2019 yılının en çok okunan Pleasure Up yazıları: Bağlanma şekilleri, duygusal zeka ve sağlıklı ilişkilerin özellikleri

2019’un sona ermesine sayılı günler kaldı. Pek çoğumuz bugünlerde 2020 için dileklerimizi, hedeflerimizi belirlerken, bir yandan da bitmek üzere olan yılın değerlendirmesini yapıyoruz.

Geçtiğimiz yılı “Pleasure Up” bakış açısıyla değerlendirmek isteyenler için, işte 2019’un en çok okunan Pleasure Up yazıları:

Toksik bir ilişki içinde olabilir misiniz: 7 soruyla ilişkinizi değerlendirin

Toksik ilişki kötü hissettirir ve hayatınızı her anlamda olumsuz etkiler. Bir kere böyle bir ilişkinin içine çekildiğinizde, durumunuzu fark etmek ve sonlandırmak hiç kolay değildir. Eğer böyle bir ilişkinin içinde olduğunuzu düşünüyorsanız, emin olmak için, bazı belirtilere dikkat etmeniz gerekir. 

Devamı: Toksik bir ilişki içinde olabilir misiniz: 7 soruyla ilişkinizi değerlendirin

Siz de mi bunları yaşıyorsunuz, nedeni PKOS olmasın? 

Kilo sorunum var… Gebe kalamıyorum… Sivilce ve tüylerden bıktım… Saçlarım ne yapsam güçlenmiyor… Adetlerim düzensiz… Hepimizin sık sık duyduğu yakınmalar… Bunların nedeni sık görülen, ama az bilinen bir hastalık olan polikistik over sendromu olabilir… 

Devamı: Siz de mi bunları yaşıyorsunuz, nedeni PKOS olmasın? 

Sevgiliniz narsisist olabilir mi: Narsisist bir sevgiliyle ilişkinin üç aşaması

Narsisist bireylerin en belirgin özelliği karizmatik ve kendinden emin duruşlarıyla birlikte gerçekçi olmayacak şekilde büyüklük göstermesi ve aşırı kibirdir. Bu bireyler, su içmek gibi en ufak bir davranışının bile eşsiz olduğunu, kimsenin onun gibi yapamayacağını düşünür ve her zaman diğer insanlardan övgü beklerler. Onları besleyen ve hayatta tutan yegane kaynak aslında övgüdür. Hal böyle iken narsisist bir insanla ilişki nasıl olur? Nasıl ilerler? Narsisist bir bireyle ilişkiyi genel anlamda 3 döneme ayırabiliriz.

Devamı: Sevgiliniz narsisist olabilir mi: Narsisist bir sevgiliyle ilişkinin üç aşaması 

İlişkilerde başarının sırrı: Duygusal zekanın 5 boyutu

Kendimizin ve çevremizdekilerin duygularının farkına varmak, anlamak, kontrol altına almak ve bu durumu yönetebilmek “duygusal zeka” olarak adlandırılmaktadır. Duygu temelinde, bilişsel becerileri de içinde barındıran bir kavramdır. Kişilerarası ilişkilerimizde ustalığı yakalamak, belki de ilişkilerdeki hünerimizi elde edebilmek için duygusal zekayı önemli bir yetenek olarak da görebiliriz. Bu zekanın mucidi gibi görebileceğimiz Goleman’a göre duygusal zekayı oluşturan beş boyut vardır.

Devamı: İlişkilerde başarının sırrı: Duygusal zekanın 5 boyutu

Bağlanma korkusu: Sorunun kökleri ve çözümü çocukluk çağında gizli

Bir türlü istediğiniz aşkı bulamıyor musunuz? Ya da ilişkiniz ciddiye gitmeye başladığında kendinizi geri mi çekiyorsunuz? Belki de siz bağlanma korkusuna sahip insanlardan birisiniz. Bazılarımız romantik ilişki kurduğumuz insanlardan “Sana bağlanmaya korkuyorum” şeklinde bir cümle duymuşuzdur. Hatta belki de bu cümleyi kuran taraf biz olmuşuzdur. Bağlanma korkusu, kişinin uzun süreli ilişkiye girmekten ve bağlanmaktan duyduğu korkudur.

Devamı: Bağlanma korkusu: Sorunun kökleri ve çözümü çocukluk çağında gizli

Fazla kanama hayatınızı olumsuz etkiler: Halsizlik, solgunluk ve nefes darlığı, aşırı adet kanamasına bağlı olabilir

Adet kanamasının 7 günden uzun sürmesi veya fazla kanama olması aşırı veya şiddetli adet kanaması olarak adlandırılıyor. Süreyi bilmek kolay, ancak daha kısa sürelerde de aşırı kanama olabilir, kanamanın fazla olup olmadığını nasıl anlayacağız?

