Sporda Time Under Tension (TUT) yöntemi: Nelere dikkat etmelisiniz?

Time Under Tension (TUT) yöntemi güç ve kas gelişimi sporlarında kullanılan etkili bir yöntemdir. Aslında bir kas grubunun ne kadar süre boyunca kasıldığını ele alır. Amacı; belirli bir kas grubunun kasılma süresini olabildiğince artırarak hipertrofiyi artırmaktır.

TUT yöntemini uygulama teknikleri ve kurallar

  • Hareketin en kolay yerlerine en az zaman verin: Örneğin bench press’in tepesindeyken olan zaman veya squatta hızlı inip yavaş kalkma yöntemi gibi.
  • Stabil bir tempo tutturmayı hedefleyin. (2/4/0 kaldırış: Kaldırış, indiriş, duraksama)
  • Hareketin egzantrik kasılma zarfına daha çok süre tanıyın: Kasın uzama süresini artırın, örneğin bent over row yaparken barbell’i aşağı sarkıtma süresi en çok olsun. (Örnek: barbell’i kendinize doğru çekiş 1, row şeklinde tutma 2, son olarak aşağı sarkıtma 4 saniye)

  • Hareketin tekniğine dikkat edin: Kasların daha fazla kasılma süreleri olması sizi daha çok zorlayabilir, bu da tekniği bozmanıza sebep olabilir; mümkün olabildiğince tekniği düzeltmeye çalışın.
  • “Drop set” leri yardımcınız olarak kullanabilirsiniz: Setler geçtikçe zorlanma yaşıyorsanız yavaş yavaş ağırlığı düşürebilirsiniz, bu sayede bütün amaçladığınız setleri çıkarmış olursunuz.
  • Ağırlığı minimale indirmeyin: Sadece kaldırma eylemi kasınızı geliştirmeyecektir. Sınırlarınızı da zorlamanız beklenir, hipertrofiyi amaçlıyorsanız mümkün olduğunca ağır ağırlıklarla çalışarak kaslarınızı büyütün.

İlginizi çekebilir: Ruhsal ve bedensel sağlığın paralel ilişkisi: Tempolu yürüyüşün fizyolojik ve psikolojik yönleri

Psikolog Melisa Darmar Psikolog
İstanbul’da doğdum. Liseyi Koç Lisesi ve üniversiteyi Koç Üniversitesinde Psikoloji alanında tamamladıktan sonra King’s College de Nörobilim ve Psikoloji Masterı yaptım. Aynı zamanda Barselona’da ... Devam