Sağlıklı kilo vermek için nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz?

Kilo vermek ile ilgili yüzlerce yöntem olsa dahi devam etmek çoğu zaman zorlayıcıdır. Uzun mesafe için sağlıklı bir kiloyu korumanın anahtarı dengeyle ilgilidir. İşte dikkat etmeniz gereken bazı noktalar…

Her besin grubundan sağlıklı seçimler yapın 

Vücudunuzun gün boyunca ona enerji ve mikro besin ögeleri sağlaması için doğru besinlere ihtiyacı vardır. İhtiyacınız olanı almanın en iyi yolu çeşitli besin gruplarından içeriği zengin besinler almaktır.

Tabağınızı oluştururken veya bir sonraki seyahatinizde beslenme planınızı oluştururken şunları göz önünde bulundurun;
Meyve ve sebzeler hem düşük kalorili hem de vitamin, mineral ve fitobesin içeriği bakımından oldukça zengin gruplardır. Tam tahıllar daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olacak diyet lif içermektedir. Beyaz ekmekleri ve makarnaları tam tahıllı versiyonları ile değiştirin. Tam tahıllı ekmek, bulgur pilavı, karabuğday, kepekli makarna alternatiflerini tüketme alışkanlığı edinin.

Az yağlı süt, yoğurt ve peynir vücuda protein, kalsiyum ve D vitamini sağlamaktadır.

Et, kümes hayvanları, deniz ürünleri, kuru baklagiller, mercimek ve soya içeren besinler protein kaynaklarıdır. Kasları onarmaya ve kas yapımına yardımcı olmaktadır. Doymuş yağları sınırlamak için kızartılmış şekli yerine, ızgara veya fırınlama yöntemini tercih edin.

Beslenme programınızı besin içeriği zengin olacak şekilde dizayn edin 

Porsiyon kontrolünü sağlamak, küçük porsiyonlarda beslenmek işe yarar bir yöntem olarak görülmektedir, ancak porsiyonunuzun hangi besin gruplarını içerdiği oldukça ayrıştırıcı bir noktadır.

İlave şeker ve katkı maddeleri içeren, doymuş yağ içeriği yüksek besin, küçük porsiyonlarda olsa dahi oldukça fazla kalori kazanımına sebep olabilmektedir.

Canınız tatlı çektiğinde önce meyve tüketimini deneyin. Meyveler hem doğal şeker kaynaklarıdır, hem de şeker içeriğinin yanı sıra antioksidanlar, vitaminler, mineraller ve lif içerirler.

Canınız atıştırmalık bir şeyler istediğinde fındık, badem, ceviz veya tam tahıl krakerleri veya avokado deneyin. Doymamış yağlar iyi kolesterolünüzü artırmayı sağlamaya yardımcı olabilir. Yalnız, porsiyon kontrolüne dikkat etmekte yarar var.

Tüm bu denemelere rağmen hala canınız tatlı mı çekiyor? Denetlemenin anahtar olduğunu unutmayın ve küçük bir porsiyon tatlı tüketimi yapın.

Dengeli beslenme ve fiziksel aktivite 

Yeme düzeniniz enerji dengelemenizi sağlayan bir etkendir, diğer etken ise fiziksel aktivitenizdir. Sağlıklı bir denge bulmak, gününüze fiziksel aktiviteyi uydurmak demektir. Genel sağlık için, her gün 30 dakika orta şiddetli aktiviteyi hedefleyin. Kilo vermek için, günde 60 ila 90 dakika boyunca fiziksel olarak aktif olmanız veya daha yoğun aktivitelere katılmanız gerekebilir. Öğle tatilinde 15-20 dakikalık bir yürüyüş yapmayı veya hedefinize ulaşmak için özel bir aktivite programı uygulamayı deneyin.

İlginizi çekebilir: Kafein ve egzersiz: Spor yapanlar kafein tüketirken nelere dikkat etmeli?

Aslı Akay Diyetisyen
Lisede sayısal eğitiminin ardından Yeditepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden onur derecesi ile mezun olmuştur. Üniversitede tezini yeme bozuklukları üzerine hazırlamış ve beslenmede psikoloji ... Devam