Devamı: Fazla kanama hayatınızı olumsuz etkiler: Halsizlik, solgunluk ve nefes darlığı, aşırı adet kanamasına bağlı olabilir

Nasıl seviyorsunuz: 5 farklı sevgi tipini tanıyarak kendinizi anlayabilirsiniz

Hayatımızda ilişkilerin gerçekten çok büyük önemi var. Çoğumuz dileklerimize ne kadar sağlık, para ve başarı eklesek de sıra bir yerde aşka, aileye ve arkadaşlıklara geliyor. Hangi tip ilişkiden bahsedersek edelim sanırım hepimiz anlamaya ve anlaşılmaya çok ihtiyaç duyuyoruz. Bir an gelip de bu karşılıklı anlayış sekteye uğradığında kalbimiz kırılıyor, hayal kırıklıkları yaşıyoruz, öfkeleniyoruz ve daha bir sürü başka duygu canlanabiliyor içimizde.

Devamı: Nasıl seviyorsunuz: 5 farklı sevgi tipini tanıyarak kendinizi anlayabilirsiniz

İnsanlar niçin kendilerini istismar eden partnerlerine bağımlı olur?

Kurbanların onları istismar eden kişilere dönmesinin, hatta bağımlı olmasının 5 ana sebebi mevcut. Birazdan sıralayacağım bu sebeplerin hepsinin temel taşı ise “korku”.

Devamı: İnsanlar niçin kendilerini istismar eden partnerlerine bağımlı olur? 

Menstrual döngü farkındalığı: Adet döngünüzü tanıyor musunuz?

Adet, ayda bir kez gelip 4-5 gün süren bir kanama döneminden ibaret değildir. Aslında, 28 gün süren üreme döngüsünün bir fazıdır. İçeride sürekli devam eden bu canlı döngü, bizde güçlü fiziksel ve psikolojik değişiklikler yaratır. Bunlardan en çok bilineni yarattığı kafa karışıklıkları ve duygusal çalkantılar ile adından sıkça söz ettiren PMS, yani adet öncesi sendromudur.

Devamı: Menstrual döngü farkındalığı: Adet döngünüzü tanıyor musunuz?

Cesur, büyülü ve sonsuz: Aşk hakkında bilmeniz gereken ışıltılı gerçekler

Aşkı tanımlarken insanın en gizemli, en büyüleyici, en güçlü ve en güzel duygusu demek yanlış olmaz. Aşk bir yandan da dünyanın en tuhaf duygularından biri, adeta insanın kendisini en savunmasız şekilde bırakması gibi… Aşıksanız, biraz canınız acıyacak demektir; ancak bunu bile bile her insan aşkı tatmayı ister. Peki hayatın diğer alanlarında acıdan bu kadar kaçarken, neden aşkı hepimiz yaşamayı istiyoruz? İşte aşkın büyüsü bu soruda gizli…

Devamı: Cesur, büyülü ve sonsuz: Aşk hakkında bilmeniz gereken ışıltılı gerçekler

Bedeninizi olduğu gibi sevmek elinizde: Beden imajı nedir?

Biz modern dünyanın insanları kendimize sürekli üzerinde çalıştığımız bir proje gibi davranıyoruz. Bu davranışımız bizi hayatımızın her alanında bitmek tükenmek bilmeyen bir mükemmellik arayışına itiyor. Mükemmellik arayışı içinde olduğumuz konulardan biri de beden ölçülerimiz.

Devamı: Bedeninizi olduğu gibi sevmek elinizde: Beden imajı nedir?

O büyük soru: Eski sevgiliyle arkadaş olmak mümkün mü?

Yapılan araştırmalar, romantik ilişkilerin arkadaşlığa dönüşebileceğini ve eski partnerlerimizin arkadaşımız olarak hayatımızda kalabileceğini gösteriyor. Ancak; bunun olabilmesi için o kişinin bize bir şekilde fayda sağlamaya (sevgi, ilgi, statü, para vb.) devam etmesi gerekiyor.

Devamı: O büyük soru: Eski sevgiliyle arkadaş olmak mümkün mü?

 

Toplumsal Cinsiyet, Cinsel Yaşam ve ilişkiler konusunda uzman yazıları ve tavsiyelerini Pleasure Up kategorimizde takip edebilirsiniz.

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!