Yaşam felsefenizi geliştirmek için kendinize sorabileceğiniz sorular

Hiç durup yaptığınız şeyleri neden yaptığınızı merak ettiniz mi?

Seçimlerimiz, yaşadığımız hayatı şekillendiriyor. Bu seçimler, bizim yaşam deneyimimize ve dünya görüşümüze göre yapılıyor.
Geçmişimizin deneyimleri, iyi ya da kötü olsun, bugün dünyayı algılama ve onunla etkileşim kurma şeklimizi etkilemeye yardımcı olur.

Bazen güzel şeyler yaşarız ve “Evet! Buna katılıyorum. Dünyaya koymak istediğim şey bu’’ deriz. Bir kişi, zorlu bir dönemde bize yardım etme konusunda cömert olabilir. Onların özeni ve dikkati, başkalarına da aynı özeni göstermemiz için bize ilham verebilir. Bazen kötü şeyler yaşarız ve bu kötü şeyler bize gelecekte kim olmak istemediğimizi veya kaçınmak istediğimiz durumları anlatır. Başka birinin kötü davranışı, başka biri için ayağa kalkmamıza, kendi hayatımızla ilgili bazı şeyleri değiştirmemize veya bir inancı değiştirmemize ilham verebilir.

Kişisel bir felsefe oluşturmak, şekillendirilmiş dünya görüşünün özümüzde kim olduğumuzu belirleyen birkaç kilit noktaya kadar damıtılmasıdır.
İnançlarımızın özü ve dünyayla nasıl etkileşime girdiğimizdir.
Her ihtimalde, zaten bir tür kişisel kodunuz var: Koşullanmalar. Bu koşullanmaların dönüştürülmesi için kişisel yaşam felsefenizin rolü büyük.
Kişisel felsefenizin kilidini açmak, gelişimden daha çok toplum, aile ve hayatın beklentileri tarafından size uygulanan katmanları soymakla ilgilidir.
Bu, değerlerinizi büyütemeyeceğiniz veya değiştiremeyeceğiniz anlamına gelmez.
Aslında, uzun bir süre boyunca aynı değerlere ve inançlara sahip olmanız garip olurdu.
İdeal olarak, yaşam, hayatta neler olup bittiği ve yanlışlardan doğrularınızı belirleme konusunda biraz çalışma ve tefekkürle meşgul olmaktır.
Daha fazla bilgi ve deneyim kazandıkça, orijinal inançlarınızın ve algılarınızın bazılarının doğru, bazılarının ise yanlış olduğunu kuşkusuz kendiniz belirleme fırsatını yakalayacaksınız.
Bazen, bu açıklayıcı bilgi size sunulana kadar doğru bir değerlendirme yapmak için yeterli bilgiye sahip olmadığınızı fark etmeyeceksiniz.

Öyleyse soru şu: Kim olduğumun özüne ulaşmak için bu katmanları nasıl soyabilirim?

Kendinize bir kağıt ve kalem alın ve aşağıdaki soruları düşünün. (Elektronik yazma yerine beynin farklı bölümlerini meşgul ettiği için el yazısıyla yazmanızı öneririm. Ayrıca, uzun bir düşünce trenine odaklanmak daha kolaydır.)

1. Hayatta en çok neye tutkuyla bağlıyım?

Hayatta tutkulu olduğun şey nedir?

Tutku iki şekilde düşünülebilir. Birincisi ve en bariz olanı, kendinizi canlı veya harika hissetmenize neden olan bir şeydir. Pek çok insan tutkunun yalnızca bu yönüne odaklanır.

Tutkunun diğer yönü sizi ileriye taşıyan şeydir ve bu her zaman iyi hissettirmez. Hayvanlar hakkında tutkulu bir kişi, bir hayvan barınağında gönüllü olmayı seçebilir. Bu, istismara uğramış hayvanların getirilmesi gerektiğinde, duygusal olarak zorlayıcı ve zor bir ortam olabilir. Yine de, o kişinin sabahları yataktan kalkmasının nedeni olabilir.

Size ne ilham verir? Sizi ne hareket ettirir? Zor zamanlarda devam etmenize yardımcı olan nedir?

2. İdeal hayatınız nasıl görünüyor?

Herkes hayattan farklı şeyler ister. Bazı insanlar, özgür olmak isterler. Diğerleri, eşleriyle sessizce yaşlanabilecekleri istikrarlı bir ev hayatı ister. Bazı insanlar, başkalarının herhangi bir etkisi olmadan hayatı kendi şartlarına göre yaşamak ister. Diğerleri, çok daha büyük bir yapbozun daha küçük bir parçası olarak daha rahat hissederler.

İdeal hayatınızın neye benzediğini tanımlayın.

Bir sonraki kişisel felsefenizi uygulamaya koymaktan bahsedeceğim, takipte kalın…

İlginizi çekebilir: Size karşı çalışan davranış kalıplarınızı fark edin

Işıl Çetinkaya
Anka Koçluk Okulundan temel koçluk eğitimlerini tamamladıktan sonra Amerika University of Northwest "Yönetici Koçluğu ve Mentörlük" yüksek lisans programı "Transaksiyonel Analiz", "Gestalt Psikoloji", "Bilişsel ... Devam