Boş yuva sendromu, çocuklarda psikolojik dayanıklılık: 2022 yılının en çok okunan Parent Up yazıları

Çocuk gelişiminden ilham verici ebeveynlik pratiklerine farklı konuları ele aldığımız Parent Up kategorimizin 2022 yılında en çok okunan yazılarını bir araya getirdik. İşte Parent Up kategorimizde yıl boyunca sizlerin en çok severek okuduğu yazılar:

10. Ebeveyn-çocuk iletişimi, çocuklar büyüdükçe neden değişir?

Ebeveynlerin çocuklarıyla olan iletişimleri zaman içinde doğal olarak değişime uğrar. Çocuklar emeklemeye başlar, yürürler, okula giderler derken ergenliğe girerler; hem onlar hem ebeveynler için zorlayıcı yıllar geçer ve 18 yaş zamanı gelir çatar. 18 yaş ve onu takip eden birkaç seneyi de içine alan, literatürde adult children olarak tanımlanan yetişkin çocukluk dönemi beraberinde birçok farklılığı da getirir. Yetişkin çocukların kimi aile evinde kalmaya devam eder, kimi taşınır gider ama ebeveyn-çocuk iletişimi her iki durumda da büyük bir sınavdan geçer. Ebeveynler çocuklarının büyüdüğünü kabullenmek istemezken yetişkin çocuklar da artık kendi kararlarını verebilecek yaşta olduklarının altını çizmek isterler. Haliyle ebeveyn-çocuk ilişkisindeki boşluk giderek büyür; iletişimler tuhaf bir hal alır. Ebeveynlerin yetişkin çocuklarıyla aralarındaki iletişimin bozulmasının nedenlerini ve güçlü bir iletişim için yapılabilecekleri yazımızda bulabilirsiniz.

Yazıyı inceleyin: Ebeveyn-çocuk iletişimi, çocuklar büyüdükçe neden değişir?

9. Dünyanın farklı yerlerinden ilgi çekici ebeveynlik pratikleri

Ebeveynlere yardımcı olacak birçok kaynak, video, konuşma, kitap olsa da ebeveynliğin tek bir kurallar kitabı olmadığı kesin. Bireysel farklılıkların yanı sıra kültürün de etkisiyle çeşitlenen ebeveynlik pratiklerinde kabul gören/görmeyen, hoş karşılanan/karşılanmayan, toplumlara uyan/uymayan birçok yaklaşım var. Koreli ebeveynlerin aile yemeklerine verdikleri önemden tutun da Hindistan’daki geniş aileyi içine alan bakım pratiklerine kadar ilginizi çekecek ve eminiz ki zaman zaman hayrete düşürecek birçok farklı yaklaşım var. İşte dünyanın farklı yerlerinden ebeveynlik pratikleri…

Yazıyı inceleyin: Dünyanın farklı yerlerinden ilgi çekici ebeveynlik pratikleri

8. Dr. Gabor Mate’ye göre ergenlik çağında bağımlılığın nedenleri

Uzun yıllar madde bağımlıları ile çalışan ve bu konuda 25 dile çevrilen ‘In The Realm of Hungry Ghosts: Close Encounters With Addiction‘ kitabının yazarı Dr. Mate’ye göre ‘bağımlılık’ kelimesinin geçtiği bir yerde akıllara ilk olarak ‘madde bağımlılığı’ gelmekte ve diğer konular göz ardı edilebilmekte. Ancak, bağımlılık söz konusu olduğunda bunu sadece madde ile sınırlandırmak, bağımlılığın anlaşılmasını zorlaştırabilir. Altında birçok sebep barındırabilen ve televizyondan cinsel ilişkiye, yemek yemekten oyun oynamaya, içkiden kumara, sigaradan internete çeşitlilik gösterebilen bağımlılık türleri, özellikle ergenlerde ne yazık ki ciddi oranlarda görülebilmekte. Modern çağın getirdiği kolaylıkları deneyimleyen gençler, bir yandan da zorlukları ile mücadele ederken yaşadıkları sıkıntılı süreçleri atlatmak için bir şeylere bağımlı hale gelebilirler. Ne yazık ki, alkol ve uyuşturucu da bu bağımlılıkların en tehlikeli türleri olarak karşımıza çıkmakta. Bu tür bağımlılıkların baş göstermesine neden olan faktörler, yazımızda.

