Zorlayıcı zamanlarda duygularımızla nasıl başa çıkabiliriz?

Kıymetli okuyucularımız, yaşadığımız deprem felaketi sonrası biliyorum ki bir çok duyguyu deneyimliyorsunuz. Direkt veya indirekt olarak maruz kaldığımız bu acı deneyim, hepimizin hayatına dair sorgulamaları, korkuları, öfkeyi ve hüznü öne çıkardı. Yalnız olmadığınızı bilin.

Peki, tüm bu duygularla nasıl başa çıkabiliriz?

Şunu ifade etmek istiyorum; bu süreçte hem yakın çevremden hem de bir çok danışanımdan, yaşadıkları çaresizlik ve öfke duyguları hakkında geri bildirim alıyorum. Bu duyguları hissettiğinizde biraz durun ve bu duygularınızı rahatsız edici olsa dahi izleyip hissetmeye çalışın.

Çünkü, yok saydığımız her duygu çürür ve sağlıksız bir hale gelir. Zor olsa da duygularınızla yüzleşin. Bu tarz kolektif travmatik deneyimlerde, yapılacak en yararlı eylem, duygudaşlık taşıdığınız ve süreçten bir şekilde etkilenen insanlarla bağ kurmak ve yan yana olmaktır. Böylelikle çaresizlik ve öfke duygularıyla  işlevsel bir model üzerinden baş etmiş olursunuz. Acının bir parçası olmak da çoğu zaman iyileştirici ve toparlayıcıdır. Bu bağlamda:

  • Bir yakınımızla duygu ve düşüncelerinizi paylaşmak
  • Olaydan direkt olan etkilenen mağdurlar için başlatılan kampanyalara katılmak (belediyeler; muhtarlıklar, STKlar vb.)
  • İmkanlar dahilinde maddi yardımda/bağışta bulunmak
  • Gönüllülük faaliyetlerinde bulunmak

Unutulmasın ki; Tüm bunlar, süreçten etkilenen bireysel yaralarımıza iyi gelebileceği gibi, toplumu oluşturanlar biz bireyler olduğundan, toplumsal iyileşmeye de katkı sağlayacaktır.

Ek olarak hatırlanmalı:

  • Bu olanların suçlusu biz değiliz.
  • Sürecin içinde yetersiz hissettiğiniz noktalar olabilir ve böyle hissetmek normaldir. Ağlama, uykusuzluk, odak problemi, iştah kesilmesi yaşayabilirsiniz, bu da normaldir.
  • Bedeninizi ve ruhunuzu ara ara kontrol edin: Haberlerden, sosyal medyadan biraz uzak kalmaya ihtiyacın olabilir mi?
  • Psikolojik İlk Yardım (PİY) öğrenebilirsin. Bunun için ruh sağlığı uzmanı olmana gerek yok.
  • Ve en önemlisi ihtiyaç duyduğunuz an bir uzmana başvurun. Artık beden sağlığımız kadar ruh sağlığımızın da ne kadar önemli olduğunu idrak etmemiz gerekiyor. Bu konuyla alakalı yaptığınız her yatırım en değerli yatırımınızdır. Tüm bunlar kendi yaralanmalarımıza da şifa olacaktır.

Uçak yolcusu misali, maskeyi önce kendinize takın. Takın ki diğerlerine fayda sağlayacak gücünüz olsun. Hepimizin başı sağ olsun , geçmiş olsun.

İlginizi çekebilir: Stresin beynimiz üzerindeki etkileri

Ezgi Aslantas Psikolog
Psikolog Ezgi Aslantaş istanbul Bilgi Üniversitesi İngilizce Psikoloji bölümünden mezun olmuştur. Lisans hayatı boyunca Kanada Okulları, Humanite Psikiyatri Hastanesi, Çocuk Aile Danışmanlığı merkezi gibi ... Devam