X

Vertigo belirtileri, sebepleri ve tedavisi

Vertigo enfeksiyonlardan, migrenden, sakatlanmalardan ve başka rahatsızlıklardan kaynaklanabilir. Altta yatan sebebi tedavi etmek onun verdiği rahatsızlığı gidermenin ve uzun vadeli rahatlama sağlamanın en iyi yoludur. Vertigo temel olarak sizin veya çevrenizin döndüğü algısını yaratan yanlış bir duyu hissidir. Baş dönmesine benzerdir ancak tam olarak aynı şey değildir.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.

Vertigo türleri

Vertigonun iki kategorisi var: periferik vertigo ve santral vertigo.

Periferik vertigo

Periferik vertigo en yaygın görülen türüdür. İç kulaktaki bir problem veya dengeyi sağlayan vestibüler sinirdeki bir problemden kaynaklanır.

Santral vertigo

Santral vertigo beyindeki problemlerden kaynaklanır. Aşağıdakiler başta olmak üzere çeşitli sebeplerden olabilir:

  • İnme
  • Beyin tümörü
  • Migren
  • Travmatik beyin sakatlığı
  • Enfeksiyon
  • Multipl skleroz

Vertigonun yaygın sebepleri şöyle:

  • İyi huylu pozisyonel vertigo: Bu en yaygın vertigo sebebidir ve yoğun, kısa bir dönme veya hareket hissi yaratır. Bu nöbetler baş hareketlerindeki ani değişimler ile tetiklenirler.
  • Enfeksiyon: Vestibüler sinirleri etkileyen viral enfeksiyonlar yoğun ve devamlı vertigoya sebep olabilirler.
  • Meniere hastalığı: İç kulakta aşırı sıvı birikimi sonucunda ortaya çıkar ve bunun sonucunda saatler boyu sürebilen ani dönme nöbetleri gelebilir.
  • Migren: Migren kaynaklı vertigo bir dakikadan saatlere kadar sürebilir.
  • Baş veya boyun sakatlığı: Boyun ve başın travmatik sakatlanmaları sonucunda vertigo ortaya çıkabilir, özellikle de vestibüler sistemin hasarı sonucunda oluşur.
  • İlaçlar: Bazı ilaçlar vertigoya ve ayrıca duyma kaybına, kulak çınlamasına ve sersemliğe yol açabilirler.

İyi huylu pozisyonel vertigo

Rahatsız edici olabilse de nadiren ciddidir ve düşme riskini arttırma dışında başka bir sorun yaratmaz.

Belirtileri şöyledir:

  • Sersemlik
  • Çevrenizin veya sizin döndüğünüz hissi
  • Dengesizlik
  • Bulantı
  • Kusma

Stres, vertigoya sebep olabilir mi?

Stres her ne kadar vertigoya doğrudan sebep olmasa da, onu kötüleştirebilir. Bunun yanında 2016 yılında yapılan bir araştırmaya göre yoğun stres vertigoya sebep olabilen inme riskinde artışa sebep olur.

Belirtileri

Vertigonun en yaygın belirtileri arasında baş dönmesi vardır ve genelde baş hareketleri ile daha kötü hale gelir. Hasta genellikle bir dönme hissi tarif eder ve oda yahut nesneler hareket ediyor gibi görünürler.

Vertigonun diğer belirtileri şöyle:

  • Terlemede artış
  • Bulantı
  • Kusma
  • Baş ağrısı
  • Kulaklarda çınlama
  • Duyma kaybı
  • İstemsiz göz hareketleri
  • Denge kaybı

Tedavi

Tedavi seçenekleri altta yatan sebebe göre değişecektir. Belirtileri iyileştirmek için vestibüler rehabilitasyon terapisi veya ilaçlar kullanılabilirler.

Yeniden konumlandırma manevraları

Epley manevrası olarak bilinen manevra, iyi huylu pozisyonel vertigoyu rahatlatmak için kullanılır.

Bu özel baş manevrası kullanılarak iç kulaktaki dönmeye sebep olan kristaller yerinden oynatılırlar.

Her tedavi seansında baş 30-60 saniye boyunca bir tarafa doğru tutulur ve her pozisyon gerekirse tekrar edilebilir.

Uzmanınız bu süreçte hareketleri yönetecektir. Ayrıca evde uygulayabilmeniz için de rehberlik edebilir.

İlaçlar

Bazı antihistamin yani alerji ilaçları vertigo kaynaklı problemlerin giderilmesinde kullanılabiliyor. Ancak kafa karışıklığına ve hatta yaşlılarda amneziye sebep olabilir.

Egzersizler

Vertigo belirtilerini hafifletmek için kullanılan çeşitli egzersizler mevcut. Bunlar genellikle dengeyi iyileştirmek için belli pozisyonlarda kalmayı veya olduğunuz yerde adım saymayı içeriyorlar. Bu egzersizler vestibüler rehabilitasyon terapisinde kullanılanlara benzerdirler.

