Tatil sonrası yeni alışkanlıklar kazanma rehberi

Ağustos ayının yarısını geçtiğimiz bugünlerde, kimilerimiz tatil hazırlıklarına devam etse de birçoğumuz tatilini bitirdi ve rutinine döndü. Tatiller biraz da durma, kendini gözlemleme ve yeni kararlar alma zamanları oluyor. Tatil dönüşünde ise aldığımız bu kararları hayata geçirmek için motivasyonumuz yüksek oluyor.

Peki, alışkanlıkları değiştirmek ve sürekli hale getirmek için sadece karar almak yetiyor mu? Bu konuyu bir diyetisyen olarak beslenme yönüyle açıklamak isterim.

Bir örnek üzerinden gidelim… Tatildeyken su tüketiminizi artırmak üzerine bir karar aldınız çünkü su, metabolizmanın çalışması için olmazsa olmaz bir besin. Ek olarak vücudumuzdaki birçok döngüdeki yeri de yadsınamaz. Bu sebeple artık daha çok su içmek istiyorsunuz. İstemek bu kararın büyük bir kısmı olsa da alışkanlığa dönüşmesi için bir şeyler yapmaya başlamanız gerekiyor; her gün yarım bardak daha fazla su içmek gibi… Peki, neden yarım bardak artırıyoruz da tek seferde hedeflediğimiz tüm miktarı içmeye başlayıp öyle devam etmiyoruz? Bunun sebebi bizi zorlamayacak kadar değişikliğe adapte olmamızın daha kolay olması… Günde 3 bardak su içen birine tek seferde 12 bardağa çık ve öyle devam et demek, su alışkanlığı kazandıramamak demek.

Herhangi bir konuda alışkanlık değiştirmek için;

  • Tolere edebileceğimiz ölçekte değişiklikler yapmak,
  • Bunu düzenli olarak tekrar etmek,
  • Alışkanlık değiştirmenin bir süreç olduğunu kabul etmek,
  • Bedenimizi tanımak,
  • Her koşulda şefkatli olmak gerektiğini unutmayın.

Yukarıda su içme örneği ile açıkladım ama beslenmenize dair her noktaya uyarlanabilir bu. Hedefiniz 10 kilo vermek olabilir. 1 ayda 10 kilo vermek yerine kalıcı olabilecek ve sizi yormayacak kilo kayıplarını hedeflemek stres yükünüzü azaltır. Beslenmenize çeşitlilik katmak olabilir. Bunun için ise her hafta yeni bir besini diyetinize eklemeyi hedefleyebilirsiniz. Evde yemek yapmak da hedefiniz olabilir. Bunun için her gün yemek pişirmek yerine haftada 1 gün pişirerek başlayabilirsiniz.

Alışkanlık değiştirmek kolay değil, önce bunu kabul ederek başlamalıyız. Büyük kararlar alıp her gün onları gerçekleştirme stresi yerine daha küçükten başlamayı deneyin! Çünkü bazen az, çoktan daha iyidir.

İlginizi çekebilir: Bayram tatilinde beslenme düzenimizi nasıl koruyabiliriz?

Sena Tuvanç Diyetisyen
2013'te Yeditepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun oldum. Obezite ve diyabet üzerine çalıştıktan sonra ABD’ye gittim. ABD'deyken birçok eğitim ve kongreye katıldım ve ... Devam