2022 dekorasyon trendleri: Yaşam alanlarına renkli ve canlı dokunuşlar

İki yılı aşkın bir süredir hayatımızda olan pandemi, yaşam tarzımızda neden olduğu birçok değişiklik gibi farklı alanlarda da yeniliklere, dönüşümlere kapı araladı. Başta doğaya olan özlemimizin artması, sürdürülebilirliğin önemini ciddi bir şekilde kavramamız ve zihin sağlığımızı korumak için arayışlara girmemiz dekorasyonda da değişim rüzgarlarını estirmeye başladı. Birçok tasarımcı, mimar, dekorasyon markası, tüketicilerin değişen ihtiyaçlarından yola çıkarak dekorasyonlarda 2022 yılının trendlerini belirledi.

Bir süredir hem ofis hem spor salonu hem de dinlenme alanı olarak kullandığımız evlerimiz, doğaya olan ihtiyacı ofislere taşıyabilme arzusu, eskiye olan özlem ve teknolojinin kendini sürekli yenilemesi trendlerin de yönünü çizdi. Çok amaçlı mekanlardan doğanın dokunuşunu ofislere taşıyan biyofilik tasarımlara işte 2022’de evlerde, ofislerde, iç mekanlarda sıkça karşımıza çıkmaya hazırlanan 2022 dekorasyon trendleri:

Mindful alanlar

Son zamanlarda sıkça karşımıza çıkan mindfulness kavramı, dekorasyon alanında da bizleri karşılıyor ve evlerimize, ofislerimize etkisini taşıyor. Günümüzde bilinçli farkındalık, modern topluma nüfuz eden sağlıklı yaşam kültürünün önemli bir parçası; bu nedenle mindfulness, zihinsel sağlık ve mutlu bir yaşam için oldukça kritik bir bileşen olarak değerlendiriliyor. Doğal ışık geçişlerine izin veren, meditasyon yapmaya uygun, rahat ve konforlu eşyalar, rahatlatıcı objeler, canlı bitkiler ile döşenmiş huzur veren mindful alanlar, 2022 yılında dekorasyonlarda sıkça karşımıza çıkacağa benziyor. Mindful dekorasyon yaratmak konusunda farklı fikirlere ihtiyacınız varsa “Mindful dekorasyon trendi ile sizi yansıtan bir ev dekore etmenin yolları” yazımızda yer alan ipuçları size yol gösterebilir.

Sürdürülebilir dekorasyon

Doğanın önemini ve çevreye verdiğimiz zararın büyüklüğünü son birkaç yılda daha iyi fark etmiş olmamız dekorasyona olan bakış açısının değişmesinde de rol oynuyor. Sürdürülebilir kumaşlar, enerji tasarrufuna yardımcı olabilecek daha az eşyayı benimseyen minimal yaklaşımlı tarzlar, doğal ürünlerden üretilen ürünler ve daha birçok yenilik… Yapı malzemelerinden mobilyalara, ev tekstilinden geri dönüştürülmüş su sistemlerine kadar tüketiciler sürdürülebilirliği odağına alan yenilikçi ve çevre dostu ürünlere yönelerek dekorasyon alanındaki değişimlere ışık tutuyor. 2022 dekorasyon trendleri arasında yer alan sürdürülebilirlik, çarpıcı tasarımlardan ödün vermeden de çevre dostu işlerin ortaya çıkarılabileceğini gösteriyor.

İlginizi çekebilir: Çevre dostu ev yaşamı için sürdürülebilir öneriler

Çok amaçlı mekanlar

Pandeminin dünya genelinde baş göstermesi ile birlikte evden çalışma sistemine geçen birçok insan, bu süreçte evlerinde uygun çalışma ortamları yaratarak dekorasyonda değişikliğe gitti. Çocuk odalarının bir yanı sınıf, salonların yarısı çalışma odası veya mutfağın bir köşesi ev tipi bara dönüştü. Mevcut evlerde mekanların nasıl çok işlevli olabileceği konusunda hem iç mimarlar hem de evde eskiye oranla daha fazla zaman geçiren herkes yaratıcılığını konuşturdu. Bu yaratıcılığın 2022’de devam ederek çok amaçlı mekanlar trendini zenginleştireceği kesin: Meditasyon-yatak odası, ofis-egzersiz odası, dinlenme-okuma odası ve daha pek çoğu…

