Menstrual döngü farkındalığı: Adet döngünüzü tanıyor musunuz?

Geçtiğimiz günlerde, Şaylan Yılmaz’ın bir paylaşımına denk geldim. Şaylan, doulalık, hamile yogası, hormon yoga terapisi, doğuma hazırlık, ayurvedik meme masajı gibi kadınlara özel yürüttüğü çalışmalar ile tanınır. Paylaşımında 6-7 Nisan’da Menstural Döngü Farkındalığı Atölyesi yapacağından bahsetmişti. Hemen aklıma adet döneminde acılar içinde kıvranan arkadaşlarım geldi, bu eğitime katılarak onlara yardımcı olabileceğimi düşündüm. Sonra bir an durdum ve fark ettim ki bir kadın olarak kendi döngüm hakkında da hiç bilgim yok. Şimdiye kadar araştırmak da nasıl olduysa hiç aklıma gelmemiş.

Atölyenin başlamasına sayılı günler kala merakla, Şaylan’ın bu konuda HaberTürk’te yayınlanmış Duygu İslamoğlu ile bir röportajını okudum ve tek kelimeyle büyülendim. Keşke bu bilgileri yıllar önce bilseydim diye düşündüm. Her ay, memnuniyetsizlikle beklediğim adet dönemim meğer muhteşem hazinelerle doluymuş, şimdi 6 Nisan’daki atölyeyi ve bir sonraki adet dönemimin gelmesini iple çekiyorum.

İşte adet döneminize bakış açınızı değiştirecek birkaç muhteşem bilgi:

Adet dönemi, 28 gün süren üreme döngüsünün bir fazıdır.

Adet, ayda bir kez gelip 4-5 gün süren bir kanama döneminden ibaret değildir. Aslında, 28 gün süren üreme döngüsünün bir fazıdır. Sağlıklı bir kadın bedeninde, yumurtalıklar her ay iç duvarlarını örerek bebek için en uygun, en besleyici ortamı sunmak için hazırlık yapar. Duvarlar yeterli kalınlığa ve donanıma ulaşınca yumurtalar üretilir ve heyecanla döllenme beklenir. Eğer döllenme gerçekleşirse hamilelik fazına geçiş yapılır. Gerçekleşmezse yumurtalık içinde geliştirilen bu ortam yıkılır. Bebek için oluşturulan bu iç duvarların yıkılmaya başlaması ile adet dönemine giriş yapmış oluruz. İlk kanama ile başlayan bu dönem 1-7 gün kadar sürer. Adet döneminin bitişini takiben yeniden yumurtlama dönemine girer ve yumurtlama sonrası tekrar adet ile döngüyü tamamlarız.

İçerde sürekli devam eden bu canlı döngü, bizde güçlü fiziksel ve psikolojik değişiklikler yaratır. Bunlardan en çok bilineni yarattığı kafa karışıklıkları ve duygusal çalkantılar ile adından sıkça söz ettiren PMS, yani adet öncesi sendromudur.

PMS, adet öncesi sendromu neden olur?

Tıpkı yaşamda sıkışıp kaldığımız her an içinde olduğu gibi PMS sendromu da doğamızla uyumlu yaşamadığımızda olur. Nasıl uyumlu yaşayacağımızı öğrenmek için öncelikle döngümüzü tanımamız gerekir. Lütfen yazıyı okumaya devam edin.

Adet döngüsünün nasıl bir doğası vardır?

Şaylan diyor ki tıpkı yıl boyunca yaşadığımız mevsimler gibi adet döngüsü de kendi içinde mevsimler barındırır. Enerjetik yapısı itibariyle, 28 günlük bu döngüyü 4 mevsime ayırabiliriz.

  • Adet dönemi ve hemen öncesindeki hazırlık zamanı: KIŞ
  • Adet bitiminden yumurtlamanın 14. gününe kadar olan dönem: İLKBAHAR
  • Yumurtlamanın 14.gününden 21.gününe kadar olan dönem: YAZ
  • Yumurtlamanın 21.gününden adet başlangıcına kadar olan dönem: SONBAHAR

Yaz ve İlkbahar enerjinin dışarı yönde hareket ettiği zamanlardır. Yani, bizim hareketle dolduğumuz, yerimizde duramadığımız, yaratma enerjisinin filizlendiği, aklımızın fikrimizin projelerle planlarla dolduğu, yaptığımız-ettiğimiz, koştuğumuz, zıpladığımız ve hayallerimize irademizle somut adımlar attığımız dönem.

Kış ve Sonbahar ise enerjinin içeri yönde hareket ettiği zamanlardır. Yani, yavaşladığımız, yaptıklarımızı sorguladığımız, kendimizle yüzleştiğimiz dönem.

Peki ne olur da depresyona gireriz?

