Yoga severlere farklı bir deneyim önerisi: Evde yoga ve müzik

Hayatlarımızı korona öncesi ve korona sonrası olarak ayırmaya başladığımız bu süreç henüz ne zaman biteceği belli olmadan devam ediyor. Ben de düşündüm ki, korona öncesi yaptıklarımızı biraz değiştirerek korona sonrası bu dönemimize de uyarlayabiliriz.

Benim de birçok insan gibi etkinliklerim, atölyelerim ve işlerim evlere kapandığımız için iptal oldu. Bunlardan biri de yoga viyola etkinliğimiz. Aysel Özkul ve Esra Or ile yaptığımız yoga viyola etkinliğimiz önümüzdeki aylarda birçok kişi ile farklı yoga merkezlerinde gerçekleşecekti. İptal etmek zorunda kaldık. Ama bu programdan kimse mahrum kalmasın istediğimden nasıl bir ders işlediğimizi detayları ile anlatacağım. Böylece yoga severler evde kendileri de aynısını veya benzerlerini uygulayabilirler. Ben etkinlikte viyolayla canlı çaldım tabii, evde müzisyen varsa her enstrümanla yapılabilir.

Bu arada merak edenler için Aysel’in de biyografisini yazının sonuna ekliyorum.

Biz bu birlikteliğimizin ilkini İstinye’de geniş bir mekan olan Kömürlük’te otuza yakın kişinin katılımı ile Jamie Gülcan organizatörlüğünde yapmıştık. (Merak edenler Instagram’da Jamiievents’i takip edebilir.) Aysel herkese yoga yaptırırken ben dinginliği ve devamlılığı bakımından Bach Çello Süitlerinden bölümler çalmayı tercih ettim.

Şimdi okuyanlar için ders planını ve genel olarak içindeki pozları yazıyorum.

Not olarak, bir tek güneşe selamın ilk setinde ve hedef pozda müzik kullanmadık.

  • Başlangıç-konuşma
  • Meditasyon
  • Isınma = garudasana/needle/parighasana vs.
  • Güneşe selam A ve B serileri (Surya Namaskar A,B)
  • Ayakta pozlar/Denge pozları = 2. Savaşçı/Trikonasana/3. Savaşçı/Vriksasana vs.
  • Hedef Poz = Eka pada rajakapotasana pozu varyasyonları ile
  • Soğuma = Balasana/janu sirsasana vs.
  • Ters duruşlar = Viparita Karani/Sarvangasana
  • Savasana
  • Meditasyon

Bu bölümlerde de sırasıyla Bach Prelude, Allamande, Sarabande, Menuet ve Cigue çaldım.

Prelude başlangıç konuşması ve ısınma esnasında çok uygun oldu. Ayakta pozlarda tempoyu Allamande artırdı ve hedef pozda Sarabande eşliğinde kalmak rahatlatıcı oldu.

Soğumada menuetler dinamizm verirken, ters duruşlarda cigue yükselen ritme eşlik etti.

Savasanada biraz sessizlik ve doğaçlama yaparak, başka bir bölümün prelüdü ile de meditasyonu tamamladık.

Yapmak isteyenlere Bach dışında da Clementi’nin erken dönem piyano sonatlarını ve Haendel’in Su Müziği’ni tavsiye edebilirim. Yazmayı atlamış olmayayım. İlla biri çalmak zorunda değil tabii. Pekala bir plaktan, CD’den ya da Spotify’ınızdan da açabilirsiniz. Ama yine de güzel haber; ilerleyen günlerde Instagram üzerinden de Zoom’dan yapacağımız etkinliği duyurmamız olası. Malum Zoom hepimizin kurtarıcısı şu aralar. Sadece çözmek için zamana ihtiyacımız var.

Keyifli, yoga ve müzik dolu bir hafta diliyorum!

Merak edenler için Aysel Özkul’un kendi ağzından biyografisi

5 yıldır aktif olarak yoga yapmaktayım. 3 sene önce kurumsal işimden ayrıldıktan sonra yoga ile daha yakından ilgilenmeye başladım. 2018 yılında fiziksel ve mental olarak sayısız faydasını gördüğüm bu alanı başkalarına da aktarabilmek amacıyla hocalık eğitimi alarak Haziran 2018’de Ayşegül Ilgaz Yoga Hocalık Eğitimini tamamladım. Akabinde Ayşegül Ilgaz’ın takip eden 2 yoga hocalık eğitiminde asistan olarak görev aldım. Aralık 2019’da Yelina Tayfur (Nefess Yoga) – Yoga ve Sinir Sistemi, Ocak 2020’de Arzu Sunam & Yelina Tayfur (Nefess Yoga) – Hatha Yoga Uzmanlığında Derinleşme eğitimi aldım. 300 saat ileri seviye eğitimime halen Nefes Yoga’da devam etmekteyim. 2 yıldır özel dersler ve yoga eğitmeni arkadaşlarımızla oluşturduğumuz ComofNova adlı topluluğumuz bünyesinde dersler vermekte ve etkinlikler düzenlemekteyim.

İlginizi çekebilir: Evde de kaliteli zaman geçirebilirsiniz: Karantinada müzik, kültür, sanat

Günsu Özkarar
1987 Ankara doğumluyum. 2008 yılında Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Viyola Ana Sanat Dalı’ndan mezun oldum. Ardından İsviçre’de Hocshule der Künste Bern’de ... Devam