Teraslara çıkma zamanı: Gizli depolama alanları yaratarak dış mekanlarınızı daha verimli kullanın

Yine evlerden dış mekanlara doğru yavaş yavaş açılmaya başladığımız günlere geldik. Dolayısıyla balkon ve teras keyfi sezonu da açılmış oldu. Peki bu sezon evinizin dış mekanlarını da basit yöntemler kullanarak değerlendirmek ve içerideki depolama çözümlerinize alternatif alanlar üretmek ister misiniz? Teras ve balkonunuzda uygulayabileceğiniz bu farklı yöntemlerden sizin alanınıza ve ihtiyacınıza en uygun olanını seçip hayata geçirmenin tam zamanı…

1. Oturma üniteleri

Üzeri minderler sayesinde oturma ve keyif yapma imkanı verirken alt kısmı gizliden depolama görevi gören bu sandıkvari çözümler yerden tasarruf etmek için birebir… Aynı şekilde orta sehpa olarak da bu ünitelerden faydalanabilirsiniz. İçeride oluşabilecek karmaşayı önlemek adına kutulama tekniğinden faydalanabilir, böylece ilk elinizi attığınızda aradığınızı bulabilirsiniz. Oldukça pratik olmasına rağmen dikey depolama ihtiyacınızın ön planda olduğu durumlarda bu çözüm size fazla tatmin etmeyebilir.

2. Kapaklı duvar nişleri

Mevcut terasınızda halihazırda bir niş veya boşluk varsa bu çözüm tam size göre. İç kısma ihtiyacınıza göre ara boşluklar vererek raf sistemi oluşturup dışına sadece yerinde alınacak ölçülerden üretilecek kapakları takmanız yeterli olacaktır. Depolanacak malzemenin türüne göre raf sistemi yerine sadece duvara takılan kancalar vasıtasıyla askı sistemi de düşünülebilir.

3. Tezgah altı

Hayalini kurduğunuz barbekü partilerini vermek için daha büyük teraslı bir eve çıkmayı beklemeye gerek yok. Uygun bulduğunuz bir köşeye hem barbekü hem evye entegre edebileceğiniz bir tezgah sistemi düşünebilir, alt boşluklara da mini bar veya çekmeceli depolama fonksiyonu öngörebilirsiniz. Burada tesisat ve altyapısal gereksinimler işin içine gireceğinden bir profesyonelden destek almakta fayda olacaktır.

4. Açık raf sistemi

Yine mevcutta bir niş olması durumunda değerlendirebileceğiniz ikinci alternatif çözüm olarak açık raf sistemi karşımıza çıkıyor. Beraberinde getireceği en büyük dezavantaj elbette ki dağınık bir görüntü ihtimalidir ancak depolamak ile sergilemek ihtiyaçları birbirlerine yakınlaştığında bu durum çok da rahatsız edici olmayabilir, ne dersiniz?

5. Dolap

Belki de en basit çözüm ancak dikkat edilmesi gereken en önemli husus malzeme seçimi… Zira korunaklı bir yere denk getiremiyorsanız mutlaka dış hava koşullarına uygun malzemeleri tercih etmelisiniz.

6. Paravan

Terasınızın boş bir bölümüne dört duvardan ufak bir depo alanı inşa etmek size biraz uğraştırabilir. Bu durumda belki metal ya da ahşap dilediğiniz herhangi bir malzemeden seçebileceğiniz bir paravan ile dağınıklığınızı kamufle etmek daha hızlı ve pratik bir çözüm olabilir. Geçici hatta sezonluk bir çözüm gibi gözükse de hayat kurtarıcı sonuçlar almanıza yardımcı olacaktır.

7. Basamak

Büyük teraslarda bazen monotonluğu kırmak adına yaratılan kot farkı ya da daha lüks çözümlerde düşünülen küçük havuzlar veya jakuzi sistemleri altyapısal gereksinimlerden dolayı döşemeden yükselmek ihtiyacı doğurur. Bu tür durumlarda ortaya çıkan basamakların alt kısımlarını değerlendirmek kaçınılmazdır. Bu çözüm çok sık gündeme gelmeyebilir ancak oldukça verimli depolama imkanları sunabilir.

 

İlginizi çekebilir: Bütün gözler Milano’da: İtalyan misafirperverliğini yaşamak için başlıca rotalar

Gülin Keskin Mimar
1985 yılında İstanbul’da doğdum. 2005 yılına kadar İstanbullu sonrasında hem İstanbul hem Milanolu oldum. İtalyan Lisesi’nden mezun olduktan sonra, pılımı pırtımı toplayıp mimarlık öğrenmek ... Devam