Yaz ve İlkbaharda dışarı yönde hareket eden enerjiler çekilmeye ve enerji içeriye doğru yön değiştirmeye başladığında yavaş yavaş sonbahar ve kışa girmeye başlarız. Yani, adım adım kanama dönemine yaklaşırız. Bu dönemde, sorgulamalar ve kendi içimizde çelişkililer oluşmaya başlar. Bu sorgulamalar adet döneminde artar. Bunun doğal olduğunu bilmek ve kabul etmek yerine enerji ile mücadeleye girdiğimizde depresyona girebiliriz. Bu dönem artık dışa açılma değil içe dönmeyi gerektirir. Zaman, yapmak değil yaptıklarımızı değerlendirme vaktidir.

Adet dönemi güçlü bir şifalanma dönemidir.

Adet döneminde, hormonlar ve enerjetik yapı sayesinde şifalanmamız için çok güçlü bir ortam oluşur. Bu dönemi iyi anlayıp döngümüzün doğasına uygun yaşamayı seçersek  vücudumuzun doğal ritminde çalışmasına yardımcı oluruz. Bu sayede, enerjimizi verimli kullanırız, yaşamı daha kolay algılarız ve üretkenliğimiz  artar.

1-7 gün kadar süren adet döneminde 5 fazdan geçeriz:

Ayrılma: Kanama başlamadan hemen önceki dönem. Burası hayattan kopma zamanı. Beden gergin, zihin karışık. Destekleyen yükselen enerjiler geri çekildiği için kendini yalnız hissedebilirsin.

Teslimiyet: Mutluluk hormonu olarak da bilinen Oksitosin bu dönemde yüksektir. Artık mücadelenin bittiği ve ilk kanamanın başladığı evre. Şaylan, döngülerinden kopuk yaşayan kadınların bazen teslimiyet evresinden öteye geçemeyip adet dönemini bu aşama ile sonlandırdığını söylüyor.

Teslimiyet aşamasından geçebilmek için önerisi:

  • Döngülerini takip etmen
  • Evrelerde kendine dinlenme alanları yaratman
  • Zihni pasifleştirerek beden ile ilişkiyi güçlendirmen. (Bunun için düzenli yoga ve meditasyon çok faydalı olacaktır)

Şifa: Kanama dönemi. Kanın kadının bedeninden toprağa akışı. Yumuşacık bir dönem. Güçlü bir topraklanma evresi.

Vizyon: Ben kimim? Hayattaki amacım ne? İstediğim hayatı mı yaşıyorum? gibi sorgulamalara girdiğimiz dönem. Bu aşamada, hemen cevap bulmaya çalışmadan ve aksiyona geçmeden alıcı olmaya devam etmek önemli. Alıcı olmaya devam etmek için bu dönemde resim yapmak, dans etmek, günlük tutmak gibi aktivitelerin yardımcı olacağını söylüyor.

Yönlendirme: Adet döneminin son aşaması. Burası artık yaşamımızla ilgili aldığımız vizyonları tanımlayabildiğimiz, yapmak istediklerimizi belirleyebildiğimiz yer. Kışın son günleri. Tüm döngüye uyumlandıysan artık ihtiyaçlarını bilen, yapmak istediklerini belirlemiş ve elinde tohumları hazır ekmek için ilkbaharı bekleyen bir kadınsın.

Adet döneminin bitişi ile başlayan ilkbahar, aldığın yeni kararlar için atman gereken ilk adımları görebileceğin ve küçük küçük planladıklarını yapmaya başlayacağın zaman. Sonra yaz, sonbahar ve yeniden kış olacak. Kış yeniden geldiğinde başlayan adet döneminle neler işe yaradı, neler yaramadı yeniden değerlendirmeye gireceksin.

Bu, sen farkında olsan da olmasan da böylece yaşayan canlı bir döngü. Farkında olursan yaşamla uyum içinde akar ve daha az dirençle zorluklardan daha kolaylıkla geçersin ve yaşamın da çok daha tatmin dolu olur.

Şaylan Yılmaz – Menstural Döngü Farkındalığı Atölyesi

Umarım bu özet bilgiler senin de adet dönemine yepyeni bir bakış açısı ve bilinç kazanmana yardımcı olmuştur. Tüm bilgiler, pratik edildikçe yaşamı zenginleştirir. Eğer, bu konuda daha kapsamlı bilgi sahibi olmak ve bu bilgileri Şaylan’ın uzmanlığında deneyimlemek istersen 6-7 Nisan’da gerçekleşecek Menstural Döngü Farkındalığı Atölyesi’ne katılabilirsin. Soruların ve kayıt için [email protected] adresine yazabilirsin. Ben de orada olacağım, heyecanla bekliyorum.

Diğdem Girici Yoga Eğitmeni
İnanıyorum ki doğru bilgiye ulaşabilen ve bu bilgiyi hayatında doğru şekilde kullanmayı öğrenen her insan hayal ettiği yaşamı yaratabilir. İşte bu yüzden yazıyorum, yaşamımı ... Devam