Bu egzersizler kişiye ve belirtilerine göre uygulanırlar. Detaylı bir klinik incelemenin ardından üç yöntemden bir tanesi uygulanır.

  • Baş dönmesine iyi gelen alıştırma egzersizler
  • Göz kontrolünü iyileştiren bakış dengeleme egzersizleri
  • Denge egzersizleri

Ancak vertigonuz yoğunsa, deneyimli bir fizyoterapistten rehberlik almanız daha doğru olacaktır.

Ameliyat

Vertigonun sebebi beyin tümörü veya baş sakatlanması ise ameliyat gerekli olabilir. Bunun yanında vertigonun sebep olduğu rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olacak çeşitli yöntemler de vardır. Örneğin; ginkgo biloba ve melatonin gibi takviyeler vertigo kaynaklı uyku problemlerini iyileştirmeye yardımcı olabilirler.

Ayrıca vertigo için evde uygulayabileceğiniz çeşitli egzersizler de vardır. Bunlar arasında Brandt-Daroff egzersizleri, Semont manevrası ve Foster manevrası bulunuyor.

Vertigo için öz yağlar

Lavanta yağı gibi öz yağlar baş dönmesi ve bulantıları gidermeye yardımcı olabilirler.

Ancak şu anda öz yağların vertigo tedavisinde kullanımına dair bir çalışma bulunmuyor.

Vertigo teşhisi

Doktorunuz klinik muayene ve belirtiler ile tıbbi geçmişinize göz atarak tanı koyabilir. Ayrıca çeşitli gözlemler ve klinik testler de vertigo değerlendirmesinde yardımcı olabilirler. Bunlar arasında baş darbe testi, Dix-Hallpike manevrası gibi seçenekler bulunuyorlar.

Bazı vakalarda vertigo teşhisi için tarama ve duyma testleri ile denge testi gibi başka testler de gerekli olabilirler.

Vertigo ne kadar sürer?

İyi huylu pozisyonel vertigonun işaret ve belirtileri gelip gidebilirler ve belirtiler genelde bir dakikadan az sürer. Meniere hastalığında ise nöbetler 20 dakikadan uzun olabilirler. Migren kaynaklı vertigo ise dakikalar veya saatler sürebilir.

Vertigo ve baş dönmesi farkı

Vertigo ve baş dönmesi genellikle karıştırılır ancak vertigoda genelde herhangi bir hareket olmamasına rağmen dünya döner gibi olur. Baş dönmesi ise biraz daha genel bir terimdir ve bir dengesizlik hissini tarif eder.

Gebelikte vertigo

2020 yılında yapılan bir çalışmaya göre vertigo gebeliğin ilk trimesterinde en çok rapor edilen vestibüler belirtidir. İyi huylu pozisyonel vertigo hamilelikte çok yaygındır. 2017 yılındaki bir araştırmaya göre kadınlarda erkeklerden 2 kat daha fazla görüldüğü belirtiliyor.

Hamilelikte vertigoyu tetikleyebilecek bazı sebepler şöyle:

  • Hormon düzeylerindeki dalgalanmalar
  • Çok uzun yatak istirahati
  • D vitamini ve kalsiyum gibi belli besinlerin metabolizmasındaki değişimler

Pek çok insan gebelikte baş dönmesi yaşar. Bunun sebepleri çoktur ancak dengesiz kan şekeri de bir sebebi olabilir.

Üçüncü trimesterde bebek karındaki organlara baskı yapar ve bu da sırtüstü yatınca baş dönmesi yapabilir.

Vertigo kalıtımsal mıdır?

Bazı durumlarda vertigo kalıtımsal olabilir. Özellikle migren kaynaklı vertigo vakalarında sık görülür. Sonuç olarak vertigo enfeksiyonlar, migren, sakatlanmalar ve başka rahatsızlıklar gibi pek çok faktörden kaynaklanır.

Altta yatan sebebi tedavi etmek onun verdiği rahatsızlığı azaltmanın en etkili yoludur. Ayrıca faydalı olabilecek pek çok ev reçetesi, egzersiz ve ilaç bulunuyor. Eğer vertigonuz varsa, ilk olarak doktorunuzla görüşmeniz ve bir tedavi planı oluşturmanız doğru olacaktır.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.

Kaynak: healthline

İlginizi çekebilir: Sürekli başım dönüyor: Baş dönmesinin nedenleri nelerdir?

