Sonbaharda beslenme nasıl olmalı?

Ağaçlardan dökülen güzel yaprakların oluşturduğu güzelliğe rağmen hissettiğimiz yorgunluk ve halsizlik sonbaharın bir parçası. Sonbahara özgü olan bu ruh hali bozukluğu bazı hormonlarımızda değişikliğe neden olur. Soğuk havalara tepki olarak vücut yağlanmaya başlar ve böyle dönemlerde daha fazla yememize neden olur. Bu gibi değişikliklerin yanında değişen hava sıcaklıkları nedeniyle bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz gerekmektedir. Güçlü bir savunma mekanizması için yeterli ve dengeli beslenmek gerekir.

Sonbaharda beslenme nasıl olmalı?
Sonbaharda savunma mekanizmasının güçlü kalabilmesi için doğru beslenmek gerekebilir

Çayınıza bal ekleyin

Çaylar bol miktarda flavonoid ve antioksidan içerir. Çaylarınızı bal ile birlikte tükettiğinizde antioksidan kapasitesini arttırmış olursunuz. Özellikle beyaz çayın antioksidan kapasitesi çok yüksektir. Ayrıca çaylarınıza kattığınız baharatlarda bağışıklığınızı arttırmanızı sağlayabilir.

Sonbaharda beslenme nasıl olmalı?
Çay antioksidan bakımından zengindir

A, C ve E vitaminlerinden zengin besinlerle beslenin

Enfeksiyonlara karşı koruyucu olarak bilinen A vitamini balık yağı, yumurta, havuç, brokoli ile sarı ve yeşil sebzelerde bulunmaktadır.

Antioksidan etkisi güçlü olan E vitamini badem, ay çekirdeği ve kuru baklagillerde bulunmaktadır.

Güçlü antioksidan olan C vitamini hem bağışıklık sistemimizi güçlendirmeyi hem de toksinlerden arınmamızı sağlar. Maydanoz, ıspanak, yeşilbiber, portakal, mandalina bol miktarda C vitamini içerir.

Balık, fındık ve cevizde bulunan omega-3 bağışıklık sistemini güçlendirmede etkilidir. Haftada 2-3 kez düzenli balık tüketmeyi unutmayınız.

Kurt üzümü tüketin

Bu küçük meyveler bağışıklık sistemini güçlendirmek için mükemmel besinler. A ve C vitamin değerleri çok yüksektir.

Zencefil ve sarımsağı yemeklerinize eklemeyi ihmal etmeyin.

Su tüketiminizi arttırın

Sonbaharda beslenme nasıl olmalı?
Sonbaharda su tüketimini aksatmamak çok önemlidir

Soğuyan havalar nedeniyle susadığınızı hissetmeyebilirsiniz. Yeterli su içmediğinizde depresyona eğiliminiz artar. Bu nedenle günde 8-10 bardak su içmeyi ihmal etmeyelim.

Yeterli düzeyde uyuyun

Günde 6-8 saat arasında uyumaya özen gösterin. 8 saati geçmemeye çalışın.

Hareketsiz kalmayın

Kendinizi yorgun hissedip evinize kapatmayın. Açık havada yarım saatlik yürüyüşler yapın. Ayrıca spor doğal antidepresandır.

İlginizi çekebilecek diğer yazılar

Sonbahar aylarında fitliğinizi korumanın yolları

Soğuk ve kapalı havalarda daha mutlu ve pozitif hissetmenin 8 yolu

Zeynep Orman
Zamanın birinde İstanbul'da doğdum. Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldum. En çok yiyen diyetisyen ben oldum. Gezmeyi çok sever, gezdiğim yerlerde yemeye bayılırım. Anlayacağınız, ... Devam