Teras ve balkonlara çıkmaya az kaldı: Dış mekanlarda Feng Shui

Biz evlerimizin içinde kendi izolasyonumuzu yaşarken, doğa dışarıda kendi mucizelerine devam ediyor. İlkbaharın resmen geldiği Nisan ayına girdik bile. Doğa uyanıyor. Özsular hareket etmeye başladı, ağaçlar, çiçekler tomurcuklanmaya… Bu sürede yağan Nisan yağmurları ile beraber yaz için gerekli su depoları oluşturuluyor. Her şey bir patlama, gelişme ve büyüme evresinde. İlk sıcaklar ile de bütün tomurcuklar patlayacak, çiçekler açmaya başlayacak. Biz ise bir süre daha evlerde kalmaya devam edeceğiz…

Ama içimizi ısıtan güneşi gördükçe, yeşeren doğanın kokusunu aldıkça, çiçeklerin cazip renklerine vuruldukça dışarı çıkma isteğimiz giderek artacak. Aman sakın!!! Onun yerine gelin balkonlarımızı, teraslarımızı, yaşam alanlarımıza çevirelim.
Doğadaki bütün canlı varlıklar, çiçekler, bitkiler, ağaçlar insan ruhuyla ve fiziksel alanımızla doğal bir iletişim içindedirler. Pozitif “Chi” yaratarak yaşam alanlarımızı doğrudan etkilerler. İşte bu yüzden Feng Shui‘de önemli bir yerleri vardır.

Teraslarda, balkonlarda daha çok vakit geçireceğimiz bahar aylarında doğanın pozitif enerjisinden maksimum yarar sağlamaya çalışalım. Baktıkça bize huzur veren renk ve malzemelerle donatalım. Doğanın elementleri ile desteklenmiş güzel bir teras düzenlemesi evimize gelen yaşam enerjisini güçlendirir, olumsuz enerjiyi ise uzak tutar.

Biz doğaya çıkamıyoruz ama doğayı evlerimize davet edelim. Nasıl mı? İşte size birkaç ipucu…

  • İşe ilk önce depo alanları gibi kullanılan balkonlardaki fazlalıkları temizlemekle başlayalım. En küçük balkonun bile biraz ilgiye, bizim de oksijen almaya ihtiyacımız var.
  • Balkonumuzun büyüklüğüne bağlı olarak, bir oda ortamı yaratacak rahat koltuklar tercih edebilir, akşam yemeğini yemek için masa ve sandalyeler de ekleyebiliriz. Keskin köşeler, sert dönüşler doğa ile uyumsuzluk yaratır ve olumsuz “Chi” yi çeker. Bu yüzden seçeceğimiz bütün mobilyalar ve aksesuarların yumuşak hatlara sahip olmasına, mekân ile oranlı ve tabii ki rahat olmasına dikkat edelim.
  • Balkonumuzda, bahçemizde yetiştireceğimiz bahar çiçekleri evlerimize bereketi de getirecektir. Bitkilerimiz koca bir kış geçirdi. Bakımsız kalmışsa mutlaka elden geçirelim. Biraz budama, topraklarını havalandırma onlara eski gücünü katmaya başlarken bizim de elektriğimizi alıp, biraz topraklanmamızı sağlar. Kurumuş, solmuş, bakımsız kalmış bitkiler ise olumsuz “Chi” enerjisi yayar. Balkonumuz küçük ya da büyük olsun, orada da, Feng Shui uygulaması yaparak kendimize bir enerji alanı yaratabiliriz. Bütün kış bakımsız kalmış balkonlarımıza biraz el atarak, bugünlerde en çok ihtiyacımız olacak vahalara dönüştürebiliriz.
  • Feng Shui’nin en sevilen, dış mekânda yetiştirilecek çiçek ve ağaçları ise; şakayık, krizantem, zambak, manolya, portakal, şeftali, çam ağaçları… Bunlardan bir veya birkaçını toprak saksılar ve sepetler içinde balkonumuzda yetiştirebiliriz. Yeterli bir gün ışığı ve uygun bir toprak çiçeklerimiz için yeterli olacaktır. Saksılarınıza batıracağınız renkli rüzgârgülleri ile de balkonlarımıza hareket ve neşe katabiliriz.
  • Eğer 3 tarafı kapalı bir balkon ise, bir duvarında dikey bitkilendirme sistemi kullanarak yasemin, hanımeli gibi hoş kokulu bitkileri dikebilir, daha doğal bir mekân yaratabiliriz.
  • Evet bir tutam da aromaterapi hiç fena olmaz… Kekik, biberiye, nane, lavanta, ıtır, aloe vera vb. Aromatik bitkilerin şifalı yönünü kullanabileceğiniz bir bölüm oluşturmak da özellikle bu konuya meraklılar için ideal olur.
  • Akşam ışıklandırmaları için doğal mumlara, korkuluklara asılı küçük ledli lambalara, fenerlere yer verebiliriz. Yumuşak ışık sadece romantik ortam yaratmakla kalmaz aynı zamanda bizleri de dinlendirir ve sakinleştirir.
  • Eğer ki evlerimizin enerji haritalarını biliyorsak; balkonumuzun ihtiyacı olan elementleri de biliyoruz demektir. “Su” elementine ihtiyaç varsa; küçük bir su objesi, “Ateş” elementine ihtiyaç varsa; kırmızı, mor, pembe çiçekler, “Toprak” elementine ihtiyaç varsa; doğal taşlar ile yapacağınız bir mini bir zen uygulama, taş bir heykel, ” Metal” elementine ihtiyaç varsa, ferforje mobilyalar ve klasik metal çanları, “Ağaç” elementine ihtiyaç varsa da ahşap balkon mobilyalarını tercih edilebiliriz.

Baharın taze enerjisinden yararlanmak için balkonlarımızda yapacağımız bütün bu mekânsal değişiklikler; özellikle bugünlerde ruhumuza da iyi gelecektir.

İlginizi çekebilir: Yaşam enerjisi evinizde özgürce dolaşsın: 12 dekorasyon önerisi

Bahar Gücüyener Pardorokes Yüksek Mimar & Feng Shui Uzmanı
1970 yılında İstanbul’da doğan Bahar Pardorokes Notre Dame de Sion Fransız Kız Lisesinin ardından Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde ... Devam