Yazıyı inceleyin: Dr. Gabor Mate’ye göre ergenlik çağında bağımlılığın nedenleri

7. Yalnızca iyi değil aynı zamanda mutlu bir anne olmak isteyenlere tavsiyeler

Ev işleri, çocuk bakımı, yemek hazırlığı, doğum günü partileri, hafta sonu kursları, gece emzirmesi, alt değiştirme derken, annelerin işlerinin ‘asla’ bitmediğini söyleyebiliriz. Sevgili babalar üstlerine alınmasınlar ama annelik kendine has birçok zorluğu da şüphesiz ki beraberinde getiriyor. Ve anneler aslında ne kadar iyi iş çıkarsalar da kendilerini bir türlü yeterli hissedemedikleri için sık sık mutsuzlukla karşılaşabiliyorlar. Ama boşuna içinizi karartmayın; çünkü iyi bir annesiniz. Çocuklarınızın sağlığını önemserken, onlarla kaliteli zaman geçirirken, ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırken, evinizdeki düzeni devam ettirmeye ve her şeye yetişmeye uğraşırken fazlasıyla iyi işler ortaya çıkarıyorsunuz. Eksik kalan şey ise muhtemelen kendi mutluluğunuz… Daha fazlası için yazımıza göz atmayı unutmayın.

Yazıyı inceleyin: Yalnızca iyi değil aynı zamanda mutlu bir anne olmak isteyenlere tavsiyeler

6. ‘Mommy issues’: Annenizle ilgili sorunlarınız hayatınızı olumsuz etkiliyor olabilir mi?

Muhtemelen birçoğumuz yabancı dizi veya filmlerde mommy’s boy söylemini duymuşuzdur; yani Türkçe’siyle ‘anasının kuzusu’. Genellikle yetişkin erkeklerin annelerine olan aşırı bağlılıklarını ifade eden bu tanım, özellikle romantik kadın-erkek ilişkilerinin başlarında kadınların yakın çevresindeki diğer kadınlardan ‘dikkatli ol, onun anne sorunları var’ şeklindeki uyarıları sık sık duymasıyla daha da anlamlı hale gelebilir. Hele bir de kültürel olarak erkek annelerinin çocuklarının kadın partnerleriyle yarı tatlı yarı acı atışmalı ilişkilerini düşünürsek; erkeklerdeki anne sorunları yani literatürdeki ismiyle ‘mommy issues’ hemen açıklığa kavuşabilir. Ancak, bu ‘mommy issues’ yalnızca erkekler için geçerli değil. Kadınların da anneleriyle aralarında olan ilişki, anne sorunlarına yani ‘mommy issues’a zemin hazırlayabiliyor. Eğer yaşamınızı etkileyen birtakım duygusal, psikolojik problemleriniz olduğunu düşünüyorsanız sebebi belki de annenizle kurduğunuz ilişki olabilir. Detaylar, yazımızda.

Yazıyı inceleyin: ‘Mommy issues’: Annenizle ilgili sorunlarınız hayatınızı olumsuz etkiliyor olabilir mi?

5. Annenizle ilişkinizi tedavi ederek kendinizle olan ilişkinizi düzeltebilirsiniz

Gençliğinizde annenizle kurduğunuz ilişki, ilerleyen yıllarda başkalarıyla ve hatta kendinizle kurduğunuz ilişkiyi derinden etkiler. Huylarınız, kendinize verdiğiniz değer, öfkelendiğiniz şeyler, espri anlayışınız ve hayata karşı bakış açınız annenizle (veya sizinle en çok ilgilenen kadınla) kurduğunuz ilişki sayesinde şekillenir. Kimileri sevgi dolu, destekleyici ve her zaman yanında olan, üzerinde duygusal stres yaratmayan bir anneye sahip olduğu için çok şanslı. Ancak siz bu kadar şanslı olduğunuzu düşünmüyorsanız, o zaman yazımıza göz atmanızda fayda olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü annenizle olan ilişkinizi düzelttiğinizde kendinizle olan ilişkinizi de iyileştirebilirsiniz.