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Alin’in seçtikleri: Geçmişten günümüze teknoloji ütopya/distopya dizileri ve filmleri

Teknolojinin sonsuz olanaklar ve sınırsız hayal gücü ile dolu dünyasından yeniden merhaba! Daha önce sizlere Virtual Influencer’lar: Kim bu sıra dışı influencer’lar? Takip etmeniz gerekenler ve Sıra dışı bir gelecek: Otomobil dünyasında bizi neler bekliyor? yazılarımda bu dünyanın kapılarını aralamıştım, şimdi ise teknoloji dünyasının başka bir boyutunu birlikte ele alacağız; teknoloji ütopya/distopya dizileri ve filmleri.



Teknoloji, hayatımızın her köşesine sızmışken, yaratıcı zihinler bu ilerlemeleri hem umut verici hem de uyarıcı birer hikayeye dönüştürme konusunda oldukça başarılılar. Etkileyici ve sürükleyici bu yapımlar, bizlere ‘olası’ gelecekler sunarken, aynı zamanda bugün üzerinde düşünmemiz gereken pek çok konuyu da beraberinde getiriyor. Ama şunu kesinlikle söylemeliyim ki en büyük ilgi alanlarımdan biri olan teknolojiyi konu alan ütopya ve distopya yapımları benim favorilerim. Gelin, birlikte bu sıra dışı ve teknolojinin sınırlarını zorlayan hikayeleri yakından keşfedelim:

Star Trek: The Next Generation (1987–1994)

Biraz gerilere gidip 90’lı yıllara doğru uzanacak olursak; 1987’de yayınlanmaya başlayan Star Trek: The Next Generation serisini listemizin başına alabiliriz. Dizi, diplomatik misyonlarını yerine getirirken yeni keşifler yapan bir uzay gemisi mürettebatının maceralarını anlatıyor. Ayrıca, teknolojinin insanlığın sosyal ve etik sınırlarını nasıl genişletebileceğini ve farklı ırkların, farklı kültür ve toplumların bir arada nasıl uyumlu bir şekilde ilerleyebileceğini de gösteren bu dizi, döneminin en popüler yapımlarından biri.

Truman Show (1998)

Eğer siz de benim gibi başarılı oyuncu Jim Carrey’in filmlerini çok seviyorsanız ve Truman Show’u henüz izlemediyseniz, yine kendi dönemine damgasını vuran yapımlardan biri olan bu film, mutlaka listenizde yer almalı. Jim Carrey’in canlandırdığı baş karakter Truman, tüm dünya tarafından izlenen bir televizyon şovunun yıldızı ama bunun farkında değil. Film, teknolojinin ve medyanın, insan yaşantısı üzerindeki etkilerini eleştirel bir şekilde ele alırken gerçeklik ve kurgu arasındaki algı üzerinde gidip geliyor. Filmin teknolojinin kontrol edilebilir bir ütopya yaratma potansiyeline karşı en çarpıcı örneklerden biri olduğunu da söylemek mümkün.

Matrix (1999)

Elbette ki teknoloji ve distopya kelimelerinin geçtiği bir yerde adını anmazsak olmaz bir yapım: Matrix. Geçmişten günümüze etkisini, seyircisini kaybetmeden gelen ve gelecekte de daha çok konuşulması beklenen bu başarılı yapım, 1999’da serinin ilk filmi ile kalbimizde, zihnimizde derin bir yer edinmeyi başardı. Matrix, yapay zekanın yönettiği bir düzende kurulu, gerçekliğin hemen hemen her an sorgulandığı, özgürlük arayışının ise asla bitmediği bambaşka bir dünya. Her şey bir simülasyondan mı ibaret yoksa ‘gerçek’ bir dünya var mı, varsa ona açılan kapı nerede, hala Matrix dünyasında cevaplanmayı bekleyen sorular arasında. Üstelik, sinema sektöründen yükselen sesler, serinin yeni ve hiç beklenmedik gelişmelerle dolu bir filminin daha yolda olduğu yönünde…

Black Mirror (2011-)

Aklınızın size oynayacağı oyunlara ne kadar hazırsınız? Teknoloji, daha ne kadar ileriye gidebilir? Her şey daha iyiye mi yoksa daha kötüye doğru mu yol almakta? Her bölümünde bambaşka hikayelerle, teknolojinin bambaşka yönleriyle karşımıza çıkan Black Mirror, modern dünyanın potansiyel tehlikelerini en çarpıcı şekilde ele alan distopya serilerinden biri. Bir an bile olsun düşünmeyi bırakamayacağınız ve etkisinden uzun süre çıkamayacağınız bir dizi arayışındaysanız, Black Mirror’ı kesinlikle tavsiye ediyorum.

