Yeni bir dil öğrenmek için kullanabileceğiniz birbirinden yaratıcı yöntemler

¨Uzak¨ kavramı anlamını çok değiştirdi. Bugün herhangi bir kıtadaki habere birkaç saat içinde ulaşılabiliyor. Bunda yabancı dil yetkinliğinin, yani çağımız koşullarında İngilizcenin payı büyük. Artık dünyanın ortak dili olan İngilizce, hayatımızın temel çarklarından iş ve eğitim hayatının tam merkezine oturdu ve herkese i̇kinci bir dilin önemini gösterdi.

Hal böyle olunca dil öğrenmek için bin bir türlü yöntem geliştirildi. Dil öğrenmek kimine zor kimine kolay gelen bir iş, ancak bilinmesi gereken bir şey varsa o da herkes için bir yol olduğu. Herkes bir dil öğrenebilir, yeter ki isteyerek harekete geçsin ve kendine özel bir yol bulsun.

İlginizi çekebilir: Yeni bir dil öğrenmeden önce üstesinden gelmeniz gereken 6 engel

Bu da bizi yabancı dil öğrenmenin ilk ve en önemli basamağına getiriyor. Kendine inanmak. Bundan önce ne kadar kötü tecrübeniz olursa olsun, bildiklerinizi nasıl unutmuş olursanız olun, şimdi yeni ve farklı bir yolla tekrar harekete geçin ve olumsuz düşünceleri aklınızdan atın.

dil öğrenmek
Dil öğrenmek kimine zor kimine kolay gelen bir iş, ancak bilinmesi gereken bir şey varsa o da herkes için bir yol olduğu.
Dil öğrenmek için kullanabileceğiniz farklı teknikler

Dil öğrenmenin günümüzdeki en etkili yöntemi ile başlayalım: Dile Batma. Yaş gruplarına  göre farklı şekillerde karşımıza çıkan bu yöntemde amaç öğrenilmek istenen dili hayatımızın her kesiminde karşımıza çıkarmak. İlkokullarda bu yöntem tüm derslerin yabancı dilde verilmesi anlamına gelirken yetişkinler için iki farklı şekilde karşımıza çıkıyor.

  1. Öğrenmek istediğiniz dilin konuşulduğu ülkeye gitmek ve sadece o dili konuşan bir ailenin yanında kalmak. Bir yandan dilin kurallarını öğrenirken diğer yandan gün içinde her an pratik halinde oluyorsunuz. Bu masraflı olsa da olabilecek en etkili ve hızlı yöntem.
  2. Evinizi yabancı dil ile doldurmak. Evin her objesini o dildeki adı ile etiketleyin ve gözünüz bu kelimelere her iliştiğinde bir cümle kurmaya çalışın; o dilin radyosunu, TV programlarını izleyin, o dilde kitap okumaya başlayın.

Yabancı ülkeye gitmeden kulak aşinalığı kazanmak için amaçladığınız dilde filmler izleyin ve radyo dinleyin. Örneğin kendinize bir dizi belirleyin; konuya hakim olana kadar kendi dilinizde, konuya hakim olduktan sonra ise konuşulan dilde altyazı kullanın. Bir süre sonra alt yazıyı kaldırın. Başta zor gelebilir, ancak zamanla kelimeleri seçmeye başladığınızı ve altyazıların sizi duyma konusunda tembelleştirdiğini göreceksiniz.

Telefonunuzun dilini değiştirin. Artık telefonunuza o kadar hakim oldunuz ki sadece görseller neyin nerede olduğunu anlamanıza yetiyor. E-postaları açmak için zarf görselini görmek yeterli oluyor mesela. Telefonunuzu şimdi de öğrenmeyi hedeflediğiniz  dilde tanıyın. Böylelikle aktif olarak kullanılan ¨indirme, iptal, gönderme, mesaj, yorum yapma, beğeni alma¨ gibi telefon ve sosyal medya terimlerine hızlıca hakim olursunuz.

Her gün bir cümle veya kelimeye odaklanın. Şu anki dil seviyeniz ileriyse, her gün yeni bir kelime çalışın ve gün içinde o kelimeyle çeşitli cümleler oluşturmaya çalışın. Daha başlangıç aşamasındaysanız, her gün yeni bir cümle öğrenin ve onu nerede, nasıl kullanabileceğinizi düşünün.

Seyahat öncesinde gidecek olduğunuz ülkenin diline yoğunlaşmak istiyorsanız gezerken karşılaşabileceğiniz senaryolar üzerine yoğunlaşın. Örneğin, mutlaka bir  restoranda yemek siparişi vereceksiniz. O dilde bir restoran menüsü bulun ve neyi nasıl sipariş edebileceğiniz üzerine cümleler kurmaya çalışın. Böylelikle sevdiğiniz şeyleri ifade etmekte zorlanmaz, sevmediğiniz veya yemek istemeyeceğiniz yerel tatlara da hakim olmuş olursunuz. Yani at etinin severek yendiği bir bölgede at eti nasıl yazılır bilmek faydalı olacaktır.

Bulunduğunuz şehirdeki konuşma gruplarına katılın. Haftalık Erasmus veya Expat toplantılarını öğrenin ve hafta bir gün burada konuşma egzersizi yapın. Bir hafta siz ona kendi dilinizde yardımcı olurken diğer hafta da o size yardımcı olur. Eğer dışarı çıkmak yoğun programınıza uymuyorsa, internet üzerinde bu hizmeti veren programları araştırın. Görüntülü konuşma veya yazışma ile öğrendiklerinizi pratiğe dökün. Böylelikle hem yeni arkadaşlar edinmiş hem de dil pratiği yapmış olursunuz. İngilizce dışındaki dillerde dikkat etmeniz gereken şey kolaya kaçıp, ortak dil İngilizceye kaymamak. Arkadaş edinmek çok güzel bir şey olsa da asıl amacınızın ne olduğunu unutmayın.  

İlginizi çekebilir: Yabancı dil öğrendiğimizde beynimizde neler oluyor?

Kaynak:

lifehack.org

fluentu.com

goaboroad.com

 

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!