Yazıyı inceleyin: Annenizle ilişkinizi tedavi ederek kendinizle olan ilişkinizi düzeltebilirsiniz

4. Boş yuva sendromu nedir, ebeveynler başa çıkmak için ne yapabilir?

Ebeveyn olmak inişli-çıkışlı upuzun bir yolculuk… Çocuklarınızın ilk kelimelerini duyduğunuz andan itibaren başlayan, büyük yaşam olaylarıyla, önemli dönemeçlerle dolu bir yol. İyi kötü geçen günlerin, birikmiş sonsuz deneyimin, ailecek birlikte yaşanan yılların sanki tak diye durduğu bir an gelir: Kuşlar yuvadan uçar; evin o küçük çocuklarının evden ayrılma zamanı gelir; üniversiteye giderler, evlenirler ya da taşınırlar ve işte o an birçok ebeveyn için boş yuva sendromu başlar. Nedir bu boş yuva sendromu ve ebeveynler üstesinden gelmek için neler yapabilir öğrenmek için yazımıza tıklayabilirsiniz.

Yazıyı inceleyin: Boş yuva sendromu nedir, ebeveynler başa çıkmak için ne yapabilir?

3. Çocuklarınızın psikolojik dayanıklılığını geliştirmenin yolları

Stres, yalnızca biz yetişkinlerin değil çocukların da hayatının ayrılmaz bir parçası. Oyuncaklarını paylaşmak istememeleri, okulda arkadaşlarıyla geçinememeleri, kızgın olduklarında ne yapacaklarını bilememeleri ve benzeri birçok durum çocukların da tıpkı yetişkinler gibi stresle karşılaşmalarına neden olabiliyor. Bu gibi durumlarda çocukların zihinsel sağlıklarını korumaları, sorunlara karşı çözüm üretebilmeleri, duygularını ve tepkilerini kontrol edebilmeleri için güçlü olmaları; yani, psikolojik dayanıklılıklarının gelişmiş olması gerekiyor. Peki, çocukların psikolojik dayanıklılıklarını desteklemek için neler yapılabilir? Cevaplar, yazımızda.

Yazıyı inceleyin: Çocuklarınızın psikolojik dayanıklılığını geliştirmenin yolları

2. Ailecek izlenecek Filmler: En iyi aile filmlerini birlikte seyredin

Ailecek izlenecek filmler, ailenizle birlikte geçirdiğiniz zamanı daha da keyifli hale getirebilir. En iyi aile filmlerini keşfederek siz de sıradan akşamları daha anlamlı kılabilir, sevdiklerinizle zaman geçirmenin tadına varabilirsiniz. Into The Wild’den The Pursuit Of Happyness’a işte birbirinden harika filmler…

Yazıyı inceleyin: Ailecek izlenecek Filmler: En iyi aile filmlerini birlikte seyredin

1. Eğitici ve öğretici çocuk çizgi filmleri

Çizgi filmler, her çocuğun hayatının kaçınılmaz bir parçası. Yaklaşık yüz yıl önce ilk çizgi filmin ortaya çıkmasından bu yana, birkaç nesil eski çizgi filmleri izleyerek büyüdü. Çizgi filmler sadece çocuklara keyifli zaman geçirtmek için değil aynı zamanda onlara bir şeyler öğretmek için de gerekli ve önemli. Hatta birçok araştırma çizgi filmlerin, çocukların bilişsel gelişimi üzerinde önemli etkileri olduğunu kanıtlıyor. Çünkü her insan dünyayı önce duyuları yoluyla tanır ve algılar. Dolayısıyla farklı duyular aracılığıyla öğrenmenin, çocukların zihinsel gelişimi açısından önemli olması şaşırtıcı değil. Detaylı bir okuma için yazımıza tıklamayı unutmayın.

Yazıyı inceleyin: Eğitici ve öğretici çocuk çizgi filmleri

İlginizi çekebilir: Potasyum eksikliği, sağlıklı boşaltım sistemi, antienflamatuar etkili çorbalar: 2022 yılının en çok okunan Live Up yazıları

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!