In Time (2011)

Sizce para mı daha değerli, yoksa zaman mı? Ya da sorumu şöyle değiştireyim; ya zaman da para gibi harcanan bir şey olsaydı, dünyada neler olurdu? İşte In Time, tam da bunu anlatıyor. Öyle bir dünya düşünün ki, yaşamak için ne kadar zamanınızın kaldığı, bileğinizde yazıyor ve zamanınız tükendiğinde dünyada size ayrılan sürenin de sonuna gelmiş oluyorsunuz. Ama bir önemli detay daha var; yaşam süresi satın alabiliyor, kendi ömrünüzden başkalarına verebiliyorsunuz. Teknolojinin ve gücün, sosyal adaletsizlikleri nasıl pekiştirebileceğine ve zaman kavramının bir toplumsal baskı aracı olarak nasıl kullanabileceğine çok şaşıracaksınız.



Tomorrowland (2015)

Teknolojinin gücü ve yetenekli insanların bir araya gelmesi, daha iyi bir dünya yaratabilir mi? Usta oyuncu George Clooney’in başrolünde yer aldığı Tomorrowland, bizi geleceğe doğru sürükleyici bir yolculuğa çıkarıyor. Geleceği iyimser bir bakış açısıyla ele alan film, seçilmiş kişilerin daha iyi bir dünya yaratma potansiyeli taşıyan gizemli bir yere yaptıkları yolculuğu konu alıyor.

Westworld (2016-2022)

Yine yapay zekanın başrolde olduğu, geleceğe dair pek çok düşünceyi ve endişeyi de beraberinde getiren distopik bir dünyanın kapısını aralayan sürükleyici bir yapım: Westworld. Oldukça gelişmiş Androidlerle dolu bir tema parkında, insanların fantezilerini yaşayabildikleri, sınırların ortadan kalktığı yapay bir dünya, sözde eğlence dolu androidlerin bilinç kazanmaya başlamasıyla alt üst oluyor. Yapay zeka ile yaratılan androidler, kendilerine biçilen rollerin ötesine geçiyor ve kendi kimliklerini sorgularken gerçek insanlarla da akıl almaz etkileşimler kurmaya başlıyorlar. Etkisinden uzun süre çıkamayacağınız bir dizi arayışınız varsa, Westworld’ü kaçırmayın derim.

Blade Runner 2049 (2017)

Tıpkı Westworld dünyasında olduğu gibi, yüksek teknolojik özelliklerle geliştirilmiş androidler ve gerçek insanlar arasındaki ilişkilere dikkat çeken bir başka yapım; Blade Runner. Film, teknolojinin önlenemez gelişimine ve bunun doğurduğu etik sorunlara odaklanırken, yapay zeka taşıyan varlıkların ‘insansı’ yönlerinin ne tür endişelere yol açabileceğine de dikkat çekiyor. Sürükleyici bir bilim kurgu distopyası arıyorsanız, bu film tam size göre.

Upgrade (2018)

Teknolojinin, insan bedeniyle entegre olması, nasıl bir dünya yaratabilir hiç merak ettiniz mi? Otonom özelliklerle donatılmış arabasının ihanetine uğrayan ve hayatını kaybeden bir kadının eşi, bu dünyadan intikamını almaya kararlıdır, ancak geçirdikleri feci kaza sonrasında pek çok yetisini kaybetmiştir. Yapay zeka ve teknolojiyi harmanlayan küçük bir çip ise ona yardımcı olacaktır, ancak hiç hesapta olmayan bir şey daha vardır; o da STEM adındaki o küçük çipin kendi bilincinin de olması. Upgrade, her sahnesi ile sizi ekrana kilitleyecek ve hayal gücünüzün sınırlarını zorlayacak bir yapım.

Upload (2020- )

‘Dijital bir cennet’ kulağa nasıl geliyor sizce? Güldüren, şaşırtan ama en çok da düşündüren popüler yapımlardan biri; Upload. Dizi, insanların bilinçlerini öldükten sonra dijital bir ‘öteki dünya’ya yükleyebildikleri dönemi anlatıyor. Bir nevi dijital ölümsüzlüğü konu aldığını da söyleyebiliriz. Bu yeni varoluş biçimine adapte olmaya çalışan, dizinin başrol karakteri Nathan’ın ise günden güne kafası daha çok karışıyor, tıpkı izlerken benim de kafamın sık sık karıştığı gibi 🙂 Ama yine de her sahnesi ile Upload, içine çekmeyi başarıyor. Teknolojinin önlenemez gelişiminin yaratabileceği potansiyel bir ütopya ile olası bir distopyanın arasındaki ince çizgi, bu dizi ile daha da belirgin bir hal alıyor.

Eğer ütopik ve distopik dünyalar ilginizi çekiyorsa ya da teknolojinin bu hızlı ilerleyişinin gelecekte ne gibi olası etkiler doğurabileceğine dair merak duyuyorsanız, bu yapımları mutlaka izlenecekler listenize ekleyebilirsiniz. Daha fazlası için yazılarımı ve Instagram hesabımı takip etmeyi unutmayın.



İlgili Makale