Topluluk karşısında başarılı bir konuşma yapmanın sırrı

Ursula K. Le Guin anlatma ve dinleme üzerine düşüncelerini şöyle anlatıyor:

Kelimeler olaylar gibidir; bir şeylere vesile olur, bir şeyleri değiştirir. Hem konuşanı hem dinleyeni değiştirir. Aktardığı enerjiyi geri toplar ve büyütür. Karşındakini anlamayı ve duyguları toplar ve büyütür.

İlgili yazı: Hayatımı değiştiren motivasyon konuşması

Bu karşılıklı dönüşüm, hayatın başka hiçbir alanında olmayan özel bir atmosferde gerçekleşir. TED konuşmalarının küratörü Chris Anderson, bu biricik atmosferin mimarisini anlattığı konuşmasında, güçlü bir konuşmanın sıradışı arka planını şöyle özetliyor:

Bazıları TED konuşmalarının bir formülü olduğunu düşünüyor. Konuşmayı yuvarlak ve kırmızı bir halı üstünde yapmak, çocukluk hikayesi paylaşmak, kişisel bir sırrını açıklamak, harekete geçirmek için ilham verici bir sonlar bitirmek… Aslında bunların hiçbiri değil. Hatta bu araçları çok fazla kullanırsanız, sadece klişelere boğulmuş ve duygusal olarak manipülatif bir konuşma yapmış olursunuz.

Anderson konuşmasının geri kalanında, topluluk karşısında konuşmanın en sık karşılaşılan zorluklarına yer veriyor ve tüm başarılı TED konuşmalarında aslında konular farklı olsa da hepsinin ortak bir yanı olduğunu söylüyor. Anderson’a göre başarılı konuşmaların dört ortak noktası bulunuyor:

1. Konuşmayı tek bir fikirler sınırlandırmak, karmaşadan uzak tutmak
2. Merak uyandırmak
3. İnandırıcı açıklamalarla akıllarında yer etmeye çalışın
4. Fikrinizi paylaşmaya değer hale getirin

İşte Anderson’ın konuşmasının tamamı:

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!