Eğlenceli antreler

İyi bir ilk izlenim bırakmanın önemini hepimiz biliyoruz. Nasıl ki insanlarla karşılaşmamızda ilk olarak dış görünüşleri ile onları değerlendiriyorsak, aynı şey evlerimiz için de geçerli. Tasarımcılar, evlerdeki antrelerin evin geri kalanı hakkında önemli detaylar barındırdığına dikkat çekiyor. Kendinizi, tarzınızı, enerjinizi yansıtan antreler için renkli raflar, hasır sepetler, dokuma kilimler, şık objeler, ışığı yansıtan aynalar ve daha birçok stil sahibi ürün 2022’de evlerin, mekanların girişlerini süsleyeceğe benziyor. Siz de evlerinizin girişlerini canlandırmak istiyorsanız “Koridor deyip geçmeyin: Stil sahibi koridorlar için dekorasyon önerileri” yazımızdaki ipuçları size yol gösterebilir.

3 boyutlu sanat

Evlerimizde daha fazla zaman geçiriyor olmamızın düz duvarlardan sıkılmamıza neden olacağına dikkat çeken tasarımcılar, 3 boyutlu objelerin, tabloların, sanat eserlerinin duvarları süsleyeceğine vurgu yapıyorlar. 2022’de düz duvarları hareket ekleyerek daha eğlenceli hale getirecek 3 boyutlu parçalar, evlerin havasını değiştirecek, duvarlara heyecan ve yepyeni bir soluk katacak. Evlerini renkli, daha eğlenceli ve canlı hale getirmek isteyenler, bu yıl duvarlarına boyut ekleyecek.

Kıvrımlı mobilyalar

Keskin çizgiler, derin hatlar, sert dokunuşlar her zaman mobilyalarda kendini gösteremeye devam edecek olsa da bu yıl mobilyaların silüetleri yumuşamaya başlayacak; kavisli kenarlar ve feminen şekiller ön planda olacak. Birçok tasarımcı, 2022 yılında mobilyaların başlı başına bir sanat eserine dönüşeceği konusunda hemfikir. Sıradışı çizgiler, kıvrılan kollar, zıt renkler ve farklı dokulardaki kumaşları bu yıl dekorasyonlarda sık sık göreceğiz gibi.

Biyofilik tasarım

Uzun bir süre evlerimizde kapalı kaldıktan sonra doğal alanlara olan özlemimizin iyice pekişmesi, iç mekanlarda doğanın ruhunu, dokunuşunu, etkisini hissettirecek yeniliklerin peşinden gitmemize neden oldu. Bu da biyofilik tasarımların gün geçtikçe öneminin artmasını sağladı. Modern yapılar ile doğayla ilişki kurma ihtiyacını birleştirmeyi amaçlayan biyofilik tasarımlar, doğal malzemelerle sakinleştirici ortamlar yaratırken bol temiz hava sağlayan yeşil bitkilerle de mekanları canlandırıyor. 2022 yılında dekorasyonlarda sıkça karşımıza çıkacak olan biyofilik tasarımlar trendi, bu yıl birçok ofis binasını, rezidansları, otelleri doğayla iç içe bir hale getireceğe benziyor. Biyofili hakkında daha fazlasını merak ediyorsanız “Biyofilinin kaynağı: Yaşayan sistemlere neden çekim duyuyoruz?” yazımıza da göz atabilirsiniz.

Geleneksel dokunuşlar

Vintage’ rüzgarlarının moda dünyasında uzun zamandır esiyor olduğunu mutlaka fark etmişsinizdir. Şimdi ise sıra mobilyalarda ve ev tekstilinde. Antika dolaplar, ahşap masalar, işlemeli kumaşlar, geleneksel çizgilere sahip dekoratif ürünler, geçmişin kokusunu ve dokusunu taşıyan kilimler… Dokundukları her ortama anında sıcaklık katan geleneksel eşyalara bu yıl dekorasyonlarda sık sık rastlayacağız.

Bonus: İleri teknoloji evler

Teknolojinin günden güne hızla gelişmesi, birçok tasarımcıyı ve teknoloji tutkununu dekorasyonlarında güncelleme yapma konusunda harekete geçiriyor ve ileri teknoloji, dekorasyona başarılı bir şekilde entegre ediliyor. Güçlü teknoloji, tasarımla birleşiyor ve dekorasyonlar akıllanıyor. Akıllı aydınlatmalar, sinema-ses sistemleri, son teknoloji ev aletleri, otomatik mutfak ekipmanları, güvenlik sistemleri ve çok daha fazlası 2022 yılının dekorasyon trendlerine devam edeceğe benziyor.

Kaynak: food52, vogue, goodhousekeeping

İlginizi çekebilir: 2022 seyahat trendleri ile turizmde yeni deneyimler

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!