştırmalıklar gönlünüzü fethedebilir. Tuzlu su atıştırmalıkları ya da atıştırmalık deniz sebzeleri gibi farklı isimlerde anılmaya başlayan ve birçok markayı da harekete geçiren bu trendde yosun cipsleri, deniz mahsullü krakerler ya da çıtır noriler ön planda olacak gibi. Dilerseniz Evde hazırlayabileceğiniz lezzetli deniz mahsüllü yemek tarifleri yazımızdan ilham alabilirsiniz.

Uluslararası lezzet turizmi

Küresel pandeminin ardından büyük bir darbe alan turizm sektörü geçtiğimiz yıl biraz da olsa hareketlenmeye başlasa da 2023 yılında eski düzenine kavuşacağa benziyor; özellikle de odağına ‘lezzeti’ alarak. Amerikan Seyahat Derneği’ne göre, Amerikalıların yarısından fazlası önümüzdeki aylarda seyahat etmeyi önceliklendireceklerini belirtiyor. Birçok uzmana göre ise ülkeler, gezginlerini kendilerine çekmek için mutfaklarını kullanıyor. Başta Amerika olmak üzere Kosta Rika, Brezilya, Endonezya ve hatta Londra’da şefler şimdiden özel menülerini ustalıkla hazırlamaya başladı bile. Akşam yemeği servis eden özel kulüpler, imza kokteyller, lezzetli ve ilgi çekici aperitifler ve çok daha fazlası 2023 yılında uluslararası seyahatlere yön vereceğe benziyor.

Sizin de 2023 yılı için yurtdışı seyahat planlarınız varsa belki de rotanızı çizmeden önce gitmeyi düşündüğünüz ülkelerin mutfaklarını inceleyebilir, ünlü şeflerin ve restoranların bir listesini çıkarabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: 2023 dekorasyon trendleri ve evde iyi oluşu destekleyen uygulamalar

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!